Berta Sándor

Saját belső internetet épít fel Irán

Tengerentúli lapértesülés szerint Irán gyakorlatilag lekapcsolná a nemzetközi kapcsolatait és egy nemzeti internetet, valamint egy még szigorúbb online cenzúrát akar kiépíteni.

Iránban jelenleg csupán a lakosság 11 százalékának van internethozzáférése, ennek ellenére Mahmúd Ahmadinezsád elnök attól tart, hogy az emberek hozzáférhetnek a káros nyugati tartalmakhoz. A The Wall Street Journal cikkében rámutatott, hogy a helyi vezetők az újabb cenzúrát úgy próbálják meg beállítani, mint egy olcsó, az iszlám morális kódexnek megfelelő alternatívát. Reza Bagheri Asl, az Iráni Távközlési Hivatal Kutatóintézetének vezetője közölte, hogy hamarosan az internetelérések 60 százaléka csatlakozhat majd a nemzeti internetprogramhoz.

Ali Aghamohammadi, az iráni gazdasági minisztérium szóvivője elmondta, hogy a helyi internet úgynevezett "halal" lesz, ami azt jelenti, hogy teljesen az iszlám világ etikai és morális normáinak lesz alárendelve. A stílusosan Irannetnek is nevezett hálózat eleinte a meglévő internettel párhuzamossal épül ki, de a bankok, a hivatalok, valamint a nagyobb cégek továbbra is hozzáférhetnek majd az internethez. Emellett felmerült az a lehetőség is, hogy ilyen módon támogassanak más iszlám országokat, hogy azok is kiépíthessék saját független belső hálózatukat. Egyelőre azonban még sok a tisztázatlan technikai kérdés és számos elképzelés merült fel, így például a Windows száműzése az iráni számítógépekről.

Elemzők ugyanakkor úgy gondolják, hogy az internettől való elfordulás sokkal többet ártana, mint használna Iránnak. A világháló már az 1990-es évek eleje óta elérhető az országban és egyre jelentősebb gazdasági szerepet tölt be. Amennyiben tehát az állam elszigeteli magát a nemzetközi vérkeringéstől, úgy ennek komoly negatív hatása lehet az iráni külkereskedelemre és a külföldi cégek iráni befektetéseire nézve egyaránt.

Iránban egyébként egyáltalán nem számít újdonságnak a cenzúra. 2006 októberében például betiltották a szélessávú internetet, mert így akarták lassítani a káros nyugati hatások beáramlását. A döntés értelmében minden helyi internetszolgáltató köteles volt mérsékelni a maximális le- és feltöltési sebességeket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • JMáté #15
    [logikus gondolkodás bekapcs] Pontosan! Hívő vagyok, tehát idióta. Erről van szó. [gondolkodás kikapcs]

    Vallásgyalázó! Remélem a pokolra jutsz! És még fel is jelentelek!
  • zola2000 #14
    attól hogy ez az internet még nem kéne idiótának lenni.
  • JMáté #13
    Ez az internet, nem fogok finomkodni: nekem az a vallásos hitem hogy minden hívő alapból idióta. És ha te mást mondasz, azzal sérted a hitemet, és imádkozni fogok az istenemhez, a mindenható Kockás Fakanálhoz hogy sújtson le rád minden haragjával.
  • pasi29uk #12
    Okosabb maradtál, ha csöndben pislox...
  • Rotyoka #11
    Bombát rájuk terroristák tuti azért csinálják! _DAS
  • zola2000 #10
    off aki csak internetezés közben néz pedofil képeket az kap pár hónap felfüggesztettet, persze csak ha tényleg nem bántott senkit, és gondolom a bíró megmondja neki, hogy ideje lenne felkeresni egy psihiátert, mert az hogy "mindenki aki képeket néz egy olyan rém, aki képes is lenne elkövetni olyan szörnyűséget" megintcsak általánosítás ... életfogytiglani börtön asszem a tömeggyilkosságért jár.
  • wednes #9
    Ez az USA meg UK magának köszönheti, ami Iránban van. Irán a 70-es évekbe semmibe nem különbözött Szaud-Arábiától, jó kis baráti ország volt a véreskezű diktátor, az iráni sah a nyugat támogatását élvezte.
    Jah, hogy ez ellen fel mertek lázadni az ottaniak? Még ilyet. Igen sajnos ahol szélsőséges dolgok vannak ott a szélsőségek veszik át a kezdeményezést, így a felkelés végül vallási forradalomba ment át.
  • Vazeratti #8
    OFF.:
    A helyes következtetés: aki 1 ember alapján mond ítéletet a másik 9-r az az idióta.
    JMáté, llaszlo, gondolom ti nem szeretnétek életfogytig tartó börtönt kapni azért, mert "néhány" internetező pedofil tartalmakat néz és egy bíróság kimondja, hogy mindenki aki internetezik pedofil képeket néz.
    Ne általánosítsunk már ennyire!

    ON.:
    Érdekes, hogy mik vannak ebben a világban. Lehet, hogy érdemes lenne oda menni és ott fejleszteni? Felveszem a vallásukat és gyártom nekik a fizetős oldalakat :)
  • zola2000 #7
    jah, az meg az előző évtized vicce volt (meg kicsit ezé is), hogyha összetéveszti valaki egy ország honvédelmét a terrorizmussal. Ha egy merénylő egy tömegben a civilek között robbant az jó, legyen terrorista, ha egy öngyilkos afgán merénylő odamegy az idegen katonákhoz, és felrobbantja őket saját magával együtt az honvédelem/partizánharc, szerintem elég értelmetlen ilyenkor a terrorizmus szó használata...
  • JMáté #6
    Tehát a helyes következtetés: a hívők alapból idióták.