Berta Sándor

Több ezres tüntetés az internetcenzúra ellen Törökországban

Több ezren tüntettek Törökországban a bevezetendő webes tartalomszűrés ellen. Isztambulban 5000, más források szerint 10 000 ember vonult az utcára és összesen 40 városban került sor tiltakozó akciókra.

A Hurriyet Daily News, a National Turk és a The Wall Street Journal tudósításai szerint a felhasználók különböző jelszavakat tartalmazó táblákat emeltek a magasba. A táblákon ez volt olvasható: "El kezekkel az internettől!", "Az internet a miénk!" és "Nem hajolunk meg az internetcenzúra előtt!" A legtöbb demonstráló a 20 és 30 év közötti korosztályból került ki, s a tiltakozó akciókat a közösségi oldalakon, elsősorban a Facebookon szervezték.


A tüntetéseket az váltotta ki, hogy a török információ-technológiai hivatal (BTK) augusztus 22-től kötelezővé tenné egy internet-hozzáférést korlátozó szűrőszoftver használatát a polgárok számára. Az internetezők összesen négy szűrő közül választhatnának (család, gyerekek, háztartás és standard). Minden egyes megoldás más és más oldalakhoz való hozzáféréseket tenne lehetetlenné.


Az elképzelés indoka szerint távol kell tartani a gyerekektől a tiltottnak vagy károsnak ítélt online tartalmakat, például a pornográf és az erőszakos képeket és videókat. Emellett nagy vitát váltott ki az a hír is, hogy a felhasználók csak egy jelszó megadása után csatlakozhatnának fel a világhálóra. Szintén felmerült, hogy bizonyos szavak (szex, becsmérlő jelzők, a szőke szó stb.) egyáltalán nem kerülhetnek bele a doménnevekbe.


A tervezett intézkedés kapcsán aggodalmait fejezte ki a Riporterek Határok Nélkül nevű szervezet. A növekvő felháborodás miatt Tayfun Acarer, a BTK vezetője jelezte, hogy a tartalomszűrő használata mégsem lesz kötelező, hanem mindenki szabadon eldöntheti, hogy alkalmazza-e a négy szűrő egyikét vagy sem. A Riporterek Határok Nélkül adatai alapján jelenleg Törökországban több mint 7 ezer honlap elérhetőségét korlátozzák sok esetben anélkül, hogy erről bírósági határozat született volna.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sanyicks #7
    rohadt randalírozó csőcselék, hülye focihuligánok, demokráciaellenes, náczy fásiszták! Hát hogy mernek a jogállamiság ellen ilyen antidemokratikus lépésekkel fellépni mint a tüntetés! Jól be kell könnygázozni őket, meg kilőni a szemeiket!
    Neoncázy csőcselék! Mélységesen elhatárolódom :)
  • bakagaijin #6
    A Youtube már vagy 4-5 éve be van tiltva Törökországban. Igaz feloldották egyszer-kétszer... nézhették is vagy 3 napig.
  • daninet #5
    Megyek VPN céget nyitni törökországba, az év biznisze
  • Amergin #3
    Hová gondolsz??? Csak idéztem egy nagy államférfitól.
    A Jóisten áldja meg azt a szent embert!!!
    A törökök közt is rendet tenne, elhiheted!
  • Merces #2
    ..mos kekeckedsz?
  • Amergin #1
    "Lesznek tüntetések, lesznek. Lehet tüntetni a Parlament előtt.
    Előbb-utóbb megunják, hazamennek." -gyúrcsán fegyenc