• Magiszter
    #50
    Csak a vita kedvéért:
    Ha azok akik letöltik amúgy sem mennének el, akkor semmivel sem vagyunk előrébb mint ha nem töltené le senki. Azaz 100 ember moziban nézi a filmet 10000 pedig letölti. Vagy 100 ember moziban nézi a filmet és 0 tölti le. Tök egyenlő. Jó persze ez nem igaz, de szerintem nagyjából reális ha azt mondom hogy a letöltők 10%-a jutna hozzá legális forrásból annak amit most illegális forrásból szerez, ha megszűnne az illegális forrás.
    Másik. Nem kötelező filmeket csinálni. Ami jó film, az érdekes módon 1 hónapon belül dollármilliókat hoz vissza a stúdiónak. Érdekes nem? Az hogy havonta 20 filmet kiontanak magukból... a nagy számok törvénye szerint nem lehet mindegyik sikeres. Régen azt mondták hogy az szar film azért bukott. Ma azt mondják a warez miatt bukott. Ennyit változott a dolog.
    A szoftverekkel kapcsolatban meg: Érdekel egy szoftver, megnézem van e trial verziója. A legtöbb esetben a trial verziónak pont az a funkciója van letiltva amit ki akarnék próbálni. Vagy egy kép szerkesztő csak 300x300-as képeket enged szerkeszteni. Esetleg teli rakja vízjelekkel a terméket, úgy hogy még csak azt sem tudom eldönteni mit nézek... stb. Igaz vannak ingyenes változatok legtöbbször és én azokat is preferálom, de van amikor az kevés. Eddig mondjuk összesen ha költöttem 20 ezret szoftverre, legtöbbször ingyenes alternatívát használok. Windowsom meg OEM.
    Játékoknál meg abszolút úgy vagyok vele hogy bekaphatja mindenki. Érdekes régen ha valami érdekelt letöltöttem a demót, vagy a GS/PCguru..stb. újság mellékletéről feltelepítettem, kipróbáltam és ha tetszett megvettem. Ma? Demó? Az meg mi? Jah kérem ha ti így akkor én úgy. Nincs demo? Akkor letöltöm a tört változatot és megnézem mit tákoltatok össze. A legtöbb "nincs demó, de vedd meg mert pfúúú" játékot végig se tudom vinni mert unalmas, hibás, vagy csak szimplán sz*r. Ami bejön az itt van a polcon.
    Zenét meg nem töltök le. Azt mindig kapok ajándékba ünnepekkor :D
    Mozi: Utálok moziba járni. Már legalább 8 éve nem is mentem. Nem is értem miért kényszerítik az embert arra hogy ott nézze meg ha otthon kényelmesebben is lehetne. Van 94 centis LCD-m, 7.1-es hangrendszerem és egy profi kis média centerem. Miért nem nézhetem meg én a filmet otthon? Meg tudom állítani ha rám jön a szapora, vagy elfogyott a pop-corn, nem pofázik bele senki, nem nyikorog a mellettem ülő, vagy köhög a tarkómra a mögöttem lévő fickó. Olyan messziről nézem amilyen messziről csak akarom és olyan hangerővel ahogy csak bírom. Ha pedig Üszbég szinkronnal és japán felirattal akarom nézi, akkor úgy fogom. A stáblisták utáni jelenethez sem kell 20 percet még malmoznom, hanem két kattintással odatekerem. De neem. Nézd moziban paraszt mert a kóla és a pop-corn után is kapunk részesedést (ami 10x olyan drága mint ha közértben vennéd).
    Lényeg a lényeg: Ha neten, legálisan, az országhoz mért árakkal adnák mindazt amit ma boltban, méreg drágán árulnak, akkor több lehetne a bevételük. De mint tudjuk könnyebb keseregni a problémán és rámutatni a szomszédra hogy miatta van, mint tenni valamit amivel más alternatívát biztosíthatsz saját magadnak.