Berta Sándor

Zuckerberg fellégezhet, visszavonulót fújtak a Winklevoss fivérek

Éveken át kellett védekeznie Mark Zuckerbergnek Tyler és Cameron Winklevoss ötletlopási vádjaival szemben, azonban most fellégezhet. A fivérek ugyanis bejelentették, visszavonják az Egyesült Államok legfelsőbb Bíróságához eljuttatott keresetüket.

Alighanem pont került az évek óta húzódó Zuckerberg kontra Winklevoss ügy végére, mivel az ikertestvérek hosszas mérlegelés után most úgy döntöttek, megelégednek a korábban kiharcolt 65 millió dollárral. A döntésnek számos háttéroka lehet. Az első és legfontosabb, miszerint amint azt korábban is tudni lehetett, a legfelsőbb bíróság nem igazán foglalkozik ilyen jellegű ügyekkel, hanem szinte csak az alkotmánnyal kapcsolatos kérdéseket tűzi a napirendjére. Ennek tükrében még az is kétséges volt, hogy a testület befogadja-e egyáltalán Winklevossék beadványát.

A második ok a Facebook növekvő piaci értéke lehet. Másfél hete derült ki, hogy a közösségi portál jelenleg 100 milliárd dollárt érhet és valószínűleg jövőre tőzsdére megy. Tyler és Cameron a korábbi megállapodás értelmében 20 millió dollárt készpénzben kapott meg, a többi 45 millió dollárért cserébe pedig Facebook-részvényekhez jutott. Ez utóbbiak azonban egyre többet érnek, nem véletlenül hangsúlyozták a közösségi portál ügyvédjei, hogy az értéknövekedés miatt az akkori megállapodás ma már 140 millió dollárt ér. Amennyiben a közösségi oldal valóban tőzsdére megy, úgy a korábban kiharcolt ellentételezés összege tovább növekedhet.

A két férfi most úgy döntött, elfogadja a korábbi megállapodást, és megelégszenek a 65 millió dollárral. Ugyanezt az álláspontot képviseli az ügyben a negyedik szereplő Divya Narendra is. A Facebook szóvivője örömmel fogadta a hírt és elmondta: "A számunkra ez az ügy már hosszú ideje lezárult és örülünk annak, hogy ezt végre ugyanígy látja a másik fél is."

A Winklevoss fivérek januárban jelezték, hogy felbontanák a korábbi szerződést, majd májusban közölték, hogy nem hajlandók belenyugodni a korábbi szövetségi bírósági ítéletekbe és az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságához nyújtják be a keresetüket. Május végén még úgy nyilatkoztak, hogy soha nem adják fel a küzdelmet az igazukért és az egész dolog az elvekről szól.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • TheLostOne #34
    Na igen, eléggé behatárolhatatlan fogalom ez a web2.0.

    Elsőként talán magát az AJAX technológiát jelentette, aztán meg az erre alapuló új ötleteket, végül már mindent, ami régen nem volt.

    Vicc ez az egész, felhasználóbarát címszó alatt poweruserek számára elmebajt okozó interface-eket gyártanak, felforgatnak minden bevált dolgot, csak hogy valami új legyen.

    Pedig aztán lehetne jóra használni ezeket a technológiákat, olyan célokra amik valóban a kényelmet szolgálják, de a már bevált, megszokott felületeket teszik kényelmesebbé, gyorsabbá, hatékonyabbá.

    E helyett mi van? Kémkedő okájd gomb mindenhol, egyre több blogban facebook reghez kötött hozzászólási lehetőség (az internetes anonimitás szentségtörése), 3 havi rendszerességgel egyre lebutítottabb interface a youtube-on, az újabb oldalakon már nincs részletes keresés, vagy alig lehet megtalálni, nincsenek már különböző kézi rendezési sorrendek, mindenhol a gép dönti el nekem szerinte mi a fontos, stb...

    Az is milyen már, hogy google fiók ide vagy oda, más-más gépen már a google is teljesen más sorrendben jeleníti meg a találatokat, nehogy találati sorrend alapján lehessen fejből hivatkozni egy oldalra.

    Azt még szeretem, ha egy alkalmazás képes automatikusan megcsinálni dolgokat, azt viszont egyenesen gyűlölöm, amikor én, mint felhasználó nem bírálhatom felül még a legapróbb dolgokat is a folyamatban.

    KÖSZÖNÖM EBBŐL ÉN NEM KÉREK!
  • Atkamon #33
    Nem is a kinézetbe ment a legtöbb programozás. Jobb is, hogy a kinézete egyszerűbb, az iwiwen egy új felhasználó alig tud kiigazodni.
  • Meridian #32
    szénné programozták magukat? Hát ez nem nagyon látszik a kinézeten... az lehet hogy brutál nagy adatbázist kezelnek, de azon belül egy nagy kalap fos. Még az iwiw komolyabb néz ki, mégha sokkal kisebb is...

    a minap néztem ezt a facebookot, mi hogy van benne, de egy rakás fos - nem tudom mit esznek ezen annyian.
  • Julius Caesar #31
    100 milliárdot ér a faszbuk? NEm sok egy kicsit ez egy olyan oldalért, ami tartalmat nem állít elő, és a legbonyolultabb dolog amit lehet csinálni, az a lájkolás?

    web2.0 my ass, inkább dotkom lufi 2.0...
  • Csaba42 #30
    Itt a hazafisegg a lényeg, aki elég madzsar, az megelégszik a nettó fizujával, nem kell itt milliárdoskodni meg minden nap enni és fürdeni, a zászlóba törülközés épp elég az élethez, beep.
  • Hawaii #29
    Férfi kettes evezésben.
  • Sippie #28
    milyen számban?
  • stain #27
    Ezt a két ürgét megpróbálják rossz színben feltüntetni, de talán az már elég sokat elmond róluk, hogy indultak az Olimpián. Attól persze még lehetnek szar arcok, de aki oda eljut, az előtt akkor is le a kalappal.
  • wraithLord #26
    De nem is drámáznék. Vagy az elején megpróbálom beszüntettetni, vagy várok, még befut, és elintézem, hogy nekem is tejeljen (sokkal kényelmesebb, ha nem nekem kell vele vesződni, de a lóvé az jön dögivel). Ők utóbbit választották. Nyilván mindenki (vagy a legtöbben)... De ehhez felesleges drámát rendezni.
  • Büdös Bohóc #25
    szerintem van egy harmadik ok is, hogy visszavonták: nagy kamu az egész