MTI

A Facebook az offline barátkozást is segítheti

Ellentétben azzal a népszerű vélekedéssel, hogy a Facebook közösségi portál használata megfosztja az embereket a barátkozásra való képességüktől, egy felmérés azt mutatta, a Facebook tagjai a világhálón kívül is jól tudnak kapcsolatot teremteni.

A Pew Research Center kutatása szerint a Facebook-felhasználók jobban bíznak másokban, több közeli barátjuk van és politikai elkötelezettségük is erősebb. "Sokat beszéltek arról, a közösségi portál miként hat az emberek társadalmi életére, és az elgondolások középpontjában foglalt helyet az az eshetőség, hogy az ilyen oldalak ártanak a tagok kapcsolatainak és elidegenítik őket a való világtól" - fogalmazott Keith Hampton, a tanulmány vezető szerzője. "De mi épp az ellenkezőjét látjuk, vagyis azt, hogy akik kedvelik a Facebookot, azoknak igazából több közeli kapcsolatuk van, és valószínűbb, hogy részei civil és politikai tevékenységeknek" - jegyezte meg.


szakemberek tavaly ősszel végzett felmérések eredményeit elemezve jutottak erre az eredményre. A 2255 megkérdezett felnőttet a közösségi háló olyan elemeinek használatáról faggatták, mint a Facebook, a Twitter, a MySpace vagy éppen a Linkedln. A kutatás egyfelől megállapította, a 2008-as 26 százalékról 47 százalékra nőtt a közösségi portálok felhasználóinak aránya. Azok a Facebook-felhasználók, akik naponta többször is bejelentkeznek az oldalra, más internetezőkhöz képest 43 százalékkal, az internetet kerülő emberekhez képest pedig háromszor inkább érzik azt, hogy bízhatnak másokban.


A közösségi hálózatok felhasználóinak kora - 2010-ben nőtt az idősek aránya

A politika iránti elkötelezettséget és érdeklődést mutatja, hogy a Facebook gyakori használói a tavalyi félidős választásokon különösen aktívak voltak. Esetükben két és félszer valószínűbb volt, hogy részt vesznek egy-egy politikai eseményen, annak valószínűsége pedig, hogy elmennek szavazni, 43 százalékkal volt magasabb. "A közösségi háló egyre fontosabb lett az embereknek, ahogy megtalálták a módját annak, hogy építsék be életritmusukba a bejelentkezéseket, bejegyzéseket" - fogalmazott a tanulmány egy másik szerzője. "Most már arra használják a portálokat, hogy érintkezzenek legszorosabb barátaikkal, csakúgy mint távolabbi ismerőseikkel" - mondta Lee Rainie.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zoliz #2
    Szánalmas. Főleg az idősek kényszerülnek majd rá, mert a valóságban már semmilyen kapcsolatot nem tartanak senkivel a Tesco-s pénztároson kívül.
  • Rotyoka #1
    Van benne igazság... Én már több fesztiválozó "társam" is az fb-n ismertem meg. Lassan már 10 es a társaság, és mondhatni már már baráti