Szekeres Viktor

A warez és a Magyar Állam határozza meg a júliusi moziműsort

A hazai mozis július elég meglepő lesz, ám sokkal kevésbé mulatságos, ugyanis a programot nem a forgalmazók, hanem az Állam, valamint a warez is befolyásolja.

Nemrég még az alig egy tucat májusi hazai filmpremier miatt sírhattunk, azonban el kell ismernünk, hogy az sehol sincs a júliusi pangáshoz képest, hiszen írd és mondd, az év hetedik havában nyolc, azaz 8 filmet mutatnak be a magyar mozik. Ennek egyik oka az, hogy az artmozik és a művészfilmesnek csúfolt, de valójában inkább "igényes filmes" skatulyába eső alkotások forgalmazási támogatásának nem is olyan régi megvonása. A másik pedig az a nonszensz, miszerint a Warner stúdió berágott Magyarországra és mondvacsinált okok miatt letiltott a hazai világpremiereket.


Jellemző módon, az évről-évre a legjobb filmeket bemutató Budapest Film egész egyszerűen 3 hónapos forgalmazási szünetet tart, a nyári hónapokban semmi újdonsággal nem jelentkeznek. Más forgalmazók pedig csúsztatják vagy még inkább visszavonják tervezett premierjeiket, így például lemondhatunk az eredetileg világpremiernek tervezett, majd júliusra csúsztatott Király! hazai bemutatójáról is. Aki pedig holmi nyári pangással érvelne, azt elég a tavalyi júliusi sikerpremierekkel lehűteni, ld. Shrek 4, Eredet vagy Alkonyat 3 - mindhárom film felkerült az év végi toplistákra.


Melyik júliusi hazai mozis premier<br> érdekel a legjobban?
(Összesen 542 szavazat)
  • Micimackó
    3 % (17 szavazat)
  • A turné
    1 % (3 szavazat)
  • Harry Potter 8
    78 % (423 szavazat)
  • A gondozoo
    3 % (16 szavazat)
  • Halál sugárút
    3 % (17 szavazat)
  • Amador
    0 % (0 szavazat)
  • Förtelmes főnökök
    6 % (30 szavazat)
  • Verdák 2
    5 % (25 szavazat)
Így persze nem lesz nagy művészet végigfutni a havi premiereken, de muszáj megtennünk. Az első júliusi mozis hét július hetedikén fog kezdődni, s két premiert láthatunk csak - nyilván annak köszönhetően, hogy a forgalmazók kifutási időt akarnak hagyni a Transformers 3-nak, valamint az ugyancsak június végi premier Larry Crown-nak. Az egyik bemutató a Disney hagyományos animációja, a Micimackó (Winnie the Pooh) lesz, melyet az amerikai premier előtt élvezhetünk, már, ha egy alig 60 perces játékidő nagy élvezetet okozhat. A hét másik filmje pedig a 2008-as szerb A turné (Turneja) lesz a Vertigo Médiától, mely azért lehet érdekes, mert Goran Markovic filmjéről van szó, aki a zseniális Tito és én-t rendezte a 90-es években. Ráadásul A turné-ban többek között a Lostból és a Babylon 5-ből is ismert, horvát származású Mira Furlan is szerepel.


A következő csütörtök július 14-én lesz, azonban ekkor nem kapunk semmilyen premiert. Persze nem kell attól félni, hogy az a példa nélküli helyzet áll elő, hogy egész héten nem kerül új film a mozikba, mindössze annyi történt, hogy a Warneres világpremiertiltás a Harry Potter és a Halál ereklyéi 2. részre (Harry Potter and the Deathly Hallows Part II) is kihatott. Igaz, hogy a stúdió nem merte eltolni az egységes világpremier időpontját, azonban a csütörtökre tervezett bemutatott péntekre halasztották, ráadásul azt is megtiltották a hazai forgalmazónak, hogy éjszakai előadásokat tartson a filmből. Kíváncsian várjuk, hogy a 3D-sre konvertált új HP-ből mikor kerül ki az első warez verzió.


A következő júliusi csütörtök 21-re esik, s két filmes premiert hoz el. Bár az előző, Amerikában nagy siker saját Kevin James-film, A pláza ásza természetesen csak DVD-n jött ki itthon, az Intercom abban bízik, hogy A férjek gyöngye című sorozat sztárja új főszerepével jól fog muzsikálni - jobban, mint az év eleji Dilemmával, ahol partnerei is akadtak. Az Éjszaka a múzeumban gyermekded stílusában elkészített A gondozoo (Zookeeper) lehet, hogy be tudja csábítani itthon is a családokat a multiplexekbe. Azonban a heti másik új film, a háborús tematikájú Halál sugárút (Route Irish) már biztos, hogy nem fogja, mármint mozizásra rávenni a családokat. A koprodukció drámáról elég csak annyit tudni, hogy Ken Loach (Nevem, Joe, Felkavar a szél) új filmje és máris ott a helyünk a negyedik sor közepén.


A hét utolsó csütörtökén tunkolhatunk az új filmekben, hiszen hármat is láthatunk. Először is az új Pixar-mozit, a nemzetközi közönségre belőtt Verdák 2-t (Cars 2). Másodszor a közönségfilm-esélyes a Förtelmes főnökök (Horrible Bosses) című komédiát lehet majd bevállalni, végül pedig a spanyol Fernando León de Aranoa Amador című drámája kerül bemutatásra Magaly Solier (Fausta éneke) főszereplésével.


Roppant szegényes lett tehát a július, s jelen állás szerint augusztusban sem lesz jobb a helyzet - 4-re és 11-re például csak egy-egy film (mindkettő képregény-adaptáció) van kiírva. Persze az augusztusi program, mint ahogy a júliusi, nem végleges, ráadásul az utolsó nyári hetekre már 4-5 film is jutni fog.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • syn7h37ic #38
  • hdo #37
    Hirtelen 2 dolgot tudnék mondani ami az eredeti mellett, és legalább 8-at ami a "warez" mellett szól. Amíg ez nem lesz legalább fele-fele, addig nem megyek moziba, de még a DVD kiadásokat sem leszek hajlandó megvenni, Miért?

    Mert nincs digitális vételi lehetőség mint a játékoknál - érdekes, pornónál 10 éve van -, kivétel, ha már rendelkezek egy dobozos változattal ... fölösleges kacat meg nem kell a polcra, ha egyetlen merevlemezemre felfér több mint 70 db film fullHD minőségben. Másrészt - ha már a Warner a bugus - nem vagyok hajlandó olyan megoldásokat sem használni, hogy letöltök egy Windows szervizként futó DRM alkalmazást, ami megszabja nekem, hogy melyik lejátszót használhatom a digitális példányomhoz!
  • m minnifield #36
    jelentem holnap megyünk transformersre, a hagyma, a paprika, só, bors már meg van véve, pityu hozza a marhahúst, atti már hűti a rekesz sört, én viszek fát, csapunk a corvinban egy kurvanagy bográcsolást. mindenkinek jön a barátnője is, így kijön vagy 30.000 ft-ból.
    hát persze, hogy inkább letöltök
  • narumon #35
    "Elviszed a baratnod+popcorn+cola+2jegy. (egy popcorn egyebkent 48 Ft a tescoban de vedd meg 2000-ert plazaban"

    Engem még soha nem kényszerítettek, hogy popcornt vegyek a plázában. Téged igen? Akkor menj másik plázába. A mozijegyhez miért kell automatikusan hozzászámolni a kólát meg a popcornt? Anélkül nem tudsz végigülni másfél órát? Otthon hozzászámolod a grillcsirke árát is?
  • DontKillMe #34
    Hát koma, fingod sincs az egészről. te egy év múlva nézel meg egy olyan filmet, ami érdekel? De ne kamuzz. Ahol most lakom, téka sincs. Ahol eddig laktam, havi cca. 5-8k-t költöttem tékára, amíg volt, de már az is bezárt. Konkrétan a legközelebbi téka 26km-re van. Vágod? Nem sajnáltatás, ezt kurvára benézted. Az előző kommentben leírtam, mi a lényeg. A cikkben is láthatod. Eltolják az itteni premiert 3 hónnappal kezdésnek. Aztán jönnek a mozik. Miután levették a sápot, csak MAJD aztán jön a DVD. Akkor is, ha teszkós és akkor is, ha tékás. Tévedsz, ha azt hiszed, hogy ha nem tudnám letölteni, na majd akkor biztosan megnézem moziban. Nem fogom. Mert annyira nem érdekel. A Depeche koncerten is jó lett volna ott lenni, de drága messze van és macera lett volna megoldani. Kihagyom. Mint ahogy kihagyok mindent, amit úgy érzek, hogy ki kell hagynom, mert nem ér annyit. Egy mozi is pontosan ilyen jellegű. Ennyit nekem nem ér meg. Legfőképpen időben nem. Laktam Pesten évekig. Nem igazán volt olyan hét, amikor nem voltam moziban. Szóval mellélőttél, ha azt hitted, hogy egy sóher geci vagyok csak. A letöltés meg ha nem lesz, hát nem lesz. Nabumm. 40 évvel ezelőtt sem volt. Még színes TV sem. És? Még mindig itt vagyok. :). A másik dolog, amit kevesen értenek meg. Azért nem veszem meg a dvd-t, mert NEM AKAROM. Érted, El tudod képzelni? NEM KELL. Sokat vettem. Polcok voltak tele. Minek is? Hogy nézegessem (a tokot) meg fogja a port? Az egyik kezemen meg tudom számolni, hány olyan film van, amit eddig kétszer néztem meg. Mert nem érdekel. Egyszer megnézem és ennyi. Tök komolyan kérdezem, hogy ezt meg tudod érteni? Akkor meg minek adjak ki rá hosszú távon akár százezreket? Olyanra, amit soha a büdös életben elő sem veszek legközelebb. Ezeket a tömeg amcsi rakás szarokat meg még egyszer sem lehet megnézni. Vágod?
  • fkomment #33
    #3 Griphons: Egy átlag magyarnak nem kéne cigit szívnia meg alkoholt innia, meg elbulizni a pénzét és akkor lenne miből moziba menni.:) Mellesleg kicsit aggresszív vagy a véleményem teljesen helytálló volt.

    #5 Alien_AM : :)
    1. 4 film 5000-6000 Ft és csak azért négy film, mert az előző hónapból maradt mivel nem tudtam moziba menni.
    Ergó az havi két film (ha van jó film).

    2. Ne vidd el a barátnőd, vagy fizesse a saját jegyét. :) (popcorn és cola károsítja az egész szervezeted, felejtsd el)

  • kalapos01 #32
    Á, kurva röhejes az efféle sajnáltatás. Ha ennyire nincs mozi a közeledben, akkor nyilván nem fogsz járni, ezennem kell kiakadni.

    Ahhoz viszont látványosan nem értesz, hogy aki mozikat üzemeltet, az pontosan tudja, hol van a pénz. Például Budapesten, amelynek a 2 millió lakója egy film nézettségének több mint a felét adja - a mozik és a termek száma is ezt tükrözi. Sokkal könnyebb a fővárosiakat mozgósítani. Szóval hidd el, hogy nem hülye, mert ebből él.

    A sajnáltatás másik része igazán szánalmas: ha nincs mozi, akkor letöltés van. Ja, persze. Mert te annyira fizetni akarsz érte, mi? Hova a francba sietsz? Ha van téka, akkor várd meg a filmet, senki nem fogja kikérdezni a premier után. Vagy vedd meg 3-4 hónappal a mozi után DVD-n. Posta csak jár felétek. Ha fizetni akarnál érte, akkor megtehetnéd. De a letöltés ingyen van.
  • DontKillMe #31
    Egy kis matek annak, aki azt hiszi, hogy minden ember Pesten lakik:
    Tőlünk a legközelebbi mozi oda-vissza 130km-re van. Nem, nem olyanra gondolok, ahol egy szaros mélynyomó van a színpad előtt, hanem A MOZIRA. Nem, még csak nem is 3D, csak egy jobb fajta mozi. Üzemanyag cca. 4000. 3 főre a belépő 3000. Hétnél tartunk és még nem vettünk semmit. Erről beszélek bakker. Szerinted sűrűn tehetem meg, hogy elmegyek moziba? elárulom, nem. Ott, ahol egymás seggét érik a multipex szarok, ott van bőven. Pedig lassan már ember nem lesz premier után két nappal egy filmen az ilyen helyeken. Nagyon, de nagyon sok város van az országban, ahol nincs mozi annak ellenére, hogy bőven 10000 felett van a lakosság száma. Inkább üzemeltet 17 termet Pesten (a hülye) napi összes 50 látogatóval, mint nyitnának egyet kisebb helyeken. Na ezért (is) töltöm le inkább. Téka: DVD filmek mozis premier után 6-12 hónappal, vagy soha. Köszbazmeg. Torrent ON.
  • Dynamic #30


    Csak egy példa. 12 éves mozijegy. 420 Ft. Akkor, 99 környékén 40-45 körül volt a fizetésem.
    Lehet számolni, hogy mostani fizetés és az 1000 Ft-os mozijegy milyen arányban van egymással.
  • Dynamic #29
    Szerinted hogy jött ki a 3500? 2 személyre 2 db mozijegy (2x1000 Ft) + a legnagyobb popcorn menü (1500 Ft) = 3500 Ft.
    Jó lehet, hogy még kell venni plusz egy kólát ha nem akartok közös pohárból szívni, de a 4L popcorn csak elég 2 személynek.

    Mellesleg én egyedül is jártam moziban, mert bármilyen furcsa filmet egyedül is tudok nézni.