Szekeres Viktor

Húzós június vár ránk a hazai mozikban

Júniusban több világpremierben lehet részünk a magyar mozikban, hiszen jön az új X-Men, az új Transformers, egy új Spielberg-scifi és Jim Carrey komédiája.

A májusi lazázás után júniusban ismét belehúznak a magyar mozik és már jóval több filmet láthatunk, igaz meglehetősen sematikus a kínálat, hiszen a hónapban nem lesz semmilyen "köztes" film, mint májusban például Woody Allen új filmje. Ez azt jelenti, hogy jobbára csak nagy költségvetésű hollywoodi látványfilmek, hollywoodi romantikus alkotások, családi mozik és rétegfilmek közül válogathatunk - utóbbiak azok, amik hiába verik olykor kenterbe az éppen aktuális hollywoodi alkotást, pár száz nézőnél többre nagyon ritkán számíthathatnak bemutatójuk alkalmából. Szerencsére néhány olyan film is akad a hónapban, mely nem túl lila, amerikai (itthon más nemzet filmjei nem nagyon mennek...) és pár ezer vagy tízezer nézőt is vonzhat.


Melyik júniusi hazai mozis premier<br> érdekel a legjobban?
  • X-Men: Az elsők
  • Kung Fu Panda 2
  • Koszorúslányok
  • A pap - Háború a vámpírok ellen
  • Super 8
  • Hanna - Gyilkos természet
  • Mr. Popper pingvinjei
  • Transformers 3
  • Larry Crowne
  • A kimaradtak közül az egyik
Június másodikától két minimum 150 millió dolláros költségvetésű produkció fogja a legtöbb nézőt a multiplexekbe vinni: természetesen a 3D-ben is megtekinthető Kung Fu Panda 2-ről (Kung Fu Panda 2) van szó, valamint a szerencsére csak 2D-ben adott X-Men: Az elsők-ről (X-Men: First Class) - mindkét filmet szinkronizáltan lehet megnézni, bár utóbbiból kiválasztott budapesti mozikban lesz eredeti hangú kópia is. Fura, hogy éppen a Kung Fu Panda 2 ellen mutatkozik be itthon a Bogyó és Babóca: 13 új mese című hazai animáció, de az első rész tavalyi sikerét követően biztosra vehető, hogy ismét több ezren fognak a magyar termék mellett dönteni. Múlt hónapról csúszott júniusra A tánc - A párizsi opera balettje (La danse - Le ballet de l'Opéra de Paris) premierje, mely egy francia dokumentumfilm lesz, ami hét balettelőadás születését követi végig a Párizsi Operában. Csütörtöktől még a Ösvényen (Na putu) című bosnyák kapcsolati drámát lehet megnézni.


Június kilencedikétől három hollywoodi film indul harcba a nézők forintjaiért - ezekből kettő szinkronos, egy pedig 3D-s lesz, lehet tippelni, hogy melyik fog befutni. Egyrészről érkezik a Koszorúslányok (Bridesmaids), mely Amerikában már hatalmas siker, mondhatni a Másnaposok női verziója. A májusról júniusra csúszó, odakint bukásnak számító A pap - Háború a vámpírok ellen (Priest) is bemutatkozik 3D-ben, valamint Matthew Conaughey-vel Az igazság ára (The Lincoln Lawyer), hátha valakinek egy jogi krimihez szottyanna kedve a hőségben. Ilyen mezőnyben a Janus című magyar filmnek Pozsgai Zsolt rendezésében nincs sok esélye az áttörésre pedig Janus Pannoniust Stohl András fogja alakítani, mint ahogy az olasz Gianni és a nők (Gianni e le donne) című komédia sem számíthat nyitánynak ezer fölötti nézőszámra, annak ellenére, hogy kifejezetten közönségbarát lett.


Június 16-tól a hollywoodi látványfilmeket és családi alkotásokat J.J. Abrams pár évtizeddel korábban játszódó scifije, a Super 8 (Super 8) fogja képviselni (a producere Steven Spielberg!), míg a női nézőket Kate Hudson romantikázásával, a Szerelem kölcsönbe (Something Borrowed) című filmmel próbálják megnyerni a forgalmazók. A két szinkronos, kommersz premier mellett a Mosás, vágás, ámítás (De vrais mensonges) című francia, ugyancsak romantikus komédiának még talán Audrea Tautou ellenére sem lesz sok esélye.


Miképp Az igazság ára, úgy a június 23-án bemutatásra kerülő Hanna - Gyilkos természet (Hanna) is azok filmek közé tartozik, melyek ugyan nem számíthatnak kirobbanó sikerre, de az igényes közönségfilmeket kedvelők noteszába mindenképp feljegyzésre kerülnek. A tizenéves bérgyilkoslányról szóló thriller mellett 23-tól még a Mr. Popper pingvinjeiben (Mr. Popper's Penguins) Jim Carrey-t láthatjuk animált állatokkal bohóckodni, valamint ekkor kerül sor a Cirko Film egyik havi premierjére, a Cirkusz Kolumbia (Cirkus Columbia) című bosnyák drámára a szláv filmekből már jól ismert Miki Manojlovic főszereplésével.


Bár a hónap utolsó mozis hete június 30-án kezdődik, a sokak által várt, 3D-ben forgatott Transformers 3 (Transformers: Dark of the Moon) már 29-től látható lesz. Ebben a kiváltságban már nem részesült Tom Hanks és Julia Roberts romantikázása, a Larry Crowne (Larry Crowne), valamint a Nader és Simin - Egy válás története (Jodaeiye Nader az Simin), mely az iráni Asghar Farhadi drámája, ami az idei Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon elnyerte a legjobb film, valamint a legjobb női és férfi alakítás díját.


Sematikusság ide vagy oda, júniusban már lesznek néznivalóink, ráadásul a magyarhangya mozgalom bemutatóit még nem is említettük, pedig érdekes filmekről van szó: a Mint hal a vízben (La vida de los peces - június 7-től) egy chilei dráma, a Vagyunk, akik vagyunk (Somos lo que hay - június 21-től) egy mexikói kannibál horror, míg a Tilva Ros (Tilva Ros - június 28-tól) Szerbiából érkezik és fiatalokról fiataloknak szól.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • winnie #21
    "Még torrentz.com-n se lehet találni róla semmit,"

    na, ha még ott sem, akkor az skandallum. a filmet 2,5 hete mutatták be. aki akarta, rég letöltötte vagy 6 verzióban.
  • nlght #20
    A Hanna jó film érdemes megnézni, ugyanaz a főszereplő mint a The Way Back című filmben a csaj.
    A Bridesmaids mióta nagy siker? Még torrentz.com-n se lehet találni róla semmit, pedig áprilisban volt a premierje usában...
  • Wittgen #19
    Én a látványfilmeket szeretem moziban nézni, mert azokat a nagy képméret és a hanghatások miatt ott éri meg. A drámázásokat nem szeretem ott nézni.

    Azért a Hanna c. filmre elmegyek, azt ki nem hagynám.
  • Yagami #18
    Tudja-é valaki, hogy a Trans3 IMAX3D-s verziója itthon feliratos leszen, vagy szinkronos? Meg úgy egyáltalán...
    További szép etét!
  • Darth Dave #17
    KÉPALÁÍRÁS! Vazze
  • sandor4 #16
    én ebből a felhozatalból 7-et moziban nézek
    de k*rva drága lesz ez a hónap...
  • immovable #15
    TF3-at megnézem, de majd csak júliusban, ha jókat mondanak róla. A többi kuka, vagy torrent.
  • Stefling #14
    Ebből 6-ot várok csak, a többi kuka xD
  • Hoz_Hun #13
    Hát pl a robbanós kép lövésem nincs melyikből való. Mondjuk kb bárhova jó lehet. :)
  • zetortraktor #12
    Tényleg. Lehet, hogy csak belenyúltam. :)