Szekeres Viktor

Roppant szegényes a májusi filmkínálat

Amerikában a május az egyik legerősebb hónap lesz a mozikban, itthon viszont szörnyen kevés, a közönséget is érdeklő premier lesz az elkövetkező hetekben.

Lehet, hogy a hazai filmforgalmazók gondolnak az érettségizőkre, vagy azokra, akik az előző hónapok erőltetett mozis menetelésében elfáradtak, mindenesetre rég volt ennyire gyenge májusi filmkínálattal dolgunk. Bár akadnak érdekes és érdekesnek tűnő alkotások a hónapban, de mindössze a 14 premierfilm alkotja a kínálatot - azok közül is az egyik már látható volt a TV2-n. A legnagyobbat a hollywoodi kommerszek rajongói koppannak: éppen amikor Amerikában elkezd dübörögni a mozis gépezet, itthon egész májusban mindössze 3 amerikai közönségfilmet láthatunk. Más kérdés, hogy az a három az év legnézettebb filmjei közé is bekerülhet.


Melyik májusi hazai mozis premier<br> érdekel a legjobban?
(Összesen 529 szavazat)
  • Halálos iramban 5
    23 % (123 szavazat)
  • Karib-tenger kalózai 4
    41 % (218 szavazat)
  • Másnaposok 2
    29 % (154 szavazat)
  • A hallgatás törvénye
    1 % (5 szavazat)
  • A maradék tízből valamelyik
    3 % (18 szavazat)
Május ötödikétől a hollywoodi közönségfilmek fent említett rajongói mindössze a Halálos iramban: Ötödik sebességre (Fast Five) tudnak beülni. Vin Diesel új autós filmjéről már premierje előtt kiderült, hogy Amerikában bevétel tekintetében le fogja pipálni a nagysikerű negyedik részt, így a hazai pénzeső is valószínűsíthető. Érdekes premier lesz Török Ferenc új filmje, az Apacsok, mely a tévés premiert követően kerül vetítésre a mozikban. Májusban is lesz egy dán bemutató, az Egyszer fent, egyszer lent (Over gaden under vandet) című visszafogott párkapcsolati dráma. Mint tavaly, úgy idén is igaz, hogy aki csak az itthon vetített dán filmeket látja a moziban, annak kivétel nélkül pozitív élményei lesznek. Ha az Instant dohány (Snabba Cash) amerikai film lenne és nem svéd, akkor sikerre tarthatna számot, hiszen a bosszúval foglalkozó thriller műfaja elég népszerű - így viszont csak pár százan fogják látni itthon. A tánc - A párizsi opera balettje (La danse - Le ballet de l'Opéra de Paris) pedig egy francia dokumentumfilm lesz, mely hét balettelőadás születését követi végig a Párizsi Operában.


A hónap mélypontja a május 12-i mozis hét lesz két bemutatóval. És ez még akkor is igaz, ha azok közül az egyik, a Férfit látok álmaidban (You Will Meet a Tall Dark Stranger) élvezhető Woody Allen-romantikus komédia, de nem váltja meg a világot. S ez igaz Almási Réka Team Buildingjére is, ami élvezetes szatíra, de a magyar filmek tipikus betegségeitől szenved. (Az Intercom eredetileg ezen a héten mutatta volna be A pap - Háború a vámpírok ellen (Priest) című filmet, azonban a premiert az utolsó pillanatban június 9-ére halasztották.)


A május 19-től kezdődő mozis hetet csak azért nem nevezzük mélypontnak, mert abból egy van, ráadásul befut a hónap második hollywoodi filmje, A Karib-tenger kalózai: Ismeretlen vizeken (Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides), valamint az Oscarra jelölt A hallgatás törvénye (Winter's Bone) is. Az előző Karib-tenger-részek minőségéből ítélve a nézők akkor járnak jobban, ha utóbbit választják, de ki tudja, talán a rendezőváltás a kalózos családi filmek színvonalát is emelte. Majd kiderül. A harmadik heti premier ismét egy francia dokumentumfilm lesz, a Benda Bilili!, mely afféle afrikai Buena Vista Social Club lesz, egy főleg hajléktalanokból álló kongói utcazenész csapatról szól.


Május 26-tól láthatjuk itthon a Másnaposok 2-t (The Hangover Part II), sajnos szinkronizálva. (A szinkron természetesen felelős a nagyobb sikerért, sokkal több nézőt csábít a mozikba, azonban az első rész esetében túl nagy volt a minőségbeli különbség az eredeti és a magyar verzió között - nem az utóbbi javára.) A további premierek közül a Séraphine-t (Séraphine) már előző hónapban beharangoztuk, A sasvadász fia (Eagle Hunter's Son) egy mongol nomád fiú felemelő története lesz, míg a Ne engedj el (Never Let Me Go) című filmmel végre ismét láthatunk angol alkotást a hazai mozikban. A videóklipes, annak idején a Sötétkamrával bemutatkozó Mark Romanek által rendezett film Kazuo Ishiguro neves regénye alapján készült.


Mint az elhalasztott A pap - Háború a vámpírok ellen példája is mutatja, a fentiek tájékoztató jellegűek, hiszen a dátumok módosulhatnak az utolsó pillanatban. Azonban, ha lesz módosulás, ha nem, azt biztosan mondhatjuk, hogy a júniusi filmes kínálat csak jobb lehet. A hollywoodi közönségfilmek szerelmesei például a mostani 3 helyett minimum 10 premierben részesülhetnek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • COOLancs #19
    Most láttam a Paul-t, hát kicsivel jobb mint közepes eresztés, ha a trailert megnézted akkor a filmet már nem érdemes mert az összes nagy poént lelőtték benne...
  • COOLancs #18
    Az tök jó hogy 3 film kihoz 11 részt xD Még ha most nyomnák a Végső Állomás 5-öt meg mondjuk kijönne a Fűrész 8 akkor már végképp boldog lennék
  • JackSparrow88 #17
    Egyébként friss hír hogy a májusi filmek bővülnek egy taggal, a Paul személyében.
    Bizonyíték:http://port.hu/paul/pls/fi/films.film_page?i_where=2&i_film_id=116385&i_city_id=3372&i_county_id=1
    Vagyis nálam így már 3-ról 4-re nőtt az érdekes filmek listája :D
  • pisti1983 #15
    http://www.onbux.com/?r=pisti1983
  • Bogyo5 #14
    A másnaposokat várom egyedül de félek hogy rókabőr effektus és csalódás lesz. A karib tengernek amúgy is csak az első része tetszett, a 3at már meg sem néztem.
  • Dynamic #13
    Kíváncsi vagyok mekkora lesz az Apacsok nézettsége, már eleve hogy magyar, és hogy pár hónapja adták le a tv-ben.
  • Elemir #12
    Annyira nem vita kérdése, hogy ki mely filmeket nézi meg szívesen:
    Melyik májusi hazai mozis premier
    érdekel a legjobban?
    Karib-tenger kalózai 4 (44%)
    Másnaposok 2 (28%)
    Halálos iramban 5 (23%)
    A maradék tízből valamelyik (3%)
    A hallgatás törvénye (1%)
    Összesen 337 válaszadó.

    Aki fél a másnaposok 2-től, annak ajánlom az előzetes. Nekem nagyonb ejött, már csak ezen a két percen is szétröhögtem magam. Karib szerintem hozza majd a szintet. Én a Halálosabb iramtól jobban félek, hogy nem fog tetszeni, bár eddig egyikben sem csalódtam.
  • JackSparrow88 #11
    Akinek semmi nem tetszik az ja nézzen valami tv-s sorozatot azok biztos jobbak. És hogy miért nem lehetnek rosszak azok a filmek amiket felsoroltam lentebb? Nos talán mert az előző részek (Másnaposok-nál csak előző rész) is sikeresek voltak illetve nálam is egyértelműen az egynél többször nézhető kategóriába estek.
  • Gabesz amdx2 #10
    Ha semmi se tetszik irány azt lesd a barátok közTÖT :D
  • 3LVW #9
    A kalózosok egyáltalán nem tetszettek, a Halálos iramban (1-4) pedig halálosan unalmas volt. A Másnaposokon egyszer jót röhögtem, remélem most is sikerült valamit alkotni. Csak nehogy Due Date legyen belőle, az valami durván szar volt.