Szekeres Viktor

Az év leghúzósabb mozis hónapja lesz a február

A tavalyi év tíz legjobb filmjéből februárban nem kevesebb, mint ötöt láthatunk és minden hétre fog jutni egy világpremier is, köztük egy biztató scifi és egy IMAX-film.

Januárban több nagyon erős filmet is láthattunk, de mivel alig egy tucat premier volt, így nem szakadtunk meg a mozizásban. Februárban azonban más lesz a helyzet, hiszen a filmek erőssége nem változik, azonban számuk majdnem megduplázódik. Az, hogy ennyi kötelező(nek tűnő) film mellett ki miképp szakít időt munkába járásra, iskolára, illetve magánéletre, az rejtély. Amellett, hogy négy világpremierben is részünk lehet, az Oscarra-jelölt filmek közül is láthatunk ötöt, ráadásul egy tavalyi Oscar-kedvenc is eljut végre a hazai mozikba. Ilyen felhozatalt természetesen egy másik hónap sem fog már produkálni idén, hiszen február után már csak három Oscar-esélyes film marad hazai bemutató nélkül.


A február harmadikától kezdődő mozis hét afféle átmenet lesz a nehezebb időszakra, hiszen a négy premier inkább januárt idézi, viszont a négyes nem mindennapi lesz. Csütörtöktől már megnézhetjük magunknak a Social Network - A közösségi háló mellett a legjobb filmes Oscarra leginkább esélyes filmet, A király beszédét (The King's Speech). Akit a kevésbé igényes és szórakoztató filmek érdekelnek, vagy a gyerekekkel akar mozizni, annak Jack Black bolondozása, a 3D-s Gulliver utazásai (Gulliver's Travels) ajánlható, a keményebb filmek hívei pedig az Elrabolva rendezőjének tavaly akciózását, a Párizsból szeretettelt (From Paris with Love) választhatják John Travoltával. A hét negyedik premierje az IMAX-be kerülő nagyobb filmek között hivatott kitölteni az űrt, A vad óceán 3D (Wild Ocean 3D) egy 2008-ban készült háromnegyedórás dokumentumfilm, melyet IMAX-kamerákkal forgattak.


Az átmenet jegyében február 15-től már öt premierrel gazdagodunk, így a hétvégén családi életet élőknek is jut minden napra egy bemutató. Az Oscar-vonalat ezúttal az Egy jobb világ (Hævnen) képviseli, nem hiszem, hogy valaki meglepődik azon, hogy az év legjobb dán filmje még esélyes a legjobb idegen nyelvű alkotásnak járó díj megnyerésére. A széles közönséget Natalie Portman és Ashton Kutches "civódása", a Csak szexre kellesz (No Strings Attached) minden bizonnyal jobban fogja érdekelni, s talán szert tesz pár nézőre a másodvonalas animációs filmeket képviselő 3D-s Gnómeó és Júlia (Gnomeo and Juliet), mely világpremier lesz, ráadásul, ha nem szinkronizálták volna le, akkor Jason Stathamet hallhatnánk a főszerepben. A hét egyik kötelező programja a Mozinet gondozásában bemutatásra kerülő Három majom (Üç maymun) című családi dráma lesz, mely 2008-ban a Cannes-ban megrendezésre kerülő filmfesztiválon a legjobb rendezés díját vitte haza, s az angol kissé kemény, ám romantikus krimi, a London Boulevard (London Boulevard) sem ígérkezik rossznak Colin Farrellel és Keira Knightley-val - főleg azoknak nem, akiknek elege van egy időre Hollywoodból.


Melyik februári hazai mozis premier érdekel a legjobban?
(Összesen 1040 szavazat)
  • A király beszéde
    12 % (124 szavazat)
  • Fekete hattyú
    14 % (144 szavazat)
  • A félszemű
    8 % (85 szavazat)
  • Csak szexre kellesz
    7 % (76 szavazat)
  • Párizsból szeretettel
    6 % (66 szavazat)
  • Gulliver utazásai
    6 % (64 szavazat)
  • Gagyi mami 3
    8 % (84 szavazat)
  • Féktelen harag 3D
    5 % (47 szavazat)
  • The Fighter - A harcos
    11 % (115 szavazat)
  • A negyedik
    16 % (166 szavazat)
  • A többi februári bemutatóból az egyik
    5 % (57 szavazat)
Az igazi nagyüzem február 17-től várható, hiszen 8, azaz nyolc, azaz VIII új filmet láthatunk itthon. Megtippelni is nehéz, hogy melyik lesz a legsikeresebb, hiszen a nagyon jó sajtót és Oscar-jelöléseket kapó Aronofsky-féle Fekete hattyú (Black Swan) és a Coen-tesóktól A félszemű (True Grit) is befuthat az élre. Vagy pedig az derül ki, hogy a magyar közönség még mindig oda van azért, ha egy vékony fekete férfi kövér fekete nőnek öltözik, de egyelőre a Gagyi mami: Mint két tojás (Big Mommas: Like Father, Like Son) szereplése megjósolhatatlan. Mint ahogy arra sem mernénk fogadni, hogy A negyedik (I Am Number Four) című scifi siker lesz-e vagy bukás: az ismeretlen szereplők nem sok jóval kecsegtetnek, de egy megfelelően targetált kampány a Fórum Hungary részéről még így is sikert eredményezhet. És még mindig csak a premierek felénél járunk - a héten még láthatjuk a Párizs, szeretlek! mintájára elkészült a New York, I love you-t (New York, I Love You), olyan rendezőkkel, mint Natalie Portman, Brett Ratner, Mira Nair vagy Shekhar Kapur. (A szereplőket felsorolni sem lenne érdemes, igazi sztárparádéra lehet számítani). A futottak még kategóriában pedig várható A fa (The Tree) Ausztráliából Charlotte Gainsbourggal, az olaszokról szóló dokumentumfilm, a Médiaország - A tévé hatalma (Videocracy) és a Visszatérés a Mozinettől, ami Elek Judit Svédországban és Romániában forgatott drámája Kathleen Gátival a főszerepben.


Február 24-től pedig elkezdődik a levezetés és a márciusra való készülés, hiszen "csak" hat új film kerül mozikba. Az Oscar-rajongók ezúttal egy ökölvívós életrajzi filmet nézhetnek meg, a The Fighter - A harcost (The Fighter) Christian Bale-lel, valamint a Corner Film jóvoltából pótolhatják a Precious - A boldogság árát (Precious: Based on the Novel "Push" by Sapphire), mely tavaly 6 jelöléséből kettőt váltott szoborra: a legjobb a női mellékszerepért Mo'Nique, a legjobb adaptált forgatókönyvért pedig Geoffrey Fletcher kapott Oscart. A hollywoodi közönségfilmekből ezúttal Nicolas Cage világpremiernek számító akciódús bohóckodása, a Féktelen harag 3D (Drive Angry 3D) kerül bemutatásra, valamint a tavalyi év egyik legnagyobb bukása, a 120 millió dollárba kerülő Honnan tudod? (How Do You Know) című James L. Brooks-komédia, mely eddig 30 millió dollár bevételt hozott. A pár kópiás vonalat ezúttal két felettébb érdekes két Anjou Lafayette-premier képviseli, az észak-koreai koncentrációs táborokról szóló Mesél a láger - Yodok története (Yodok Stories) és Mika Kaurismäki régóta várt 2009-es filmje, a Burjánzó szerelmek háza (Haarautuvan rakkauden talo).


Aki pedig azt hiszi, hogy márciusban kipihenheti a februári mozizások fáradalmait, nagyot téved, hiszen minimum 28-30 premierre lehet számítani, majd féltucat világpremierrel, olyan bemutatókkal, mint a 127 óra, az Álomháború, a Sorsügynökség, A Föld inváziója - Csata: Los Angeles vagy A torinói ló.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Hunhobo #66
    Szerintem is drága a mozi, de azt hiszem a " A félszemű -t " azért megnézem.Felirattal már láttam de érdekelne szinkronosan is, mivel hatalmas mozi!
  • jointo #65
    Na, remek, azt hiszem, lesz programom erre a hónapra, bár valószínűleg a legtöbbért nem megyek el a moziba (olyan pofátlanul drágák a jegyek, hogy az már nem igaz). Bár egy jó kis 3D-s szórakozásra nem fogom sajnálni kiadni a pénzt. A többit meg letöltöm torrenten, remélem, lassan már fent lesznek jó minőségben. Nem értem, ez a király beszéde miért olyan felkapott. Én láttam, pont azért néztem meg, mert annyi jó kritikát olvastam róla, ám korántsem nyerte el a tetszésemet. Olyan semmilyen. Nem rossz, nem jó, totál középszerű. És szerintem Colin Firth nagyon egysíkú színész, engem ez is zavar. Most sem győzött meg a dadogó király szerepében. Szóval nem értem, minek ez a nagy felhajtás. Akkor már inkább a közösségi háló, az sem szól semmiről, de mennyivel aktuálisabb, és már alapjáraton úgy ül be rá az ember, hogy nem vár tőle semmi extrát. Szerinem:)
  • TeDDyRuSh #64
    Én örülök, hogy behoztak "egy rakat" legjobb Oscar jelöltes filmet a kiosztó elé. Szerintem mondjuk nem kell megijedni a drámáktól, nyugodtan rá lehet szánni egy kis időt, sőőőt.

    A király beszéde - Bájos film, ahol a "nagy" esetlensége, kifigurázásra kerül. Nekem bejött mindig is az érinthetetlenek ügyetlenkedése és küzdelme. Engem nem különösen zavart a film körüli hitelesség dilemma.

    A fekete hattyú - Ez viszont komoly film, csak azoknak, akik szeretnek elmélyülni a törtető emberek, személyiség deformációin.

    A félszemű - A nagy kivétel nálam. Végre egy olyan western, ami szakít a stílus sztereotípiáival, de nem olyan korcs, mint a Wild Wild West. A téma komoly, de sok helyen mulatságos.

    The Fighter - Tipikus amcsi, hőscsináló dráma. A színészek baromi jók benne, de a hosszú (és felesleges) felvezetés után azt kapjuk, amit minden Rocky filmben.

    A többi, meg a többi. Nem kiugró szerintem, bár a Negyedikre lehet beülünk.
  • opeca #63
    A The Fighter meg valami akkora bullshit, hogy az hihetetlen. Moziba nézésre semmiképpen sem ajánlanám. Az is érthetetlen, hogy IMDB-n hova srófolják 8 fölé, mikor egy gyenge családi dráma, se jó harcok nincsenek benne, se nagy könnyfakasztó momentumok. Szürke az egész.

    Persze biztos ügyeletes tirpák Bale koma miatt már kapásból 7-ről indul..., persze szerény véleményem szerint a színészi tehetsége majdnem a nullával egyenlő.
  • opeca #62
    Már miért is keltette fel az érdeklődésedet?
  • Prof William #61
    "Akit a kevésbé igényes és szórakoztató filmek érdekelnek, annak Jack Black bolondozása, a 3D-s Gulliver utazása"

    Milyen finoman fejezte ki magát a cikkíró. :) JB nek vannak jó filmjei de ez nagyon nem az.
  • Prof William #60
    Akkor már egyszerűen csak felrobban a fejünk attól a töménytelen mennyiségű 12 oscar díjas korszakalkotó filmtől amik december hónap minden napján a mozikban lesznek.
  • jackoneill90 #59
    bevagyok szarva ezektől a címektől. Ki se jövök majd a házimozi elől.
  • kalapos01 #58
    Unknown jöhet. De márciusban biztos jön valaki és beírja, hogy milyen szar a kínálat. És, hogy minden hónapban szar.

    Itt legalább meg van magyarázva, hogy miért húzós a február - ebből a nézőpontból tényleg nem lesz erősebb. Egyébként meg a legtöbbeknek fingja nincs, hogy milyen filmek lesznek ezek, talán két címet, ha ismernek. Ők majd biztosan Tórot meg Transzfómerszet fognak nézni, nem A király beszédét. Ami egy héten belül a Fekete hattyúval és a Félszeművel, nem hiszem, hogy nagyon überelhető.

    Ezeket persze már sokan látták, engem is inkább a Mesél a láger érdekel, arról semmit nem tudok és baromi érdekesen hangzik.
  • revolver #57
    A cikk végén olvasható a felhozatal,amit még kiegészítenék :

    -Source Code
    -The Mechanic
    -Kill the Irishman
    -Unknown
    -Magic Boys(rendező: Koltai Róbert)

    Én a Sucker Punch-ot ,illetve a Battle of Los Angeles-t várom.


    Atért a posztnak ilyet írni ,hogy az év leghúzósabb hónapja február!?
    Kicsit erős volt..... szerintem.Főleg úgy ,hogy az évből még kerek tíz hónap hátra van.