Gyurkity Péter

Csak noteszgépekre készül a Chrome OS

Bár többen rebesgették, hogy a Google számos eltérő hardvert számításba venne a Chrome OS alkalmazása kapcsán (és eredetileg ez is volt a cég elképzelése), most kizárólag a noteszgépekre koncentrálnak.

Amint arról korábban mi is hírt adtunk, a cég - a Samsung és az Acer megoldására támaszkodva - június közepén indítja útnak az új ChromeBooks vonalat, amely reményeik szerint életképes alternatívát nyújt majd nemcsak a meglévő mobil, de talán az asztali kütyükkel és platformokkal szemben is. A Chrome fejlesztését felügyelő alelnök most elmondta, hogy az operációs rendszer nem jelenik meg a noteszgépeken kívül más eszközökön, legalábbis egyelőre.

A Computex kiállítás alatt nyilatkozó cégvezető kiemelte, hogy a Chrome böngésző felhasználóinak száma az elmúlt egy évben megduplázódott, így mostanra elérte a 160 millió főt, ami nem kis eredmény. Részletes cikkünkben arról írtunk, hogy az önálló mobil operációs rendszer megjelenésével a cég egy régi háborút kezd újra, és bár ennek lehetőségét már 10 évvel ezelőtt is rebesgették, mostanra vált valós eshetőséggé a remény, hogy kikezdhetik a Microsoft behozhatatlannak tűnő, az asztali vonalon több mint 90 százalékos uralmát. Azt ugyan a legtöbb elemző erősen kétli, hogy megismételnék az Android kirobbanó sikerét, és az okostelefonok szegmenséhez hasonló folyamat menne végbe a noteszgépek terén, ám a cég bizakodó.


A Google ezúttal leszögezte, hogy más eszközökön, így például a táblákon, egyhamar nem jelenik a szoftver, kizárólag a noteszgépekre fókuszálnak, mint ahogy az sem merült fel, hogy valamikor a jövőben egyesülne a táblákon és okostelefonokon hódító, igen sikeres Android platformmal - ez már csak azért is érdekes, mert pár héttel ezelőtt még a Samsung kapcsán merült fel a ChromeBox, egy asztali változat érkezése, amely úgy tűnik egyelőre elmarad. Szavakban már most is küzdenek a Microsoft operációs rendszere ellen, amelynek mindennapi karbantartása Szergej Brin szerint valóságos tortúra a felhasználók számára, itt azonban nagy áttörést kell elérniük, ha valós alternatívát akarnak majd jelenteni.

A június 15-i hivatalos debütálás után kiderül, mekkora igény van a Chrome-ra és a böngészőre alapozott készülékekre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • narumon #35
    Az a baj, hogy te úgy adod elő, hogy ha nincs 1 órára internet akkor megállt az élet. Azért még informatikai cégnél is bőven lehet dolgozni addig amig visszajön a net.
    Nézzük a példát, futár felkel reggel bekapcsolja a pdat, nincs meg, hogy hová kell mennie, bekocog a központba és áttölti manuálisan. Vonatkoztassunk el, hogy a futárcégek általában igy is úgy is saját telephelyről kezdik meg a munkát és csak nagyritkán otthonról.

    Mindenre lehet kifacsart helyzetet találni, de mint másik kollega is megemlítette azért te most az 1-2%-ot próbálod meg levetíteni az emberek 100%-ra... az meg így elég nagy ferdítés.
  • Komolytalan #34
    Jó, nézzünk 1 konkrét példát. Futár felkel reggel, bekapcsolja a pda-ját/mobilját, töltené le hogy aznap hová kell mennie, és mit kell vinnie. Nincs net. Ezen a ponton b.sztja a szinkronizációt, mert el se tud indulni. És hiába megy be a céghez, ott se fognak neki tudni segíteni, mert adatbázis pont azért érhető el webről hogy bárhová megy el tudja érni.

    Egyébként kb 2003-ban írtam ilyen programot logisztikai cégnek, szóval pontosan tudom hogy mi az amit lehet késleltetni, és mi az amiktől áll a munka.
  • Komolytalan #33
    Szép ez a felsorolás, kár hogy az idézetek között nincs hozzászólás/előzmény kapcsolat. Futárcégnél is más problémát vetettem fel, programozónál is mást, meg könyvelőnél is mást. Az hogy te összekevered a válaszaimat téged minősít, nem engem.
  • narumon #32
    Hát csak szeretnék 12 éves lenni, szervert meg valószínűleg többet konfiguráltam és adtam el, mint amennyit te akárcsak láttál!
  • narumon #31
    Hát nem tudom mi kis fejlesztők vagyunk, de ezt még a mi szoftverünk is meg tudja csinálni. (Azazhogy az adatgyűjtő nem hal meg ha nem tud azonnal szinkronizálni hanem a memóriába gyűjti az adatokat és szinkronizál amikor tud, és ezt jelzi is)
  • torreadorz #30
    "Nem értesz te semmit, mert buta vagy mint a tök. "

    Amúgy jó éjszakát, seggfej!
  • torreadorz #29
    Csak hogy visszamenjünk az elejére:

    Ezt irtad:
    "Egyébként ha elvágják az internet kábelét, akkor ma se nagyon tud már dolgozni sok cég. Merthogy levélben jönnek-mennek a megrendelések, szerződések, adatfrissítések, stb."

    Erre a válaszom:
    "Egyébként ha nincs net, attól még a cégek jó része tud dolgozni, hisz a belső infrastuktúra megvan, a programozó tud fejleszteni, a könyvelő tud könyvelni az áruszállítót el lehet inditani és igy tovább. Nyilván külső partner felé nem tudod emailben elküldeni a cuccot, de ez esetben még mindig vannak alternativák, mint például fax, futár."

    erre:
    "kéne 1 oracle cluster localba is, mert az adatparkban lévő nem olyan vicces, akkor mondta hogy ok, megvesszük, aztán levonja a béremből azt a 200 milliót amibe kerülni fog."
    ...
    " Hogy lesz kisebb, de konzisztens az adatbázis, ha mondjuk 1000 táblából áll, táblánként 10K-100M rekorddal?"

    Most öszintén, mi a f@sz köze van a felhőnek meg a cégek müködésének internet nélkül ahhoz, hogy te valami olyat csinálsz, amit rajtad kivül összesen még 3 másik ember az országban?

    Mert azt értem, hogy a te céged egy 200 milliós külső cuccal dolgozik és te erre fejlesztesz, és ezért neked megáll a munka ha ezt nem tudod elérni internet hiányában, csak azt nem értem hogy a cégek maradék 99.9999% akik nem ezt csinálják és nem is a debreceni szuperszámitógépen fejlesztenek napvihar előrejelző programot, azoknak miért állna meg az élet ha fél-1 napra kiesik az internet?

    A mi cégünk egy fejlesztő cég, volt már rá példa hogy 1 napra kiesett az internet, na bumm, a 80 fejlesztő vigan dolgozott tovább lévén van belső infrastrukturánk és NEM felhőben tároljuk az adatainkat, 10-15 ember meg késleltetve volt a munkájában mert csak 1 nap késéssel tudta elküldeni/elolvasni a leveleit.
    Akkor miről is beszélünk? És ez egy közepes méretü IT cég, gondold el mennyire érinti Jozsi és tsa bt-t amikor elmegy az internet egy napra... Semennyire.
  • Komolytalan #28
    Nem értesz te semmit, mert buta vagy mint a tök. Hogy optimalizálsz pl futási sebességre egy PL/SQL programot, amikor A lehetőség 100K x bonyi lekérdezés, B lehetőség meg 10M x egyszerűbb lekérdezés? Megnézem 100x kisebb adatbázison, hogy lefusson mondjuk egy szimpla, lokál tesztszerveren mielőtt összeomlik a naprendszer? Hogy lesz kisebb, de konzisztens az adatbázis, ha mondjuk 1000 táblából áll, táblánként 10K-100M rekorddal? Ez mennyi időt vesz igénybe (ami helyett lehetne értelmes munkát végezni)?

    Én inkább távolról lefuttatom a valós környezetben, egy teszt sémában, amely inputnak a valós adatbázis tábláit használja - vállalva azt, hogy ha nincs net, akkor nem tudok dolgozni. Egyszerűen azért, mert így ténylegesen látszik hogy A vagy B irány a jobb.

    Persze akinek úgy indul a projectje, hogy createdb, és max 3 tesztadatot rak minden táblába a teszthez, az ezt nem értheti, mivel az általában szarik rája hogy az optimális-e a végeredmény vagy sem (addigra már ki van fizetve, mire kiderül hogy egy kontár).
  • sanyicks #27
    Ja király ki lehet fizetni rájuk a plusz 20-40 ezret a kötelező vindóz miatt, tényleg örömtelibb dolog mint egy ingyenes os-t kapni rájuk :DD
  • torreadorz #26
    Ne röhögtess már. Mi is támogatunk oracle-t, nem kell a fejlesztéshez egyből 200 milliós oracle cluster, meg lehet azt oldani egyszerübben is és megsúgom sem felhő sem 200 milliós beruházás nem kell hozzá.

    Persze időnként ki kell próbálni valós körülmények között is a cuccot, de azt hivják tesztüzemnek és általában egy fejlesztő cég sem próbálja meg megvenni vagy felhőbe rakni a tesztüzemhez szükséges vasat/szoftvert, hanem szépen megkéri az ügyfelet akinek fejleszt, hogy biztosítsa számára ezeket, amit az ügyfél általában meg is tudni adni, hisz később ezen fog futni élesben is a cucc.

    Szóval nem kell a parasztvakitást, ezt tartogasd meg a haveroknak akik biztosan elájulnak az "oracle cluster" jól hangzó varázsszótól meg hogy 200 millió, de ha olyannak magyarázol aki ért hozzá vagy fejleszt rá, annak csak azt bizonyitod, hogy nagyképü vagy.

    Szóval még mindig nem értem, fejlesztési szakaszban miért is kell kikapcsolódni az internetre? Arról már nem beszélve, hogy sikerült egy olyan speciális szoftverfejlesztést venni példának, amin nagyjából a fejlesztők 0.00001% dolgozik...
    De azért örülök, hogy nem mindjárt a világ legerősebb szuperszámítógépére fejlesztett naprendszer szimulátor program fejlesztésével jöttél...

    Csak laikusoknak, a kedves kolléga most azt próbálja meg bemagyarázni, mintha a NASA úgy fejlesztene ürhajót hogy egyből fellövik az űrbe és a Földön kicsiben/nagyban stb soha nem tesztelnének, és ha nem elérhető az űr, akkor egyből le is áll a fejlesztés, mert a Földön nem lehet bekötni két kábelt az űrhajóban csak az űrben...