Gyurkity Péter

Jövőre csúszik az iPhone 5

Nagyon úgy tűnik, hogy nemcsak a jelenlegi generációval vannak gondok az Apple háza táján, de az alkatrészhiány az iPhone 5 megjelenését is hátrányosan befolyásolja - a negyedik változat módosítása jelenhet meg idén.

Az elmúlt napokban mi is beszámoltunk arról, hogy a japán földrengés utóhatásai, egészen pontosan az munkaerő- és alkatrészhiány, az almás cég több termékének forgalmát érinti hátrányosan, ezek közül pedig az iPad 2 tábla, valamint az iPhone 4 okostelefon emelkedik ki, mint presztízsértékű fejlesztés. Mindkét megoldás kevesebb példányban jelenik csak meg a gondok miatt, most pedig - legalábbis elemzői vélemények szerint - az iPhone 5 elhalasztására is sor kerülhet.

Amennyiben beigazolódik a hír, az Apple várhatóan mégsem mutatja be idén a sorozat ötödik generációját, amely ehelyett jövőre csúszik és valamikor 2012-ben rajtolhat csak el. Az elsődleges ok a szükséges 4G-chipek hiánya: ezek nem állnak rendelkezésre kellő mennyiségben, így a cég nem hajthatja végre a tervezett alapvető változtatásokat, ehelyett pedig kénytelenek lesznek a meglévő iPhone 4 egy módosított változatát bemutatni fontos újításként. A kisebb lépés lehetővé teszi a közeljövőben esedékes bemutatkozást, a negatív hozadékot pedig egyéb lépésekkel igyekeznek ellensúlyozni.


A képarány állítólag 2:3-ról 3:4-re változik, a vaku és az objektív messze kerül egymástól és ikermagos processzor dolgozik majd benne

A jelentés az alábbi tényezőket sorolja fel a frissítés részeként: jobb beépített kamerák, ikermagos A5 processzor, valamint HSPA+ támogatás, amelyek kétségkívül jótékonyan hatnak majd a vásárlói érdeklődésre. Az Apple emellett igyekszik több tengerentúli szolgáltatóval is megállapodni a készülék (amely egyébként iPhone 4S néven látna napvilágot) forgalmazásáról, ezzel pedig tovább bővítenék a potenciális felhasználók körét - az AT&T és a Verizon mellett ezúttal a Sprint és a T-Mobile USA is képbe került, ami szintén kedvező hírnek számít, jóllehet ez utóbbi hálózatát az AT&T éppen most szeretné felvásárolni.

A két (másfél) új szolgáltató bevonása javíthat a család pozícióján, bár kérdéses, hogy az Android előretörésével szemben mindez elegendő lesz-e.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • acdc #18
    Így van nekem jobban tetszik és meg 20 millió másiknak de nekem mind kettő platform van ezert nem vagyok elfogult annyira.Tegnap előtt is vettem egyet Magyarországon nem kapható legujjabb androiddal (galaxi s sem volt finoman fogalmazva tökéletes padig vagy 8 firmware-t is kipróbálatlam,) mar haroszor újra kellett indítanom ,egy pár komolyabb program úgy kiakasztja.(obd autódiagnosztika na ezert kell az android nekem,mert iphonenak a bluetooth támogatása sz@ar es a wifis kiegészítő drága nagyon) es mert kovetem hol tart menyire javulnak a bugok amugy drukolok nekik.
  • z3d #17
    A filléres műanyag miatt súly tekintetben nagyon jó mind az SGS, mind az SGS2. Az SGS2 hátlapja ráadásul már úgy van kialakítva, hogy nem gyűjti az ujjlenyomatot. Mivel a súly alacsony, és a telefon vékony, abszolút nem tűnik nagynak egyik verzió sem. Az SGS2-n már 2.3.3 android van, ext4 filerendszerrel, ami nem lassul be egy idő után, sőt, a rendszer semmikor nem lassul be, és minden pöccre indul. A érintőképernyő gyönyörű és pontos.
    A fentiek alapján azt kell mondjam, hogy nem bukik el semmiben az "iphonod" mellett a fenti két készülék. Mondhatod azt, hogy neked az jobban tetszik, de objektíven összehasonlítva mindkettőnek megvannak az előnyei és hátrányai.
  • acdc #16
    Na mindig van valami ami miatt nem lesz egy telefon sem olyan sikeresen mint az az iphone.A Samsung galaxi 2 --nél a 2 mag és a nagy méret 4.3 ami miatt nem lesz tömeg telefon.Átlagember nem fog egy féltéglát cipelni (iphone sem kicsi de éppen,hogy egy vállalható kompromisszum-eladási statisztikák is bizonyítják) valamint a fogyasztás.Persze nekünk ez nem probléma de hangsúlyozom nem lesz tömegtelefon és senki sem tudja úgy eltalálni a tömegigényt mint az Apple annak ellenére,hogy vannak hiányosságai meg az iphonenak.Hamarosan itt van az lg 3d!!!
    de fogadni mernek,hogy az sem lesz átütően sikeres.Először is jó minőségű anyagból kellene csinálni nem filléres műanyagból (lásd iphone) rendes os ami nem lassul be egy idő után,és majd utánna lehet itt 2 magozni....persze a guruk koreben népszerű,egyébként nálam mar az érintőképérnyű használhatóságán elbukik az androidos mobilok 95% annak ellenére,hogy van, volt több is, és lesz is az iphonom mellett.
  • asysoft #15
    Ha "programozás" során dől el a kérdés, az régen rossz:) Ha ugyanolyan UI-t raksz egy 3.5"-os és egy 10"-os eszközre, akkor sanszos, hogy utóbbi adta lehetőségeket nem fogod kihasználni, minden elnagyolt lesz. iOS-nél maradva például iPhone/iPod Touch Mail appja így néz ki, iPadé pedig így: láthatod, hogy annak ellenére, hogy előbbi felbontása lehet 960*640, amely alig marad el az iPad 1024*768-ától, tök máshogy fest (attól most tekintsünk el, hogy iPhone-os képnél éppen portrait módban van, landscape is ugyanolyan az elrendezés).
  • sanyicks #14
    nem balfaszul kell ui-t programozni és akkor nem kell semmiféle újat tervezni...
  • asysoft #13
    Tehát jól értem, véleményed szerint azért jobb az Android, mert egy 2 magos, 1.5x akkora órajelen futó fejlettebb processzor architektúrájú chipszörnyen jobban fut?:) (Amely állítást egyébként jutubos videók alapján nem látom teljesen megalapozottnak, de ugye ez a gyártót is jellemezheti.)

    Cikkhez meg... iPhone4-ből hardveresen szerintem nem sok dolog hiányzik, ha megkapja az A5-öt (illetve végre engedélyezik az FM-rádiót) szerintem végképp nem lehet majd belekötni. Még egyszer mondom, a hardverbe:)
    Képernyő-arány változás szerintem hülyeség, csak növelné a fragmentációt, és hiába 1024*768-as az iPad, az 10"-on képmérethez annyi, egy 3.5"-os kijelzőjű eszközhöz úgyis más UI-t kell tervezni.
  • gabrancs #12
    Trolle...ebben igazad van de azt elfelejted hogy egy évvel később jött ki az a telefon amiről beszélsz. Persze hogy jobb mert újabb. Ahogy kijön az új Iphone...nah akkor az fogja megenni keresztbe az S2-t...de ez egy értelmetlen vita mert soha nem jön ki egyszerre két telefon így nem is nagyon lehet összehasonlítani őket.
  • Dynamic #11
    "az Android telefonjai keresztben meg fogják enni"

    Vicces ahogy az Android már van egy jó ideje, de azóta is csak jövőidőben beszéltek.
  • orbano #10
    Előtte mennyi ideig volt ájfonnégyed?
  • 5c0rp330n #9
    1z 1 is megeszi ami vele egyidos.