Berta Sándor

Sebezhetőbb az Android, mint az iOS

A Trend Micro szerint a Google mobil operációs rendszere biztonság tekintetében elmarad a Steve Jobs vezette társaság szoftverétől.

"Mivel az Android nyílt forráskódú, ezért a támadók is képesek megérteni a felépítését és kódokat, ezáltal könnyebben megtalálják a biztonsági réseket. A kapott eredmények igazolják az Apple álláspontját, miszerint nagyon körültekintően jár el a biztonsági kérdésekben. Bizonyos vírusokat egyszerűen nem lehet futtatni az iPhone készülékeken" - mondta Steve Chang, a Trend Micro vezetője a Bloomberg gazdasági hírügynökségnek.

A Google a vizsgálatra sajtóközleményben reagált, melyben kifejtik álláspontjukat, miszerint a személyes adatok egy részét nyugodtan rá lehet bízni a programfejlesztőkre. "Az Androidban gondoskodtunk arról, hogy a felhasználók tájékoztatva legyenek erről, ráadásul mindenki szabályozhatja, hogy mennyire bízik meg egy adott szoftver készítőjében" - idézett a levélből a Bloomberg.

Chang úgy vélte, hogy a közeljövőben az Androidos okostelefonokon is nagyobb szerepet kaphatnak a biztonsági alkalmazások. A szakember hozzátette: mivel gyakorlatilag az okostelefonok jelentik a következő PC-ket, így ha a vállalatok körében is elterjednek, azonnal kulcsfontosságúvá válik az adatvesztések megelőzése és kivédése.

Chang kiemelte: az Apple sikerének titka alighanem az lehet, hogy a cég ezen a területen is más utat követ: egy úgynevezett Sandbox-koncepciót alkalmaz. E megoldásnak köszönhetően izolálni tudja a platformot a kártevőktől, illetve képes megakadályozni a vírusok terjedését is. Ennek ellenére az Apple termékeinek is szembe kell nézniük biztonsági kockázatokkal. A leggyakrabban úgynevezett szociális támadások fenyegetik az eszközöket, amelyek keretében a felhasználókat kártevőket tartalmazó oldalakra csalják.

Persze a nyilatkozat értékelésénél érdemes felfigyelni arra a tényre, hogy a Trend Micro alig pár napja jelentette meg a kifejezetten a Google mobil operációs rendszeréhez szánt biztonsági csomagját, amelynek segítségével megakadályozható, hogy vírusok vagy más kártevők fertőzzék meg az Androidos okostelefonokat. A vállalatnak ugyanakkor létezik egy iOS-kompatibilis biztonsági csomagja is.

A biztonsági cégek egyébként nem túlzottan kedvelik a nyílt forrású, ingyenes platformokat, mivel a GNU/Linux szegmens felhasználói ismerik platformjuk beépített védelmét. Azonban a mobilfelhasználók "puhább célpontok", mivel általában fogalmuk sincs operációs rendszerük felépítéséről, így Chang joggal várhatja a vírusirtó-eladások felfutását ezen a területen is. A Trend Micro legnyereségesebb részlege jelenleg a Windows Phone 7.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • narumon #37
    És általában kell is.
  • sanyicks #36
    Nem fognak... mint ahogy a pc-k 90%-án most is csak úgy VAN a vörd meg ekcel, "me kellhet", meg hát a pécé az "péntium vindózzal meg vördel meg ekcellel meg kék e betűvel" :)
  • Spy32 #35
    A Kutya sem használja? Akkor én mi vagyok? Macska??? XD
  • narumon #34
    "Egy gimnáziumban tartott felmérés egyik kérdése az volt, hogy kinek van otthon legális operációs rendszere. Olyan, amit külön vett meg.
    Egész pontosan 23 ilyen személy volt. 458 tanulóból.."

    Akkor ne ferdíts! A legális oprendszer nem egyenlő azzal amit külön vett meg!!!
    Ugyanis általában OEM szoftvert vesznek géppel együtt. Nem olyan nagyon rossz az arány magyarországon sem mint ahogy lefested.
  • vjanika #33
    "A szakember hozzátette: mivel gyakorlatilag az okostelefonok jelentik a következő PC-ket"
    Ez a "szakember" ez mit szívott, hogy ilyen látomásai vannak? Majd okostelefonon fognak excel-ezni, meg word-özni??? Szeretem az ilyen szakemberetek....
  • 5c0rp330n #32
    nahat, ezen aztan meg kell lepodni. egy szamologepnek pedig kevesebb vedelmi rese van, mint egy windows pc-nek. kb igy viszonyul egymashoz az android es ios "nyitottsaga". az lenne inkabb a muveszet, ha megis lenne a szamologepre virus meg ezer biztonsagi res, ami raadasul ios eseten nem ritkan fent is all :)
  • Major #31
    Miről van már megint szó? A Linuxtroll. Azt hiszem 1-2 kommentelő megint nem kapta be a szokásos gyógyszeradagját.
  • lordofchaos #30
    Ezt hol olvastad? Mindig is a Linux volt piacvezető szerver oprendszerek terén. Én ahol eddig dolgoztam szinte mindenhol Linux szervert használtunk. IT iparágban dolgozó ismerőseim (pl. banknál, forgalomirányításnál, webszolgáltatónál) kivétel nélkül mind Linux szervert üzemeltetnek.
  • lordofchaos #29
    Parancsolj:
    http://www.top500.org/stats/list/36/os
  • hurkaur #28
    :D:D