Berta Sándor

A Facebook tulajdonrészének felét követeli Paul D.Ceglia

Paul D. Ceglia webdizájner-tűzifaárus frissítette a korábban Mark Zuckerberg ellen benyújtott beadványát és a Facebook tulajdonrészének 50 százalékát követeli.

A férfi számos olyan e-maillel egészítette ki a tavaly nyáron benyújtott dokumentumokat, amelyek azt bizonyítják, hogy ő és Zuckerberg nem csak rendszeres kapcsolatban álltak egymással, hanem alátámasztják azt a korábbi állítását is, miszerint Zuckerbergnek dolgozott. D. Ceglia e dokumentumok kapcsán közölte, hogy az akkor még tinédzser Zuckerberg egy 2003-as szerződésben neki ígérte a The Face Book nevű oldal felét, valamint 1000 dollárt. További biztosítékként azt is megígérte, hogy amennyiben a projekt csúszik, úgy D. Ceglia minden egyes plusz nap 1-1 százalékkal nagyobb tulajdonrészt kap.

Mivel a szolgáltatás az eredeti 2004. január elsejei határidő helyett csak 2004. február 4-re, vagyis 34 nappal később készült csak el, így 84 százalékos tulajdonrészt követelt. Ezt az igényét szállította most le 50 százalékra. A webdizájner-tüzifaárus szerint az e-mailek világosan megmutatják, hogy Zuckerberg akkoriban a bolondját járatta vele. Például hamis módon azt állította, hogy a thefacebook.com nem sikeres, valamint azt mondta: túl elfoglalt ahhoz, hogy a projekten dolgozzon, s különben is elveszítette az érdeklődését a Facebook iránt, ezért bezárja majd a honlapot.


A Business Insider nevű blog arról számolt be, hogy a közösségi portál az újabb bizonyítékokat is visszautasította és közölte: mind a korábban bemutatott szerződés, mind a most becsatolt e-mailek egyszerűen hamisítványok. Orin Snyder, a vállalat egyik ügyvédje azzal érvelt, hogy a férfi egy korábban elítélt bűnöző és csaló.

Úgy tűnik tehát, hogy hiába győzött Mark Zuckerberg az elmúlt napokban a Winklevoss-fivérek, Cameron és Tyler ellen, az idei évet sem ússza meg per nélkül. Paul D. Ceglia sokkal kitartóbb, többek között új ügyvédeket is szerzett. A kérdés csak az, hogy lesz-e meghallgatás, illetve elrendelik-e a dokumentumok igazságügyi szakértői vizsgálatát, az ugyanis a legfontosabb kérdésekre választ adhatna. Azonnal megdőlhetne a Facebook ügyvédjeinek azon állítása, hogy a papírok hamisítványok, vagy éppen ellenkezőleg: kiderülne, hogy igazuk van.

D. Ceglia mindenesetre valóban nem ismeretlen az igazságszolgáltatás előtt, hiszen a New York-i ügyészség 2009-ben eljárást kezdeményezett a vállalkozó ellen, aki jelenleg egy fapellet-termékeket forgalmazó cég tulajdonosa. A vád az volt, hogy a vállalat ugyan 200 000 dollárért eladott az ügyfeleinek pelletet, de a megrendelt árut a mai napig nem szállította ki.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • dzsagon #12
  faszkalap
 • pokolfiu #11
  tüzifaárus is megnézte a filmet gondolom onnan jött az ötlet, hoyg perelje... amúgy meg akinek nem jön le a filmből (ami valljuk meg kicsit azért távol állt a valóságtól pár dologban), hogy cukihegy melyik "oldalon" is áll, az vagy nézze meg még párszor, vagy hagyja inkább a francba.... :D
 • opeca #10
  Nem is az. Igazából ugyanolyan mint a többi milliomos. Tipikus Rockefeller mondás igaz minden ilyen esetben:

  Csak azt ne kérdezze, hogy az első milliómat honnan szereztem...

  Átbasszák egymást, lopnak, csalnak, hazudnak. Aztán mondjuk ha már van egy kis érzéked hozzá, akkor egy misire persze dollárban már nem nehéz építkezni.
 • psishock #9
  Gondolom hogy nem Zuckerbergnek kell szopnia az ilyesmivel folyamatosan, hanem egy olyan embernek aki meg direkt szeret foglalkozni a kapcsolatos ügyekkel. Ha ekkora céged van, amit naponta támadgatna mindenki, akkorra már tuti intéznél egy személyes ügyvédet aki leveszi a válladról az ilyesmit és képvisel ezekben a kérdésekben.
 • Motoroj #8
  Nem is állította senki hogy az lenne.
  Én el tudom képzelni hogy ennek a Cegliának igaza van, bár sok esélye MÁR nincs Zuckerberggel szemben, szerintem egy dollárt sem fog látni.
 • metaljesus #7
  pont most néztem meg a fészbúk-múvit, hát valahogy nekem nem úgy jött le hogy mr. cukorhegy lenne a jófiú :P
 • Tetsuo #6
  a google-t szet fogjak darabolni, mert veszelyesen nagy mar a tobbi vallalatra nezve, persze a hatterben meg mennek a trosztmeallapodasok.. dehat ez a kapitalizmus, sok ceg a kormanyok fole nott.
 • Tetsuo #5
  lol a FB fele parezer dolcsi? Egy bergrol meg siman el lehet hinni, hogy lopott mindenkitol mindent.
 • fergusonpapa #4
  jaja elég szánalmas h valami sikeress és pénzt akarnak csalni töle..hülye amerikaiak..googlet is perelik minden szarrért.facebookot is.komolyan mondom az embernek elmenne a kedve a saját cégétől h igy perelik minden nap..
 • 3LVW #3
  Hagyjuk már... Nagyon unalmas, ahogy mindenki próbál valami hülyeséggel pár ezer dolcsit kicsikarni...
  Amúgy Zuckerberg tőlem lopta az egészet, miközben elaludtam a gép előtt!