HENT hírlevél

Zeneszolgáltatást indítana a kínai Baidu

Kína legnagyobb keresőmodulja május folyamán a szükséges engedélyekkel rendelkező zeneszolgáltatást indítana. A letöltött dalok után járó jogdíjakról a kínai jogkezelő szervekkel már megállapodtak, de folynak a tárgyalások nemzetközi lemezkiadókkal is.

Rendkívüli veszteségeket okoz a zeneiparnak a kalózkodás Kínában. Az ország legnagyobb keresőmodulja, a 70 százalékos piaci részesedéssel rendelkező Baidu zenekereső rendszerében az elérhető dalok legnagyobb részét jelenleg jogsértő módon terjesztik. Ezt a problémát próbálná orvosolni a Baidu májusban elindítani tervezett új szolgáltatása, a Baidu Ting - írja a Reuters. A Hanglemezkiadók Nemzetközi Szövetsége (IFPI) szerint a zeneipar nyitott lenne a Kínával való partnerségre és a helyi digitális piac felfutásában való részvételben, ám erre nincsen módjuk addig, míg a piacvezető online szolgáltatás a legális tartalomterjesztés helyett a kalózkodást segíti elő.

A Baidu bejelentése szerint az új szolgáltatás elindításához már megkötötték a megállapodást a kínai jogkezelő szervezettel, a Music Copyright Society of China (MCSC) képviselőivel, amely szerint minden letöltött dal után jogdíjat fizetnek a szervezet számára. A megállapodás a kiadói, zeneszerzői és szövegírói jogok kompenzációjáról szól, amelyeket az előadói jogkörökre is kiterjesztenének. A keresőmodul képviselői hasonló megállapodásról tárgyalnak olyan nemzetközi zenekiadókkal is, mint a Sony Music Entertainment, a Universal Music Group és a Warner Music Group.

A Baidu-t nemzetközi szinten folyamatos kritika éri a szerzői jogok tiszteletben tartásának elhanyagolása miatt. Ez év során az Egyesült Államok Kereskedelmi Képviselőjének Hivatala (USTR) jelentésében azon 33 weboldal és piac közé sorolta, ahol a világon a legnagyobb volumenben zajlik szerzői jogi jogsértés, a fájlok és termékek jogosulatlan terjesztése. A keresőmodul legutóbb a kínai szerzők és írók panasza miatt online könyvtárában volt kénytelen alapos tisztogatást tartani. Ennek során 2,8 millió darab jogsértően terjesztett írásművet távolítottak el. A gyűjteményben ezt követően mintegy ezer írásmű maradt, amelyek a cég szerint már rendelkeznek minden szükséges terjesztési engedéllyel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!