HENT hírlevél

Jogsértésekkel vádolják a kínai Baidu online könyvtárát

A kínai netes keresőóriás, a Baidu által üzemeltetett virtuális könyvtár került a magukat becsapva érző szerzők támadásainak kereszttüzébe.

Negyven kínai író tett közzé tiltakozó nyílt levelet a napokban, amiért a Baidu lehetővé tette műveik jogtalan letöltését könyvtárából. A szerzők szerint a Baidu megkönnyíti a kalózkodást, mivel folyamatosan újabb felhasználókat csábít oldalaira. - A Baidu mára tolvajok gyülekezetévé züllött - fogalmaznak. A cég online könyvtárába a felhasználók feltölthetnek dokumentumokat, amelyeket mások díjmentesen megtekinthetnek a világhálón. A szolgáltatás 2009-es elindítása óta több mint 20 millió anyag került a gyűjteménybe. A cég egyébként online könyvesboltot is indított, ahol fizetni kell a letöltésekért.

A vállalat nem késlekedett a viszontválasszal. Úgy fogalmaznak, "a Baidu alapítása óta elkötelezett a szellemi tulajdon védelme mellett" - ha a szerzők vagy felhasználók bejelentik a jogsértés tényét, 48 órán belül eltávolítják a kifogásolható tartalmakat. A cég közleményében emlékeztet arra is, hogy dokumentumok tízezreit törölték már a kifogások nyomán.

Nem csak az írott, de a hanganyagok miatt is sokan kritizálják a keresőóriást. Mp3 kereső-szolgáltatása több kiadó szerint elősegíti a jogtalan letöltéseket. Azonban a kínai keresőpiac háromnegyedét lefedő vállalat a pereskedés ellenére is el tudta kerülni a bírságokat mindezidáig. Az újságban megszólaltatott szakértő szerint a mostani tiltakozás sem fenyeget komoly következményekkel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!