MTI

Kínai hackerek dél-koreai katonai iratokat szereztek

Kínai hackerek bizalmas dél-koreai katonai dokumentumokhoz férkőztek hozzá tavaly júniusban, amelyek a Global Hawk pilóta nélküli amerikai repülőgép megvásárlására vonatkoztak - közölte hétfőn egy dél-koreai parlamenti képviselő.

Sin Hak Jong, az ellenzéki Demokrata Párt képviselője - egyben a szöuli parlament védelmi bizottságának tagja - a Csoszun Ilbo című lapban közölt nyilatkozatában elmondta: a számítógépes kalózok feltörték a dél-koreai védelmi minisztérium honlapját, s hozzáfértek a Global Hawk amerikai felderítő repülőgép megvásárlásával kapcsolatos dokumentumokhoz. A képviselőt erről egy dél-koreai kormányzati tisztségviselő tájékoztatta. A szöuli kormány nem vetette fel az ügyet a kínai vezetésnél, s továbbra is fontolgatja, hogy miként kezelje az ügyet - tette hozzá.

Dél-Korea tavaly csaknem 29 millió eurónak megfelelő összeget tervezett be az amerikai repülőgép megvásárlására, miután 2010 márciusának végén - szöuli állítás szerint - egy észak-koreai torpedó elsüllyesztette a Cshonan dél-koreai hadihajót, 46 tengerész halálát okozva. A két Korea közötti feszültséget később csak fokozta, hogy tavaly novemberben Észak-Korea ágyútűz alá vett egy dél-koreai szigetet, ami négy emberéletet követelt.

A pilóta nélküli amerikai repülőgép képes lenne arra, hogy a két Korea határától számítva 200 kilométernyi mélységben megfigyelje Észak-Korea területét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!