HENT hírlevél

Egymillió dolláros kártérítés Beatles-dalok terjesztéséért

Közel egymillió dolláros kártérítést fizet a BlueBeat amerikai online zeneszolgáltató brit zenészek, elsősorban a The Beatles slágereinek illegális terjesztéséért. A cég folytathatja a zeneszámok értékesítését a jogdíjak megfizetése ellenében.

2009-ben indult eljárás az ellen az amerikai weboldal ellen, amely illegálisan tette elérhetővé többek között a The Beatles és a Coldplay dalait. A felület 25 centes áron értékesítette a dalokat egészen a szolgáltatás hatósági leállíttatásáig. A szolgáltatás bezárását megelőző napokban több mint 67 ezer Beatles számot adtak el.

A BBC News szerint a BlueBeat.com vezetése a bírósági tárgyalás során tagadta az ellene felhozott vádakat, és azzal érvelt, hogy egy általuk kifejlesztett eljárással készítettek egyedi másolatokat a dalokról. Az ügyben eljáró bíró azonban úgy ítélte meg, hogy a weboldal tulajdonosa áltudományos kifejezésekkel takargatja, hogy valójában egyszerű CD lemezekről töltötte fel a számokat, tisztességtelen versenyhelyzetet teremtve ezzel és megsértve a jogtulajdonos kiadók jogait.

A jogsértő weboldal végül egyezség útján rendezte a jogvitát a kiadókkal, amelynek keretében egymillió dollárt fizetett az EMI Group, a Capitol Records és a Virgin Records javára. A BlueBeat ügyvédje szerint a weboldal továbbra is aktív, és értékesíthet dalokat mindaddig, míg az ezek után járó jogdíjakat tisztességesen befizetik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!