Berta Sándor

Európai lapkiadók támadják az Apple-t

Az európai lapkiadók azt követelik az amerikai konszerntől, hogy biztosítson számukra szabad hozzáférést az iPad készülékekhez. A cégek maguk akarnak dönteni a fizetési rendszerekről és az árakról, valamint szeretnék megismerni az előfizetőik adatait.

A European Newspaper Publishers Association (ENPA) megjelentette a követeléseit tartalmazó közleményt. A szervezet azt próbálja elérni, hogy az Apple ne korlátozza a kiadókat az iPad készülékekhez való hozzáférésben. Az ENPA tagjai az európai uniós tagállamok, továbbá Svájc és Norvégia kiadóinak szövetségei.

A tengerentúli vállalat március 31-ig adott haladékot a kiadóknak arra, hogy az App Store rendszeréhez igazítsák alkalmazásaikat. A cég 30 százalékos részt kér a kiadók mobil programokon keresztüli forgalmából és lapeladásaiból. Az Apple emellett leszögezte, hogy a különböző újságok előfizetői és vásárlói egyben az ő ügyfelei is, éppen ezért megtagadta az érintett személyek adataihoz való hozzáférést. Ezenkívül a társaság megtiltotta a kiadók számára, hogy előfizetőiknek ingyen biztosítsák a megvásárolt magazinok és más kiadványok iPad-változatait.


"Az iPad és más tábla készülékek a digitális környezetben nagyszerű fejlődési lehetőséget kínálnak az újságok számára. A kiadók az olvasóknak számos vonzó lehetőséget akarnak biztosítani. Az egyik ilyen megoldás lehet a lapokhoz való online és tábla PC-s hozzáférés ötvözése, míg egy másik az előfizetőknek biztosított ajánlatok, amelyek egyúttal lehetővé teszik az újságok digitális formában való elérését is" - olvasható az ENPA közleményében.

A szervezet hangsúlyozta: az újságok üzleti modellje azon alapul, hogy a kiadók és a szerkesztőségek ismerik az olvasóikat. Éppen ezért nagyon fontos, hogy ez a szoros kapcsolat a jövőben is megmaradjon. Az előfizetők közvetlen elérése nélkül ez a kapcsolat megszakadna és ez hátrányosan érintené mind a lapokat, mind az olvasókat. Emellett szukséges, hogy a kiadók maguk dönthessenek az alkalmazott fizetési rendszerekről és a digitális kiadványaik áráról.

"Ugyan egy napilap nyomtatott változata marad a lapkészítés szíve, de az online, a mobil és a nyomtatott piacra szánt üzleti modellek gyakran korlátozzák egymást" - jelentette ki Valdo Lehari, az ENPA alelnöke. A szakember szerint éppen e korlátozás miatt engedélyezni kellene a kiadóknak, hogy ötvözhessék a hagyományos újság előfizetéseket és a digitális lapváltozatokat, de ezt a megoldást jelenleg az Apple nem teszi lehetővé.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tikal #25
    Egyébként kérdem, mi lenne a jó megoldás?

    Az apple vagy épp majd később más cégek, akik ezzel fognak foglalkozni, mert fognak, adják át minden adatunkat az ujságoknak, plusz ne kérjenek semmi pénzt cserébe a terjesztésért. Ez a helyes ut ugy látom.

    Ha kivennénk az apple nevét a cikkből, máris a kiadok lennének az ellenség... nem tudom ki az elvakultabb. Ugyanaz a folyamat mint a zenekiadokkal volt, azok is lázadoztak hogy nem kell itunes, meg drága, most meg már mind ott van.
  • Tikal #24
    Szerinted miből tartja fenn a szerverparkot az Apple, vagy tegye elérhetővé mindem erőforrását, engedje az ujságoknak hogy minden adatodat megtudják, plusz még pénzt se kérjen semmiért? így lenne a jó? Szerinted az ujságosbodé hogyan müködik? :)
  • csirkenátha #23
    ablakos wilik, meló pityuk jönnek mennek...., de az információnak szabadon hozzáférhetőnek kell lennie!!!
    Nem vettem se ablakokat se almát mégis mindent meg tudok csinálni amire szükségem van. Ingyen szövegszerkesztek,táblázatkezelek,médiákat játszok le....szerkesztem a fényképeim...olvasom a leveleim...szörfölök a neten.
    Újságok??? hírek??? érdekes de sajnos manipulált az összes!!!!

    netre fel... gyorsan átnézem a kedvenc hírforrásaimat, és ahogy kinéz a dolog egy két blog színvonalasabb egy két újságnál :D

    nah de a lényeg:

    ha nem akarsz fizetni ilyen kizsákmányoló cégeknek akkor is van megoldás!!!
    http://ubuntu.hu vagy http://debian.org

  • narumon #22
    Így van, csak neked lehet igazad, mindenki más elvakult fan. Értettem!
  • willcox #21
    Antiapple homok? Olyan nincs. Elvakult, ostoba appleimádók, mint te is, vannak.
    Handrás alkalmazottja vagy? Nem kapsz fizetést, ha nem írsz n+1 karakter ömlengést?
  • narumon #20
    Szerintem meg egy kicsit ki kéne húzni a fejed az antiapple homokból és megnézni, hogy miről is van szó ebben a cikkben.
  • narumon #19
    Pont ezeken röhögök én is, az egész egy nagy kamuduma és pénzféltés. Ha nem akarnak ipadra fejleszteni akkor tök jó, tegyék meg, csináljanak letölthető pdf-et saját weboltalt, stb és ne ugatérozzanak. Ha meg egy más által fejlesztett dolog segítségével akarnak terjeszkedni akkor meg fizessék ki annak a díját (bármennyi is az és bármelyik cégről van is szó). Ez nekem olyannak tűnik, hogy a legmenőbb helyen akarok üzletet nyitni mert ott tudok eladást produkálni, de bérleti díjat nem szeretnék fizetni mert nehogymá énvagyokanagyéskeménykiadó!
  • narumon #18
    Valószínűleg még mindig kevesebb környezeti kárt okoz mint mondjuk egy újság, ami minden nap minden héten ugyanazt a környezeti kárt okozza.
  • sanyicks #17
    Én azt nem hittem volna hogy bárki megehetőnek képzeli...
  • laca103 #16
    én most egyáltalán nem a technika fejlődése ellen ágálok, sőt örömmel veszem kézbe ezt a készüléket(ha valaki megengedi hogy megnézzem), hogy milyen iszonyatosan fejlett a technika, hogy mekkora mérnöki/fejlesztői/tudományos teljesítmény áll egy-egy ilyen konstrukció mögött, de tudni kell azt is hogy miből készült ez a cucc és milyen áron kerül a 13-14 éves elkényesztetett kisköcsög kezébe aki a rajta lévő funkciók 98% -t nem hogy nem tudja használni, de nem is érti hogy mire valóak... akkor elgondolkozok egy-két dolgon...