Berta Sándor

One11 - egy oldal a mindennapok hőseiről

Érdekes honlapot indított Bas Mesters holland újságíró. A férfi úgy döntött, hogy kollégái segítségével olyan embereket mutat be, akik a hétköznapok során másokon segítenek és jó dolgokat tesznek.

Az One11.nl nevű portál létrehozójaként ismertté vált Mesters a NOS holland televízióadó olaszországi tudósítójaként és az NRC Handelsblad napilap munkatársaként dolgozik. Alapötlete az volt, hogy a 2001. szeptember 11-i események ellenpéldájaként egy olyan honlapot hozzon létre, amelyre elsősorban a jó dolgokról szóló történetek kerülnek és így próbálja meg ellensúlyozni a médiából áramló lesújtó híreket. A magyar csakjohirek.hu-val szemben itt nem állatkertben született bébifókákról, hanem emberi hősök bemutatásáról van szó. Az oldalt nevéhez illően 2011. január elsején indította el.

Lorella Zanardo olasz szakember az ellen indított kampányt az olasz televízióban, hogy a nőket ne csak szexszimbólumnak tekintsék. A YouTube-on is megjelentette az Il corpo della donne (A nők teste) című videóját és a televíziós képeket is tartalmazó összeállítását eddig 3 milliószor töltötték le. A képsorok meglehetősen elgondolkoztatóak, a nőket például asztallábakként ábrázolják.


Egy másik történet Chen Sivel foglalkozik, aki egy átlagos kínai felhasználó. Őt nem mindennapi "hobbija" teszi különlegessé, Si ugyanis 2003 óta minden hétvégén azzal foglalkozik, hogy egy nankingi hídon megmentse a leugrani készülőket. Évente 200-an akarnak ilyen módon véget vetni az életüknek. Chen Si kinyújtja a kezét az olyan honfitársai iránt, akik egyébként megfulladnának ebben a gyorsan változó társadalomban, és akikre mellesleg nem figyel senki.

"Régóta foglalkoztat, hogy az Olaszországról szóló tudósítások miatt egy sztereotip kép alakul ki az emberekben, amely szerint Olaszország egyenlő Berlusconival és a maffiával" - jelentette ki Mesters, aki természetesen felkarolta a kezdeményezést. De az újságíró egyúttal a honfitársainak is tükröt akar tartani és motiválni akarja őket. Az One11.nl létrehozója leginkább akkor döbbent meg, amikor kiderült, hogy elképzelését nagyon sok újságíró támogatja a világ minden tájáról. Az riporterek szinte alig várták, hogy végre leírhassák a jó dolgokról szóló történeteiket, s mindezt természetesen ingyen tették. A honlap szerkesztői szintén tiszteletdíj nélkül végzik munkájukat.

Jelenleg már több mint 70 újságíró vesz részt a programban és a portált egyre többen látogatják. Úgy látszik, az emberek vágynak a jó cselekedetekről és eseményekről szóló hírekre. Itt nem a háborúk, a válsághelyzetek, a katasztrófák, a nyomor vagy éppen a szegénység vannak a címlapon. Ám, ha mégis egy ilyen témáról szól az adott cikk, akkor is inkább a mindennapi segítség, a hősiesség, a helytállás kerül előtérbe.

Bas Mesters azonban kiemelte, hogy nem kizárólag jó dolgokat bemutató anyagokat szeretne megjelentetni. A mi, hol, mikor, hogyan, és miért kezdetű kérdések mellé betűzi ugyanis a hogyan tovább? kérdést is. Utóbbi arra utal, hogy vajon mit lehet tenni azért, hogy egy jelenlegi rossz helyzet megváltozzon. Az One11 cikkei január végétől angolul is olvashatók lesznek. Mesters elmondta, hogy eddig már 21 történetet fordítottak le és a munka folyamatosan halad, így lassan minden anyag eljuthat a világ minden tájára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #2
    Magyarorszagon tele lenne rásszistával..
  • nlght #1
    "Az One11 január cikkei végétől angolul is olvashatók lesznek."

    Ennek fuss neki mégegyszer...

    Egyébként a kezdeményezés csillagos ötös, remélem gyorsan terjed majd ez a szemlélet.