MTI

India a világ legnagyobb személyazonosító adatbázisát hozza létre

Manmohan Szingh indiai kormányfő kiosztotta az ország első tíz személyazonosító számát szerdán; Újdelhi a következő években minden lakosnak ilyen számot akar adni, miután felvette személyi adataikat, s ezzel egyben a világ legnagyobb személyazonosító internetes adatbázisát hozza létre.

Szingh a nyugat-indiai Mahárástra szövetségi államban, a kormányzó párt, az Indiai Nemzeti Kongresszus vezetőjének, Sonia Gandhinak a társaságában osztotta ki az első - tizenkét számjegyből álló - személyi számokat. Az indiai állampolgárok személyi számokkal történő ellátásának az a célja, hogy elősegítsék a társadalom peremére szorult rétegek hozzáférését a közszolgáltatásokhoz, állami juttatásokhoz - amelyeket személyi okmányuk nem lévén jelenleg nem tudnak igénybe venni -, valamint megakadályozzák, hogy korrupt tisztségviselők mások nevét igénylőlapokra hamisítva jogosulatlanul vegyenek igénybe támogatásokat.

A számok kiosztása előtt felveszik az érintettek személyi adatait, köztük biometrikus azonosítóit: ujjlenyomatát, szivárványhártyájának felvételét, és fényképet is készítenek az illetőről. A programot Indiában úgy méltatják, hogy ezzel a világ első, biometrikus azonosítókon alapuló országos személyazonosító adatbázisa jön létre. A Mint című indiai üzleti lap idézte az ország személyazonosító hatóságának egyik tisztségviselőjét, aki szerint szeptember 20. óta naponta 300-350 ember biometrikus azonosítóit rögzítették.

Az 1,2 milliárdos Indiában ez a munka várhatóan eltart egy ideig; a kormány is csak négy év alatt tervezi kiosztani az összes személyi számot. A program támogatói azt hangoztatják, hogy a személyi szám kiosztásával a személyazonosság azonnal és olcsón ellenőrizhető lesz az online adatbázisból. A várhatóan dollármilliárdokba kerülő program bírálói viszont kétlik, hogy a kormány képes lesz az 1,2 milliárdos lakosságról pontos és friss adatbázist összeállítani, és a személyi adatokkal történő visszaélésektől is tartanak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Kara kán #11
  Zavarosban halászó van lent is és fent is. Tulajdonképpen, az alul zavarosban halászó is lehet felül zavarosban halászó. Meg vannak középütt is ilyenek, de igazából a középosztály, az adófizető polgárság be van szorítva középre:
  - felülről a korrupt vámpírok szíjják a vérét
  - alulról a paraziták (segíj) és bűnözők garázdálkodnak.
 • remark #10
  A szervezésnek/szerveződésnek 1001 módja van. Ez a nyugati módi. Ha neked tetszik, akkor érezd jól magad. Nekem nem tetszik, és arra törekszem, hogy jól érezzem magam... Mikor utunk keresztezi egymást, akkor meg majd elbeszélgetünk.

  A probléma ott van, hogy te olyan fogalmak egyértelműségéből indulsz ki, hogy "szervezettség". Mit jelent ez a szó? Mitől szervezett egy közösség? Mi a célja a szerveződésnek, avagy a közösségnek?

  Nekem megvannak a saját válaszaim. Ennek megfelelően ha a zavarosban halászókat akarom megtalálni, akkor nem lefele, hanem felfele nézelődök...
 • hamotar #9
  :D:D:D
 • Kara kán #8
  o -> ó
 • Kara kán #7
  Nem igazán értem a kifogásaid.
  Hogy lehet egy társadalmat megszervezni, irányítani, közbiztonságot teremteni, ha azt sem tudod mennyi az állampolgárok száma? Ráadásul, jellemzően, a zavarosban halászok nagyon szeretnek névtelenségbe burkolózni. Hogy is van ez?
 • remark #6
  Igen, a fejlett világban is csak akkor jár meg az élet, ha hajlandó vagy megbélyegeztetni magad. Ettől fejlett a fejlett világ. És ezt exportáljuk a világ minden részére.
 • Kara kán #5
  Csak így tovább!
  Végre kiderül, hogy hány indiai állampolgár van, mert eddig ezt sem tudták.
 • Tetsuo #4
  Na ja, de a fejlett vilagban sem tudsz ID nelkul csinalni semmit..
 • remark #3
  Hát igen.

  "Az indiai állampolgárok személyi számokkal történő ellátásának az a célja, hogy elősegítsék a társadalom peremére szorult rétegek hozzáférését a közszolgáltatásokhoz, állami juttatásokhoz - amelyeket személyi okmányuk nem lévén jelenleg nem tudnak igénybe venni -, valamint megakadályozzák, hogy korrupt tisztségviselők mások nevét igénylőlapokra hamisítva jogosulatlanul vegyenek igénybe támogatásokat."

  De látod, hogy "kaja" csak akkor jár, ha előtte billogot nyomatsz a homlokodra.
 • rumkola #2
  inkább kaját adnának az embereknek :D