Alex

Mindenkinek szélessávú internetet adna az Európai Bizottság

Az Európai Bizottság a mai napon három kiegészítő intézkedést fogadott el a gyors és nagyon gyors szélessávú hozzáférések kiépítésének és elterjedésének elősegítése érdekében.

A csomag részei a következők: az új generációs hozzáférési hálózatokhoz való hozzáférés szabályozására vonatkozó bizottsági ajánlás, amely szabályozási biztonságot nyújt a távközlési szolgáltatók számára azáltal, hogy megfelelő egyensúlyt biztosít a beruházások ösztönzése és a verseny megőrzése között; egy rádióspektrum-politikai program kialakításáról szóló javaslat, amely többek között a vezeték nélküli szélessávú hozzáférések számára biztosít rádióspektrumot; valamint a szélessávról szóló közlemény, amely azt ismerteti, miként ösztönözhetők a leghatékonyabban a gyors és nagyon gyors hálózatokba történő állami- és magánberuházások.

Ezek az intézkedések segítik az EU-t abban, hogy az európai digitális menetrendben foglalt kötelezettségvállalásnak megfelelően minden európai lakos 2013-ig alapvető, 2020-ig pedig gyors vagy nagyon gyors szélessávú hozzáféréssel rendelkezzen. Az intelligens, fenntartható és inkluzív növekedésre vonatkozó "Európa 2020" stratégiában (lásd IP/10/225) megfogalmazottak szerint az európai szélessávú infrastruktúra kiépítése alapvető fontosságú a munkahelyteremtés és jólét szempontjából.

"A gyors szélessávú hozzáférés jelenti az Európa fellendüléséhez és jólétéhez szükséges digitális oxigént." - nyilatkozta Neelie Kroes, az Európai Bizottság digitális menetrendért felelős alelnöke. "Ezek az intézkedések hozzájárulnak ahhoz, hogy az európai lakosok olyan első osztályú internet-hozzáférést kapjanak amelyet elvárnak és megérdemelnek, és ezáltal elérjék az általuk kívánt tartalmakat és szolgáltatásokat."

Az új generációs hozzáférési hálózatokhoz való hozzáférés szabályozására vonatkozó bizottsági ajánlás az új, nagy sebességű üvegszálas hálózatokhoz való hozzáférésre vonatkozóan közös szabályozási megközelítést határoz meg. A nemzeti távközlési szabályozók számára előírja a beruházások ösztönzése és a verseny megőrzése közötti megfelelő egyensúly biztosítását. Ez minden piaci szereplő számára egyértelműbb szabályozási környezetet biztosít, amely nélkülözhetetlen a gyors és nagyon gyors szélessávú infrastruktúrába való beruházás ösztönzéséhez. A hírközlési keretirányelv megköveteli a tagállamoktól, hogy a "legmesszebbmenőkig" vegyék figyelembe a bizottsági ajánlást, és minden attól való eltérést indokolniuk kell.

A javaslat szerint 2013-ig megfelelő rádióspektrumot biztosítanak a vezeték nélküli szélessáv céljára, amely lényegesen hozzá fog járulni ahhoz, hogy a távoli területeken élők rákapcsolódhassanak a gyors szélessávú hálózatra, valamint ahhoz, hogy az innovatív szolgáltatások Európa egész területén hozzáférhetők legyenek. A rádióspektrumnak az Unióban történő hatékony és versenyképes felhasználása más szakpolitikai területeken és ágazatokban, például a közlekedés és a környezetvédelem terén is serkenteni fogja az innovációt.

A szélessávról szóló közlemény egységes keretet határoz meg a digitális menetrend szélessávra vonatkozó céljainak teljesítéséhez. Felkérik a tagállamokat, hogy a szélessávval összefüggésben készítsenek konkrét végrehajtási intézkedéseket tartalmazó operatív terveket a gyors és nagyon gyors hálózatok kiépítésére, iránymutatásokat tartalmaz a beruházási költségek csökkentésére vonatkozóan, valamint bemutatja, hogy a közhatóságok többek között az uniós alapok jobb felhasználásával hogyan támogathatják a szélessávú beruházásokat. A dokumentum egyúttal az Európai Bizottság és az Európai Befektetési Bank által közösen tervezett szélessávú finanszírozási eszközökre is kitér.

Európa jelenleg világelső a szélessáv átlagos elterjedtsége terén (24,8%), de a hálózatokat tovább kell fejleszteni és korszerűsíteni. Az európaiaknak például jelenleg mindössze 1%-a rendelkezik nagy sebességű közvetlen otthoni üvegszálas kapcsolattal, miközben ugyanez az arány Japánban 12%, Dél-Koreában pedig 15%. A Bizottság intézkedéseinek célja a gyors és nagyon gyors hálózatokba történő állami- és magánberuházások serkentése, ami egyúttal a szélessávú hálózatokon nyújtott szolgáltatások iránti keresletet is növeli, valamint gazdasági növekedési ciklust indít az Unióban.

A digitális menetrend ambiciózus célokat tűzött ki a szélessávú hozzáférésekre vonatkozóan: 2013-ig az EU minden lakosának alapvető szélessávú hozzáféréssel, 2020-ig pedig minden uniós lakosnak másodpercenként legalább 30 megabites hozzáféréssel, ezen belül az európai háztartások legalább felének másodpercenként 100 megabites kapcsolattal kell rendelkeznie.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • miszterjoe #5
    *vetemedik
  • miszterjoe #4
    Egy frissebb cikkhez már lekommenteltem, de leírom ide is. Ha mégis arra vetemedig, hogy saját maga hostoljon valaki weblapot, annak úgy sem lesz akkora nézettsége, mint a BBC-nek. Ergó arra a pár felhasználóra (1-3) meg tökéletesen elég lenne a nem szélessáv is.
  • Rotyoka #3
    Csakhogy otthonról senki nem fog hostolni ilyet, mivel olyan stabil soha a büdös életbe nem lesz az áram és az internet mint egy szerverparkban
  • hdo #2
    Én már annak is örülnék, ha lenne ingyenes, korlátlan adatforgalmú wifi lefedettség a megyeszékhelyek teljes területén.

    Amúgy tévedés, hogy csak torrenthez kell nagy sávszél. Már csak az is elég, ha a saját gépeden hostolod a weboldaladat, és máris szükséged lesz minden egyes kilobitre a 100 mbit részarányos feltöltési sebességéből, ésatöbbi.
  • miszterjoe #1
    tl;dr - csak átfutottam
    Ez mind szép és jó, de annak is nagyon tudnék örülni, ha a 100 Mbit-es unijós netem mellé lenne egy olyan számítógépem, ami f*szául le tudja játszani az 1080p-s streamelt videókat (vagy online videokonf családtaggal) és esetleg azt ki is tudom kötni egy FullHD TV-re, ha unom a FullHD monitort bámulni. Egyébként szerintem nem kell a 100 Mbit. A nagyobb sávszélesség csak torrentre, meg letöltésre jó. Ja és jó lenne ha nem a névleges internet sebességet lobogtatnák, hanem az unijjó garantált sávszélt követelne meg a szolgáltatóktól. Nagyon nem mindegy.