Berta Sándor

VDSL-hálózatot épít a Vodafone

Saját VDSL-infrastruktúrát akar kiépíteni Németországban a Vodafone. Ennek első lépcsőfokát jelenti a Heilbronnban létrehozandó hálózat.

Az óriáscég - a korábbi bejelentésnek megfelelően - a Deutsche Telekommal (DT) közösen építi ki az új rendszert. Egyelőre úgy tűnik, hogy más városokban nem lesz hasonló kezdeményezés. Az egyeztetések azért húzódtak el ennyi ideig, mert a vállalat eddig nem tudott megegyezni a DT-vel a szabadon lévő kábelcsatornák hasznosításáról, a plusz vezetékek lefektetéséről, valamint az elosztókhoz való hozzáférések módjáról.

Friedrich Joussen, a Vodafone Németország vezérigazgatója, egyben az Arcor AG elnökségének vezetője elmondta, hogy a heilbronni beruházással azt szeretnék elősegíteni, hogy a német távközlési piacon a jelenleginél nagyobb verseny alakuljon ki. "A piaci verseny beruházás- és innovációösztönző. A jelenleg a VDSL-szektorban is meglévő monopolstruktúrák hátráltatják a fejlődést és a befektetéseket. A Deutsche Telekom monopolhelyzetének véget kell érnie. Németországban 17 évnyi mobil távközlés megmutatta, hogy csak ahol a szolgáltatók között verseny van, ott vannak megfelelő csomagok, termékek és árak. Ebből pedig nem csak a fogyasztók profitálnak, hanem Németország is" - közölte a vezető.

A tervek szerint idén ősztől összesen 50 000 heilbronni háztartásban használhatják majd a VDSL-hozzáféréseket. Az infrastruktúra legfeljebb 50 Mbits-os letöltési sebességet tesz lehetővé. "A gyors adatsztrádák a 21. század tudásalapú társadalmának legfontosabb pilléreit jelentik. Mi a korszerű hálózatokkal kapcsolatos befektetésekre és a valódi infrastruktúraversenyre építünk"- jelentette ki Georg Benzer, a Vodafone/Arcor hálózatokért felelős menedzsere.

Richard Drautz, a baden-württembergi gazdasági minisztérium államtitkára hozzátette, hogy a projekttel Heilbronn igen kedvező helyzetbe kerül, hiszen digitális rendszereinek köszönhetően igazi központtá válhat és vonzó lehet a befektetők számára. "A digitális infrastruktúrák egy települést nem csak gazdasági, hanem a lakó- és az életminőség szempontjából is vonzóvá tesznek. Éppen ezért a szélessávú internethez való hozzáférések nem csak a nagyvállalatoknak, hanem a közepes cégeknek is meghatározóak. A VDSL-nek köszönhetően a város felzárkózhat más régiókhoz" - nyilatkozta Helmut Himmelsbach heilbronni főpolgármester.

A két konszern megállapodásának értelmében Würzburgban a Deutsche Telekom építi ki a VDSL-hálózatot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!