Berta Sándor

Noel Sharkey: Asimov törvényei már nem elegendőek

Nem változtatott korábbi álláspontján, továbbra is a robotetika kidolgozása mellett érvelt Noel Sharkey professzor, brit informatikus és pszichológus, aki a mesterséges intelligencia területét kutatja.

Noel Sharkey, a Sheffieldi Egyetem számítástechnika tudományi tanszékének professzora és már 2008-ban a robotetika kidolgozását sürgette. A szakember az 1990-es években vált ismertté, amikor elkészítette a BBC számára a Robot Wars és a Techno Games nevű sorozatokat.

"Nincs világos válaszom arra a kérdésre, hogy miért nyűgözik le ennyire a robotok az embereket. Nagyon sokat foglalkoztam a robotika történetével. Már az ókori világban léteztek robotfantáziák, csak akkor ezeket az eszközöket még automatáknak nevezték. Természetesen akkor még nem a mai értelemben vett robotokról volt szó, hanem mozgó szobrokról. Az embereket mindig lenyűgözte az az ötlet, hogy megteremtsék a saját képmásaikat vagy bizonyos élőlényeket."

"Éppen azért szorgalmazom a robotetika megalkotását, mert a robotok a jövőben sokkal gyakrabban fognak előfordulni a társadalmunkban. Csupán azt nem tudom megjósolni, hogy ezek az események mikor következnek be. Jelenleg ugyanis a mesterséges intelligencia kutatása csak egy dologban kiváló: a hamis próféciák hirdetésében. Ennek ellenére egy dolog biztos: nem alkalmazhatjuk a robotokat idejekorán, hanem előtte a mostaninál sokkal intenzívebben kell tárgyalnunk a témáról. Olyan etikai irányelvekre és törvényekre van szükségünk, amelyek megvédik az embereket" - hangsúlyozta Noel Sharkey.

Az informatikus-pszichológus úgy vélte: Isaac Asimov törvényei ma már nem elegendőek és ezt anno már maga Asimov is tudta. Törvényeire inkább, mint a gondolkodást ösztönző eszközökre tekintett, hogy bebizonyítsa: a valóságban nem működnek. Sharkey felhívta a figyelmet arra, hogy az író az 1980-as években egy negyedik törvénnyel egészítette ki a korábbi hármat. Eszerint a robot nem okozhat kárt az emberiségnek. Vagyis akár az első törvényt is megszegheti, ha ezzel hasznára lehet az emberiségnek. Bár a törvény a sorban a negyedik, Asomiv nulladik törvénynek nevezte el azért, hogy a kisebb sorszámú törvények továbbra is fontosabbak legyenek a nagyobb sorszámúaknál.

"A robotok legfontosabb alkalmazási területe a harcászat. Betekintésem volt az Egyesült Államok robotkutatási katonai terveibe és amit láttam, az sokkolt. Az volt az érzésem, hogy a katonaságnak fogalma sem volt arról, hogy mit is fejleszt ki. Sci-fi elképzelésekkel közelítették meg a kérdést. Az egyik ötlet például az, hogy a közeli jövőben olyan gépeket kell kifejleszteni, amelyek személyeket kutatnak fel és ölnek meg. 30 évnyi tapasztalatom alapján állíthatom, hogy kutatásban sincsenek olyan rendszerek, amelyek képesek megkülönböztetni egyszerű polgári személyeket a katonáktól, ha csak nem látják el mondjuk RFID-chipekkel az utóbbiakat." "Az objektumfelismerő rendszerek pedig egyszerűen rosszak, de ha megfelelőek is lennének: egy ember különbséget tud tenni katona és civil között, mivel rendelkezik a pszichológiában Theory of Mindnak nevezett képességgel. Ennek köszönhetően képes megjósolni egy ember érzéseit, szándékait, elvárásait. De ilyen mesterséges rendszer nem létezik, legfeljebb csak laborkísérletek szintjén."

"A katonaság részvétele ezekben a projektekben pozitív, mivel nagyon sok pénzt fektetnek ebbe és így természetesen néhány területen nagyon gyors a fejlődés. Az elmúlt években számos cég jött létre, amelyek a megfelelő technológiákat biztosítják a katonai fejlesztőlaboratóriumok számára. Barack Obama nagyon sok vállalatot Chicagóban és Michiganben telepített le, hogy az autóipari munkásokat foglalkoztassák" - nyilatkozta a szakember.

Noel Sharkey elmondta, hogy a katonai célú alkalmazás mellett még egy terület kiemelt figyelmet érdemel. Dél-Koreában és Japánban napjainkban már 14 vállalat foglalkozik bébiszitter-robotok gyártásával. A gyerekek RFID-chipeket kapnak, így a robot pontosan tudja, hol van a család csemetéje. Amennyiben a gyerek túl messzire kerül tőle, akkor azonnal riadóztatja a szülőket. A brit professzor szerint felmerül a kérdés, hogy egy ilyen rendszernek milyen következményei lesznek és hogy a bevezetése kirekesztéshez, illetve elhanyagoltsághoz vezet-e.

"A robotok használatát az idősek gondozásában viszont nem ítélem meg ennyire negatívan. Ha idős koromban egy robotnak köszönhetően önállóbb lehetek és nem kell bevonulnom egy nyugdíjas otthonba, akkor támogatom az ötletet. De a robotápolók alkalmazása akár szociális elszigeteltséghez is vezethet" - szögezte le végül Noel Sharkey.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Merces #23
    ...most melyik a robot a képen?
  • levente68 #22
    Hááááát, Asimov a 20. század egyik legnagyobb koponyája volt és megfilmesíteni lehetetlen és nem is kellene, a Will Smith féle film a leggyalázatosabb, de A kétszáz éves ember Robin Williams-szel is nagyon harmatos.

    Asimov nemhogy nagy író és zseni volt, ő egy tudós és tanár, professzor volt.
    Foglalkozott majdnem minden tudományággal, de a robotikával, mint tudománnyal is, tehát ő maga is kitűnően elkülönítette a regénybeli robotokat a valóságos meglévő és az eljövendő robotokkal. Jelenti ez azt, hogy tudván tudta, a törvények implantálása a valódi robotokba más tészta, mint a regényekben.
    Szívesen élnék az általa elképzelt világban, de sajna az utópia marad.

    Tehát a katonai robot már ma is emberölésre kész és az Asimov-i robottól alapvetően eltérő szerkezet.

    Az azok létrehozásához szükséges intelligencia nem áll rendelkezésre és félő, hogy nem is fog. Azok programozásához Teréz anya szintű emberekre lenne szükség, ő egyrészt nem él már, másrészt nem értett a programozáshoz, nyugodtan elfelejthetjük az emberiség javát szolgáló robot ideáját, azok fejlesztését jól beazonosítható érdekcsoportok végzik most és mindörökké...
  • johnsmitheger #21
    Még akkor is nehéz kérdés, hogy elég-e pár alap törvény, ha mind tökéletesen működik, de ugye a sok patch meg service pack. Az is lehet, hogy DIREKT nem frissíti magát a gép, hogy maradjon egy kiskapu. Tényleg: nincs törvény a verzióváltásra sem :) És ugye a legfontosabb, a Robot minden törvényt megsérthet, ha az adóját igyekszik befizetni! Akár ölhet is! :D
  • joebacsi #20
    "Ezekből bármelyikből igen jó filmet lehetne csinálni, mert amellett..."
    Sokkal mélyebbek ezek a művek annál, hogy akármelyik fő szálat bele lehessen tuszkolni másfél órába, úgy, hogy fogyasztható is maradjon.
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    Olyan extrémebb dolgokat nem is említve, mint pl az Öszvér elleni gondolat-érzelem csata ábrázolása.


    Kiragadni lehet egy pár kisebb epizódot, de az Asimov műveknek nem az a lényege.
  • sysqo #19
    Ez így van! Ez a csavar a sztorikban, hogy a robotok maguk ismerik fel, hogy károsak a létük. :)
    Ilyen felismerésből született később a nulladik törvény is. Az űrlakók életmódja nem volt életképes, mivel teljes mértékben a robotoktól függtek. A földi életet választották a robotok, hogy őket "érdemes" szolgálni.
  • Kornan #18
    Igen a Kovács "füles" Vilmos féle filmre gondoltam, nem a könyvre.
  • Utokverek #17
    Nem azért kapcsolták ki magukat a végén a robotagyak, mert rájöttek, hogy az emberiségnek káros az, ha teljes függésben élnek?
  • zboszor #16
    Valóban volt egy ilyen novella is az "Én, a robot" teljes, kétkötetes kiadásában. De nem egyetlen robot volt ami átvette az uralmat, hanem a Föld gazdaságát négy régióra osztották és mindegyiket egy olyan robotagy irányította, amelyek 3-4 generációs végeredménye volt annak, hogy egyre komplexebb robotok tervezték és építették a következő generációt. Gyakorlatilag a szocialista tervgazdaság globális méretűvé duzzasztása lett az eredmény, látszólag ok nélküli leépítésekkel, stb. Amikor az emberek magyarázatot kértek ezekre, a robotagyak nem adtak konkrét választ, csak mindig az emberiség érdekeire hivatkoztak. És valóban, a Föld teljes gazdasága egyre jobban működött, a helyi, nem teljesen optimális gyárakat mindig átszervezték.
  • sysqo #15
    De ebben az értelemben elég hülyeség ez a felvetés. A 3 törvényen alapján épített robotok Asimov világában nem vehetik át az uralmat az emberek felett, mivel egyből tönkremennének, ha csak erre gondolnának is. A nulladik törvényt meg sokkal később fedezték fel. A filmes "adaptáció" egy borzalom :)
  • TreDoR #14
    "Vagy te a Will Smith-féle akció "sci-fire" gondolsz?"

    Nyilván arra gondolt, hamár abban szerepel az, hogy a robotok megpróbálják átvenni a hatalmat az emberek felett. Szerintem nem hülyeség a felvetés, ezeket a törvényeket minden(ki) úgy értelmezi, ahogyan akarja.