Gyurkity Péter

Érkezőben az atomos tábla PC-k

Az IDF alatt a Dell egy tábla-netbook kombinációval rukkolt elő, az Intel pedig saját Oak Trail platformját mutatta be, amely szintén megjelenik ezekben a nagyobb készülékekben - a következő évben.

A Dell saját 10 hüvelykes Inspiron Duo megoldását mutatta be, amelyet kedvünk szerint alakíthatunk tábla PC-ből netbook formájú készülékké. Az ikermagos Atom N550 processzorra, valamint Windows 7 operációs rendszerre támaszkodó fejlesztés alapesetben tábla PC-ként működik, a kijelző mögül azonban egy teljes billentyűzetet varázsolhatunk elő, ezzel próbálnak még kényelmesebb használatot biztosítani.


A bemutató alatt nem is kellett sokáig találgatni, hogy a cég mérnökei miért döntöttek egy ilyen megoldás mellett, a sebesség ugyanis nem volt éppen lenyűgöző. Az Inspiron Duo érintőképernyője, valamint a rendszer általában vett működése meglehetősen lassúnak tűnt, amit a szakértők azzal magyaráztak, hogy nagyjából ennyi várható el az ikermagos Atom és a Windows 7 vegyítésétől, egy netbook többi hardveres elemére támaszkodva. Az iram tehát semmiképpen nem fog minket lenyűgözni, ezt hivatott ellensúlyozni a billentyűzet - a készülék jövőre jelenik majd meg a boltokban.




Az Intel a maga részéről az Oak Trail platformot ismertette, amely PCI-támogatással (és ezzel Windows támogatással) egészíti ki az Atom processzorok meglévő Moorestown sorozatát. Ez utóbbiak főleg okostelefonokban és egyéb hordozható eszközökben kaptak helyet, az Oak Trail tagjai viszont felbukkanhatnak táblákban és netbookokban is, a Microsoft operációs rendszerével együtt. A gyártó egyszerre két megoldást mutatott be, az egyik egy hagyományos táblának tűnik, míg a második egy minikonzolra hasonlít, Windows alapokon, csúsztatható billentyűzettel és játékvezérlő panellel.

Mindkét bemutatott fejlesztés 2011 folyamán jelenik meg a piacon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AgentKis #6
    Mér kell a KV főzőkre is azt a Qrva win7-et erőltetni???
  • AgentKis #5
    Ha már újonnan lassú, akkor 1 év múlva (mire a windóz jól bezabál frissítésből meg toolbar-okból) tetű lassú lesz. Amúgy tetszik a dolog, de xp-vel (amihez driver nem lesz) vagy valami kisebb linuxxal hajtanám...
  • MsUser #4
    Ha most azt mondják ne várjunk nagy sebességet, stb. akkor mi lesz mire megjelenik többet tud majd a telefonom, ez elég hülye bemutató volt ha saját magukat lehúzták. Az egyediség nem elég egy ezköznek a teljes sikerhez, hány helyen fog elrepedni, megkopni a csodálatos piros burkolata a hajtogatás miatt, már csak azt nem mondták hogy a színéből is látszik hogy nőknek készült.
  • Armagedown #3
    ez nem így van , a netbookok esetén is egy időben a gyártóknak megszabta hogy hány inches kijelzővel , illetve az is hogy melyik Atom procit melyik chipsettel gyárthatták , ellenkező esetben drágábban adta volna nekik.
    Ebben az esetben miért lenne engedékenyebb ?
  • kvp #2
    Ez egy platform, azaz barmit rakhatnak bele amit egy desktop gepbe is. Mivel az intel csak chipeket es alaplapokat gyart, ezert minden gyarto keszithet belole egyedi valtozatot. Van akinek a nagyobb aksi kell, van akinek a billentyuzet es van aki dpad-et akar, mert telefonkent vagy mobil jatekkonzolkent fogja hasznalni. (tehat lehet belole desktop, laptop, tablet es telefon is)
  • mynameisbence #1
    a billentyű helyett rakhattak volna bele nagyobb aksit meg erősebb procit