Berta Sándor

Az i-Stationé a világ első 3D-s tábla PC-je

A dél-koreai i-Station alaposan meglepte a világot legújabb termékével, amelynek neve egyszerűen Z3D. Az Android operációs rendszert futtató készülék segítségével 3D-s képek, felvételek is megtekinthetők.

Az i-Station Z3D a gyártó szerint a világ első 3D-s megjelenítésre képes tábla PC-je. A 3D-s funkció teljes kiaknázáshoz azonban szükség van egy speciális szemüvegre. A Dél-Koreában novembertől kapható Z3D 7 colos érintőképernyőjének maximális felbontása 800 x 480 képpont, bevezető ára pedig várhatóan 600 000 won (500 dollár) lesz.


A termék "lelke" a Telechips dél-koreai gyártó 8901 típusú, 720 MHz órajelű processzora, emellett a cég ellátta 256 megabájt memóriával is. A tábla PC-t a filmek és más tartalmak tárolására 32 vagy 64 gigabájt flashmemóriával szerelik fel és támogatja a WLAN IEEE 802.11b/g , illetve a Bluetooth 2.0 szabványt. Ezenkívül a készülék képes lejátszani a Full HD felbontású, 1080p-s videókat. Az operációs rendszer az Android 2.1-es verziója és a felhasználóknak nem kell lemondaniuk a beépített FM-rádióról, valamint a DMB televíziós szolgáltatásokról sem. A tábla PC akkumulátora 5000 mAh-es.

Ugyan a 3D-s funkció mindenképpen érdekesnek számít, kérdéses azonban, hogy mennyire használható ki és van-e értelme a mindennapokban. Ráadásul azt is célszerű figyelembe venni, hogy hamarosan kaphatók lesznek a piacon olyan termékek is, amelyeken akár szemüveg nélkül is megvalósítható a 3D-s megjelenítés. Elég például csak a Sharp 3D-s mobiltelefonjára vagy a Nintendo 3DS-re gondolni. Előbbi akár az idei év végén, míg utóbbi várhatóan jövő márciusban jelenik majd meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Magiszter #18
  Azért alapkövetelmény mert:

  - Azt mindenki tudja használni. (Aki nem az burokban nőtt fől)
  - Az asztali géppel így könnyebb szinkronizálni.
  - Ha esetleg valami program kell, csak letöltöd, és install *
  - A megszokott programjaid futnak rajta. (A megszokott beállításokon)
  - Nem kell esetleg 3 különböző platformot kitanulnod (Notebook, Telefon/PDA, Tábla PC)

  * Attól hogy nem érintőre van írva valami, még tudod használni a kezeddel. Ha nem találod el a 24x24-es ikont az ujjaddal egy 12"-os kijelzőn te vagy a béna.

  Az erőforrás zabálásról meg csak annyit hogy a Win 7 nálam tovább bírja mint az Ubuntu 9.10, mindenféle machináció nélkül. Igaz csak 20 perc a differencia, de az sokat tud számítani ha valami munkát kell befejezned.

  Amúgy nem vagyok win-fan, 2 évig linuxon éltem (Kubuntu, Suse), de a win7 szerintem nagyon jól sikerült.
 • Madve #17
  +wifi meg esetleg bluetooth is.
 • willcox #16
  Nem hihetetlen, hanem értelmetlen 800x480-as kijelzőn 1920x1080-as filmet nézni, mert úgyis csak 800x480-at fogsz látni. Ehhez még a 720p is sok, mert az meg 1280x720, vagyis bőven több, mint amennyi a kijelző felbontása. Sőt, durvábbat mondok, még a DVD felbontás is sok neki, mert az meg PAL esetén 720x576.
 • Madve #15
  Nem akarok flamet indítani, de miért alapkövetelmény a win? Photoshoppolni ezen úgy sem fogsz, desktop winre írt játékokat sem ezen fogsz játszani, microsoft office-t meg lehet linux alatt is futtatni. Amúgy meg bármelyik másik rendszer stabilabb egy ilyen kütyün és kevesebb az erőforrás igénye is... A többivel amúgy egyetértek.
 • kecskeszeme #14
  Csak nekem tűnik hihetetlennek az 1080p-s videolejátszás és az 5000 mAh-s akku?
 • passatgt #13
  hát ilyen 3d-s küty szerintem az apple kínálatában sohasem lesz:)
 • Szefmester #12
  pedig igaza van....
 • fergusonpapa #11
  Flammer -.-'
 • Magiszter #10
  Teljesen egyetértek. Egy dolgot kifelejtettél:
  - Ár-érték arány. A tudását akarom megfizetni nem a ráfestett logót.
 • kvp #9
  Ez tablanak tul kicsi, pc-nek nem eleg x86 kompatibilis, 3d-s nek meg gyenge, mert szemuveg kell hozza.

  Egy valodi 3d-s tabla pc ismervei:
  -x86 kompatibilis
  -windows-al elotelepitett
  -a4 vagy letter meretu
  -tollal es kezzel is vezerelheto
  -nem kell hozza szemuveg