Berta Sándor

A tábla PC-k lehetnek az idei karácsony slágertermékei

A tábla-PC-k könnyen átvehetik a netbookok helyét, ezért több meghatározó gyártó is inkább kivár.

"Egy Atom-chippel rendelkező, ultravékony alsó kategóriás eszköz gyakorlatilag netbooknak is tekinthető. A netbookokra azonban komoly nyomás nehezedik az iPad és más készülékek által. Ahogy 2008-ban a netbookok voltak a karácsony slágertermékei, úgy most a tábla PC-k válhatnak igazán keresettekké" - nyilatkozta Morvay Eszter, az IDC piackutató cég személyi számítógépes részlegének munkatársa. A szakember hozzátette, azért, mert az Asus és az Acer személyében a két legfontosabb netbook-gyártó is kivár, a felhasználóknak még nem kell aggódniuk a miniatűr notebookok jövője miatt. Az idei eladási adatok csökkentek, de erre számítani lehetett. Fontos ugyanakkor, hogy a piaci volumen a tavalyi kétszeresére nőtt és a növekedés folytatódik.

"Az emberek általában 10 colos modelleket vásárolnak meg második számítógépként és ezekért átlagosan 300 eurót fizetnek. A tábla PC-k azonban szintén ebbe a kategóriába sorolhatók, így kijelenthető, hogy be fog következni egyfajta piaci kannibalizáció. Az ipar ugyanakkor erősen megosztott ebben a kérdésben, így marad a kivárás. Az igazi tábla-PC őrület várhatóan majd idén karácsonykor tör ki" - mondta az elemző.

Morvay szerint van azonban egy viszonylag ismeretlen szereplő is a piacon, amely sok mindent megváltoztathat: a Google Chrome OS operációs rendszeréről van szó. Az első Chrome OS-t futtató modellek az idén ősszel jelennek majd meg a boltokban. Eddig azonban nem sokat lehetett látni az operációs rendszerből, így kérdéses, hogy a szoftverrel mik a webes konszern céljai és stratégiája, mint ahogy az is, hogy a Chrome OS mely termékkategóriákban és piacokon mutatkozik majd be. A helyzetet bonyolítja, hogy a Google-nek az Android személyében már van egy mobil operációs rendszere. Vagyis a logikus az lenne, ha a Chrome OS inkább a számítógépek felé nyitna, míg az Android maradna a mobilinternetre alkalmas eszközökön és a média-tábla-PC-ken. A pontos választ azonban etekintetben csak a Google ismeri.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zro #2
    Dehogy, még Bill bácsi mondta pár éve, hogy a tálba pc-é a jövő :D
  • Ferrer #1
    És mindez a sete-suta iPad miatt tört ki, amit még Steve Jobs is kényszerből alkotott meg?