Berta Sándor

Autista szoftvertesztelők

Az autista embereknek egyedi igényeik, ugyanakkor különleges képességeik is vannak. Thorkil Sonne dán vállalkozó éppen az utóbbiak miatt döntött úgy, hogy az IT-cégénél elsősorban autistákat foglalkoztat.

Az autistáknak kommunikációs problémáik és kapcsolatteremtési nehézségeik vannak, valamint nem annyira rugalmasak, mint egy átlagos munkavállaló. Ennek ellenére a 2004-ben alapított Specialisterne nevű vállalatnál szívesen alkalmazzák őket, mivel kiugróan magas az összpontosító képességük, szeretnek elmerülni a részletekben és kiváló memóriájuk van. Thorkil Sonne cége különböző munkakörökben 60 személyt foglalkoztat, közülük 40-en autisták. A nem mindennapi kezdeményezés sikeres, a Specialisterne partnerei, például a Cisco és a TDC dán távközlési szolgáltató rendkívül elégedettek az autisták által ellenőrzött programokkal. Sonne számára ez azonban csak a kezdet. A szakember 2008-ban létrehozta a Specialist People Foundationt, hogy másokkal is megoszthassa a tapasztalatait és azt szeretné elérni, hogy világszerte egymillió autistát foglalkoztassanak.

"A legkisebb fiamról 3 éves korában állapították meg, hogy autista. Szülőkként természetesen sokkolt minket a hír. Rémisztő volt tudni, hogy soha nem lesz képes megfelelni a társadalom szociális elvárásainak. Nem tudtuk, hogy mit tegyünk, de harcolni akartunk a gyermekünkért. Ugyanakkor azzal is tisztában voltunk, hogy idővel idősebb lesz és azt szerettük volna, hogy teljes értékű életet élhessen. Annyi képessége van és olyan kedves, de nem játszik más gyerekekkel és nehezére esik kapcsolatokat kialakítani, így az iskolában minden bizonnyal elszigetelődne. Ezután pedig a munkaerőpiacon is nehezen boldogulna. Éppen emiatt mindent elkövettünk azért, hogy egy olyan jövőt biztosítsunk a számára, amelyben a társadalom teljes értékű tagjának fogadják el. Dániában azonban az autistáknak nincs lehetőségük a képességeik kamatoztatására, ezért mi hoztunk létre egy olyan céget, amelynek az üzleti modellje kifejezetten az ő képességeiken alapul" - elevenítette fel a kezdeteket a vállalkozó.

Sonne hangsúlyozta, hogy az autisták esetében nem lehet általánosítani, de van egy sajátos karakterük. Nagyon jó például a memóriájuk és képesek a részletekben elmerülni. Ennek köszönhetően kiválóan meg tudják oldani a monoton és a nagy összpontosítást igénylő feladatokat. Különböző munkakörökben alkalmazzák őket, így vannak minőségellenőrök, mások szoftvertesztelők vagy az adatbázisokat és a hálózatokat ellenőrzik. A társasághoz kerülő új munkatársak először egy 3-5 hónapos előkészítő programban vesznek részt. Sokuk korábban egyáltalán nem dolgozott, míg vannak, akik a korábbi munkahelyeiken rossz tapasztalatokat szereztek. A programban megpróbálják kideríteni, hogy az adott személy milyen különleges képességekkel rendelkezik, milyen feladatokat tud ellátni és milyen munkakörnyezet illik hozzá a legjobban.

"Az alkalmazottaink átlagosan heti 20-30 órát dolgoznak, mivel nagyon sok energiájukat emészti fel az összpontosítás. Ezután mindenképpen szükségük van pihenésre. Ráadásul a magánéletük is meglehetősen bonyolult. Mivel a munkát általában az ügyfeleinknél végzik, így a partnereinket is fel kell készítenünk a megfelelő munkakörülményeket kell biztosítanunk a számukra, ami egyáltalán nem könnyű feladat. Sokuknak ugyanis kiváló hallásuk van, nagyon érzékenyek a különböző zajokra, továbbá a vizuális ingerek elég gyorsan elterelik a figyelmüket a munkáról. Ezenkívül fontos, hogy az ügyfél pontosan leírja az elvégzendő feladatokat és az elvárásait világosan fogalmazza meg. A megbízóknak fel kell készülniük arra is, hogy az autisták nagyon őszinte emberek, ha hibát találnak, azt kíméletlenül megmondják" - tért ki a részletekre a cégalapító.

Dániában óriási médiaérdeklődés kísérte a vállalat megalapítását és a helyi társaságok rendkívül nyitottak voltak az ötletre. Ez részben annak tudható be, hogy hiány van képzett IT-munkaerőből. Bár a Specialisterne munkatársai csak 20-30 órát dolgoznak hetente, mégis teljes bért kapnak, ezt részben saját forrásból, részben a különböző közösségek támogatásaiból teremtik elő. Sonne elmondta, hogy az alkalmazottak autista képességei előnyt jelenthetnek más cégekkel szemben, de csak akkor, ha sikerül megtalálni a megfelelő egyensúlyt a feladatok, a tudás, a motiváció és a munkakörnyezet között. A foglalkoztatott autisták mindenesetre boldogok, sokan a vállalatnál leltek új barátokra, a munka rendkívül fontos az önérzetüknek és nagyon büszkék magukra, hiszen nem mindenki mondhatja el például magáról, hogy a Cisco szoftvertesztelője.

"A héten nyitjuk meg a Glasgowban az első nemzetközi kirendeltségünket. Ha sikeres lesz, akkor az üzleti modellt más országokban is szeretnénk meghonosítani. Dolgozunk egy kutatási részleg létrehozásán, amely azt fogja vizsgálni, hogy a megszerzett tapasztalatokat miként lehetne hasznosítani az IT-iparban. De az autisták különleges képességeit hasznosítani lehetne a gyógyszeriparban vagy éppen a pénzügyi szektorban is. Minden konszernnél autisták végezhetnék a feladatok 1-5 százalékát. A fiam most 13 éves, ha felnő, akkor 3 évig mindenképpen nálunk akar dolgozni, majd mozdonyvezető lesz" - szögezte le végül Thorkil Sonne.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • nimrod515 #15
    Eeveszik a munkát !!!
  • Rotyoka #14
    A kód neve: Merkúr
  • tntmax #13
    Szép kezdeményezés, sok sikert hozzá!
  • Dj Faustus #12
    "Úgy is fel lehet fogni, hogy bárki aki normális és átlagos arra nincsen szükség."
    Nem éppen.
    Itt pont arról van szó, hogy az autista embereket hasznos feladatokra lehet használni; így ez jó a társadalomnak, mert akkor ezek az emberek nem segélyeken élnek; jó a gazdaságnak, mert munkájuk által terméket/szolgáltatást állítanak elő; jó magának az autista embernek, mert hasznosnak érezheti magát, nem alakul ki benne depresszió, a munkából kifolyólag létre lehet neki hozni fix napirendet.
  • Ronny #11
    Keserű életed lehet ha már az autisták is veszélyt jelentenek.
  • Zoliz #10
    Úgy is fel lehet fogni, hogy bárki aki normális és átlagos arra nincsen szükség.
    Légy deviáns és bekerülsz a Mőnika showba és sztár leszel! Bár attól még hülye maradsz, de megélsz.
  • trsi #9
    Itt van 1 pelda arra, amit Sonne is lat az autistakban, gondolom a vizualis kepessegeik miatt is hasznalnak kepeskartyakat a napirendjuk kialakitasaban ill. a kommunikacioban. ismerek egy 16 eves autista sracot most vegezte el a alt. 8. osztalyt. alapban teljesen olyan mint az atlag ember, de pl. egyszer delkorul mondta nekem "na megyek fogat mosni, mert fel egy van", gondolom ebedutan fel egykor szoktak fogat mosni. vagy csengetesig nem mentbe az osztalyba, mert meg nem csengettek.
  • gombabácsi #8
    az autizmusnak is több különböző mértéke...
    logikus, hogy Einstein maximum gyengén autista volt
  • item #7
    Nem azt írták,hogy zsenik, hanem azt,hogy "kiugróan magas az összpontosító képességük, szeretnek elmerülni a részletekben és kiváló memóriájuk van."

    Ez ha jóltudom minden autistára jellemző.
  • teddybear #6
    Attól hogy a kölyök autistának született, nem következik hogy zseni. A kettő egymástól független.