Berta Sándor

Egy 22 éves katona játszotta át a Wikileaksnek a bagdadi felvételt

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) letartóztatott egy 22 éves katonát, aki a gyanú szerint 260 000 diplomataüzenet mellett a nagy visszhangot kiváltó bagdadi videót is kiadta a nemzetközi portálnak. Az illető vesztét az okozta, hogy nem tudott lakatot tenni a szájára.

A felvétel óriási botrányt kavart és a Pentagon vezetőinek komoly fejtörést okozott a kiszivárgása, illetve a megjelenése. Nem csoda, hogy az illetékesek mindent elkövettek annak kiderítésére, hogy a belső videó hogyan kerülhetett a Wikileaksre. Természetesen azonnal felmerült annak a gyanúja, hogy egy katona adta ki az anyagot és ez a gyanú később be is igazolódott.

A Wired arról számolt be, hogy az FBI őrizetbe vett egy 22 éves katonát, Bradley Manninget, aki egy chatbeszélgetésben azzal hencegett, hogy a felvételt ő hozta nyilvánosságra. A Marylandből származó katona kapcsolatba lépett Adrian Lamo korábbi hackerrel és a vele folytatott chatbeszélgetésekben egyre több részletet árult el privát akciójáról. Manning 2007 óta volt az amerikai fegyveres erők tagja és hírszerzési elemzőként a szigorúan titkos besorolású információkhoz, illetve jelentésekhez is hozzáférhetett.

Manning részletesen elmesélte, hogy miként szerezte meg az adatokat. Egy támaszponton két laptop volt összekötve a titkos információkat tároló szerverekkel. Egy újraírható CD-vel - amin Lady Gaga neve szerepelt - odament az egyik laptophoz és miután az adathordozóról letörölte a zeneszámokat, felmásolt helyette egy titkosított dokumentumot. "Gyenge szerverek, gyenge protokollok, gyenge fizikai biztonság, gyenge kémelhárítás és feltűnés mentes jelelemzés" - adott a belső állapotokról nem túl hízelgő jelentést Manning a Lamóval folytatott egyik chatbeszélgetésében.


A Wired szerkesztői azt gyanítják, hogy Manning Lamót leendő szövetségesének gondolta és ezért lépett vele kapcsolatba. A katonának személyes problémái miatt komoly vitái voltak közvetlen felettesével és ezért elszigetelve érezte magát. A bagdadi videót februárban szerezte meg, miután feltűnt neki, hogy a katonai nyomozók mappájába rakták be. Saját bevallása szerint Manning a bagdadi felvételen kívül megszerezte az amerikai csapatok egyik tavaly májusi afganisztáni légicsapásáról készült anyagát is. Az akcióban a helyi források alapján több mint 100-an vesztették életüket, a halottak többsége gyerek. A Wikileaks már jelezte, hogy a felvétel a birtokában van és hamarosan megjelenteti.

Emellett a hírszerzési elemző kiadta az amerikai külügyminisztérium diplomáciai szolgálatának 260 000 titkos üzenetét. Ezek az álláspontja szerint: "Fényt deríthetnek titkos politikai üzletekre. Hillary Clinton és több ezer diplomata szívinfarktust kapna, ha a dokumentumok egyszer megjelennének."

Manning vesztét az okozta, hogy Lamo május végén felkereste az FBI-t. "Nem tettem volna ezt, ha nem lettek volna emberéletek veszélyben. Ő háborús területen tartózkodott és megpróbált annyi titkos információt kiadni, amennyit csak bírt" - indokolta a lépését az exhacker. Az FBI sem volt rest, néhány nap múlva letartóztatták az Irakban szolgáló katonát.

Egyelőre még nem lehet tudni, hogy valóban a hírszerzési elemző felelős-e a bagdadi felvétel és más anyagok kiadásáért. Az viszont tény, hogy a Wired meglepően pontos részleteket közölt a használt adatformátumokról, titkosítási technikákról és az egész akció lefolyásáról. Ráadásul az oldal idézte a 22 éves katona egyik barátját, akinek Manning már januárban titkos katonai információk kiadásáról mesélt. A fiatalember Facebook-profilját a családja frissítette és a hozzátartozók a következő bejegyzést tették: "Néhányan közületek már bizonyára hallották, hogy letartóztattak titkos információk illetéktelen személyeknek való kiadása miatt. Részletek a CollateralMurder.com-on".

A család értesülései alapján az elemzőt Kuvaitban tartják fogva, de eddig hivatalosan még nem emeltek ellene vádat. Az eset kapcsán a Wikileaks részéről Daniel Schmitt szóvivő annyit mondott: "Nem gyűjtünk információkat a forrásainkról. De ettől függetlenül, ha ez a férfi a forrásunk, akkor különösen hülye volt, hogy másoknak erről a dologról beszélt." A portál szerkesztői emellett egy tweetben Kevin Poulsen egykori crackert és Lamót olyan notórius bűnözőknek, informátoroknak és manipulálóknak nevezték, akiktől minden újságírónak óvakodnia kell.

A bagdadi videó többek között azért váltott ki nagy visszhangot, mert a 2007. július 12-i támadás 12 áldozata között megtalálható volt a Reuters nemzetközi hírügynökség helyszínen dolgozó két munkatársa is. A felvételért a Wikileaks 50 000 dollárt fizetett.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • morden #132
    Megtisztelő, hogy Árpád apánkhoz és egyéb népcsolport hadvezéreihez hasonlítasz, inkább visszautasítanám ha lehet ezt a megtiszteltetést.
  • kukacos #131
    "A gyarapodást, a boldog kiszámtható életet, nem a katonák és a háborúk hozzák el"

    A hunoknak, mongoloknak, törököknek, oroszoknak, németeknek a történelmük bizonyos szakaszában ők hozták el. Akiknek meg nem, azoknak meg a katonáik megvédték a boldog, kiszámítható életüket a hunok, mongolok, törökök, oroszok és németek ellen.

    "a "hozzám hasonló széplelkenek" köszönheted, hogy most van egy nyugodt életed"

    Ez marha nagy tévedés. Ha hozzád hasonló széplelkek irányították volna a magyarokat, akkor most kb. tízezer fős kis eltűnésre ítélt közösség lennénk valahol az Urál mellékén, mint a cseremiszek meg az osztjákok. Ők széplelkek voltak.
  • sanyicks #130
    röviden ezt ok okozatnak hívják. Olyan nincs mint amit próbál a nyugati média elhitetni hogy az emberek csak gondolnak egyet és akkor "na most tenorista leszek".
  • sanyicks #129
    nekem nem érdekem hogy háborúzzanak a "terroristák", akik egyébként azért terroristáskodnak mert az az ország gerjeszti bennük a terror dolgot ami harcol ellenük. Gyak ha az amcsik nem baszogatnák folyamatosan az arabokat, nem segítenék a zsidókat az arabokkal szemben, kb pont leszarnák az usát, nem lenne semmi.
    A terrorizmus nem más, mint amikor egy rendes katonai csapásra képtelen csoport más úton próbálja az érdekeit erőltetni ellenségeivel szemben. Hiszen hogyan küzdesz az országodat elnyomó high tech tankokkal, helikopterekkel felszerelt agresszor ellen? Odamész a csövi kispisztolyoddal hogy simán leszedjenek? Nem. Sunyiban odalópódzol, felrobbantod őket, elmész az országukba ott robbantasz, stb.

    Vagy akkor az 56-ban molotovkoktélozó fegyvereket lopkodó csapdázgató forradalmárok is terroristák voltak?
  • sanyicks #128
    "Szóval egy ilyen légi csapást mindíg megelőz egy földi felderítés. Amíg azok nem jelölik ki a célt addíg nincs tűzparancs."

    Ezt meg honnan vetted? Nincs semmi ilyen szabály... a videoban is hallani, hogy a legközelebbi foldi egység a több száz méterrel távolabb lévő másik csoportot figyeli. A tudósítók kilövésére a lövész a saját bejelentése alapján kapott engedélyt, jól bemondta hogy szerinte az a max 40 centis nagyobjektíves fényképező az egy rpg holott az valójában 1 méter hosszú.

    "Mivel a helikopter nem lopakodó ezért gyorsan kell cselekedni, " és nem is repülő, ezért lassú, viszont nagyon fordulékony, játszva megfelelő távolságban tudnak maradni.

    "addígra egy RPG-vel le is lehet szedni." lőttél már-e rpg-vel egy kicsit is élethű játékban egy mozgó helikopterre ami 1,5 km távolságban van? Elárulom, 0.0000000001% esély van arra hogy eltaláld, hát még a valóságban (500m-re egy stabilan 14 kmh-val mozgó céltáblát 4%-os eséllyel találnak el vele...).
    Nem véletlenül nem lőttek le nagyon helikoptert, évek alatt sem...
    A tudósítóknál bizony 100% hogy nem volt fegyver, azt a fekete <50cm eszközt teleobjektíves fényképezőnek hívják :D

  • sanyicks #127
    akkor meg is fogadhatod a saját tanácsodat :)
  • morden #126
    A gyarapodást, a boldog kiszámtható életet, nem a katonák és a háborúk hozzák el, ellenkezőleg, a háborúk a pusztulást az emberietlenséget, az állati viselkedést hozzák el, ami megvetendő és undorító, a "hozzám hasonló széplelkenek" köszönheted, hogy most van egy nyugodt életed és az Asperot, Papichulo szerű vaskalapos háborúpártiaknak köszönhetjük a felvételeket a fórumban. (mármint magát azt ami a videón van , mert ROE :D ( bocsi srácok).
  • Merces #125
    most beszéljünk arrol hogy miért alkalmaznak 22 éves = kamasz fiúkat hirszerzési elemzőként, XD aztán meg csodálkoznak...
  • kukacos #124
    A hozzád hasonló a széplelkek jó lenne, ha olvasnának egy kicsit az emberiség történelméről, és megnéznék, hogy hányszor fordul egy közösség erőszakhoz problémái megoldása végett.

    Ebből következik az is, hogy katonaságra és emberölésre időnként szükség van, mert különben eltaposnak a nálad erőszakosabbak és ölni képesek. A rád fegyvert fogónak magyarázhatod, hogy te utálod a háborút, ettől még kiirt téged is meg a gyerekeid is.

    A katonák sem szeretik a háborút, nagyon sokukat kezelnek utána pszichés traumákkal, vagy épp képtelenek visszailleszkedni a dolgok normális menetébe. Ők csak melósok, elvégzik a piszkos munkát a többség érdekében. Próbáld meg így felfogni.

    De minek is magyarázom a nyilvánvalót...
  • Papichulo #123
    Allatoknal is meg vannak kulonboztetve a civilek es a hadviselok? Kemeny...

    A cikkben szereplo esetben azonban civilekrol nem beszelhetunk.
    Fegyveresek csoportja != civilek