Hunter

Megkezdődött a Hayabusa kapszulájának felnyitása

Tokióban felnyitják a Hayabusa aszteroida-mintavételező küldetésből visszatért kapszulát, elindítva egy több hónapon át tartó kiértékelő munkát, ami megállapítja mivel tért vissza a 200 millió dolláros expedíció.

A japán űrügynökség, a JAXA sajtóközleménye szerint körülbelül egy hetet vesz igénybe a 40 centiméter széles kapszulában elhelyezkedő tárolóegység teljes felnyitása. A kapszula június 13-án landolt Ausztráliában. A japán tudósok a NASA képviselői közreműködésével végzik el a procedúrát a JAXA egy ultratiszta felügyeleti létesítményében, a tokiói Sagamihara Campusban.


A JAXA előzetes vizsgálatai szerint - amit röntgensugárral végeztek el - a tárolóban nincsenek 1 milliméternél nagyobb szemcsék. A kapszula június 18-án érkezett meg a JAXA kutató létesítményébe, ahol a tisztítási folyamatot követően felnyitották a külső burkolatot. A tudósok a felnyitáskor kis mennyiségű, ismeretlen eredetű gáz szivárgását észlelték. A kutatók remélik, a gáz a küldetés által vizsgált Itokawa aszteroidáról származik. Jelenleg ennek az elemzése zajlik, hogy megállapítsák összetételét és eredetét.

A Hayabusa hétéves küldetése során kétszer landolt 2005 végén az Itokawa felszínén, mintagyűjtő rendszere azonban nem a tervek szerint aktiválódott. A hiba következtében a Hayabusa nem tudott nagyobb kőzetdarabokat begyűjteni az aszteroidáról, a JAXA vezetői szerint azonban sikerült kisebb porszemcséket beszippantania a mintavételező kamrába. Amint a kapszulát felnyitották, a tudósok kiemelik a tárolót és a benne elhelyezkedő mintavételező egységet átviszik egy szomszédos terembe, ahol egy speciális berendezésbe helyezik, hogy minimalizálják a minták szennyeződésének veszélyét.


A minták kinyerése akár hat hónapot is igénybe vehet. Az anyag nagy része mikroszkopikus szemcsékből állhat, melyek átfogó elemzést igényelnek, hogy megállapítást nyerjen, vajon az aszteroidáról származnak, vagy valahonnan máshonnan. A tudósok a mikroszkóp mellett spektrométeres vizsgálatokat is elvégeznek majd a mintákon, hogy megállapítsák méretüket, kémiai összetételüket és eredetüket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • endrúdí #25
    Ez laza meló, én is akarok ausztráliába menni másfél hónapig a családdal, hogy kinyissak egy homokkal teli konzervdobozt :D amíg a fotó készül felveszema szavacsruhát, aztán irány a royal palm beach
  • djhambi #24
    Valaki még a Kara kán is csomót keres.
  • Kara kán #23
    Pukk!
    Éljen!
  • Frank99 #22
    bakker, ki ne nyissátok!!!!!!!

    a torkotoknak ugrik egy ÉLIEN!!!!!!!!!!!!

    :-()
  • Kara kán #21
    zsír vagy!
  • Garrett27 #20
    Így van, halgatyó egyik azon kevés fórumozók közül, akinek a politikai/tudományos ecsetelésével általában egyet értek és mindgi örömmel olvasom.
  • kisemlős #19
    köszönöm!
  • kamov #18
    Kis robbanótöltetekkel dobja le a hőpajzsot és nyitja az ejtőernyőt.
    A biztonság kedvéért ezeket duplázni is szokták, hogy ha az egyik besül akkor ott a másik. Ezért leszállás után először a tüzszerész ellenőrzi hogy maradtak-e besült piropatronok a szerkezetben, csak ezután jöhet bárki más.
  • readswift #17
    microoptics
    "Another application is in 3D imaging and displays. In 1902 Frederick Ives proposed the use of an array of alternately transmitting and opaque strips to define the viewing directions for a pair of interlaced images and hence enable the observer to see a 3D stereoscopic image.[8] The strips were later replaced by Hess with an array of cylindrical lenses known as a lenticular screen, to make more efficient use of the illumination.[9]"

    A lentikuláris ennek a butább változata, kb sehol nincs tőle.
  • readswift #16
    Mert nincs hozzá technikánk hogy olyan matériából gyártsunk kijelzőt ami a rovarok szemére emlékeztet és a természet millió évek alatt megalkotott , kicsit nagyravágyó is lenne máról holnapra elvárni. Hátulütő hogy sokkal nagyobb felbontás szükséges egy ilyen kijelzőhöz mitn ami ma elterjedt, cserébe ezt nem lehetne ilyen olyan 3d-nek csúfolni.