50
  • Cat #50
    Mohamed-karikatúrát tett közzé pénteken a Mail and Guardian című dél-afrikai hetilap a muzulmánok tiltakozása ellenére.

    Egy johannesburgi bíróság csütörtökön este, mintegy tizenegy órán át zajló vita és tanácskozás után visszautasította a dél-afrikai muszlim hittudósok tanácsának a karikatúra betiltására vonatkozó kérelmét, így nyomtatásban megjelenhetett Jonathan Zapiro neves karikaturista rajza.
    A képen egy morcos szakállas férfi (Mohamed) fekszik egy heverőn a felhők között, és a karosszékben ülő pszichológusnak (Freud) panaszkodik arról, hogy "más próféták követőinek bezzeg van humorérzékük".
    A dél-afrikai muszlim hittudósok tanácsa figyelmeztetett, hogy a rajz publikálása erőszakhullámot válthat ki, ugyanis a muzulmánok az iszlám alapítójának bármilyen ábrázolását hitük megsértéseként értékelik. A teológusok utaltak az iraki al-Kaidának arra a nemrég megismert tervére is, amely szerint a holland és dán focicsapat, valamint szurkolótáboruk támadások célpontja lehet a június 11-én kezdődő dél-afrikai labdarúgó-világbajnokságon.

    "Véleményem szerint egy karikatúra sem olyan sértő az iszlám számára, mint a feltételezés, hogy a vallás hívei erőszakkal fognak reagálni" - mondta a Mail and Guardian hetilap főszerkesztője, Nic Dawes. Pénteken több dühödt ember kereste fel a szerkesztőséget, és halálosan megfenyegették Zapirót is.
    A dél-afrikai muszlim jogi tanács a muszlim vallási érzékenységet sértőnek titulálta a pénteken megjelent rajzot, és egy tanácskozáson vitatja majd meg a kialakult helyzetet. Az intézmény elnöke, Ihsaan Hendricks úgy ítélte meg, hogy a karikatúra "nagyon provokatív, különösen a labdarúgó-világbajnokság előestéjén, amikor a legnagyobb szükség lenne a dél-afrikai vallási kisebbségek békés együttélésére és együttműködésére". A vezető elmondta, hogy ha megsértik a dél-afrikai muszlim közösséget, azzal a muszlimok egészét is megsértik.

    Az 50 millió lakosú Dél-Afrika 80 százaléka keresztény, és mindössze 1.5 százaléka muszlim. Az iszlám közösség a dél-afrikai társadalom szerves része, muzulmánok eddig nem folyamodtak erőszakhoz, eltekintve attól, hogy néhány éve Fokvárosban drogkereskedőket lincseltek meg .

    A karikatúra összekapcsolható a pakisztáni eseményekkel is. A Mohamed melletti asztalon fekvő újság címoldala utal "a Mohamed-karikatúrák napjára": a Facebook egy felhasználója a napokban indítványozta, hogy a közösségi portál tagjai rajzoljanak és töltsenek fel a prófétát ábrázoló karikatúrákat. A pakisztáni hatóságok válaszul korlátozták az "istenkáromló" tartalmakat közzétevő Facebook-hoz, YouTube-hoz, Flicker-hez és a Wikipédiához való hozzáférést.
  • jhetedikj
    #49
    Valaki vágjon már be ide egy ilyen karikatúrát, most már kíváncsi vagyok miért vannak ezek úgy felháborodva.
  • Molnibalage
    #48
    Nem köteleő felmenni a Facebookre. Én sem járok mecsetbe...
  • DeviloftheHell
    #47
    tökéletesen megvagyok mindenféle vakito vallás nélkül elhiszem amit látok mást nem és szerintem sokan mások is
  • Nethyrrea
    #46
    mondjuk eleve egy ilyen radikális, fanatizmust sugalló és elváró vallás nem szerencsés. tipikus birkáknak való felfogás, ami nem engedi meg az önálló gondolkodást, így sokkal könnyebb bemagyarázni nekik az ilyen nyugati világ (meg a közelkeleti) ellen hergelő felfogást. "higgyé bázzeg vagy dögöljé meg mert hitetlen kutya vagy, és ha nem hiszed el betűről betűre amit valaki leírtak a nagykönyvbe akkor neked lőttek".

    ha létezik allah, akkor már rég lefejelte az asztalt hogy miket művelnek a nevében.
  • gz8
    #45
    kicsit off

  • narumon
    #44
    Azért haldokló a nyugat mert nem vagyunk annyira vallásosak? Érdekes mióta nem megy a nagy vallásosság "mifelénk" azóta lényegesen nyitottabb minden ember. A vallás sajnos legnagyobb hibája (minden előnye ellenére), a konfrontáció.
  • DjDano
    #43
    Igazad van primitívek, mint általában sz összes szélsőséges, kis hazánkban ezt a Jobbik testesíti meg!
  • DjDano
    #42
    Látom már a nácikat is megtűrik itt, ha én írok itt 4-5 éve hasonlót már permbanon lennék, de változnak az idők... A színvonal egyre romlik
  • Balintos
    #41
    ki nem szarja le a tüntetésük?
  • Amergin
    #40
    Egyébként nem úgy tűnik, hogy a mi fejlettnek mondott kultúránk kivirágozna és szétterjedne a világban, hanem nagyon is az van, hogy a "szélsőséges" iszlám kultúra él, virul és fejlődik. Lélekszáma rohamosan gyarapszik, míg mi "fejlettek" elfogyunk és kihalunk szépen. Még a "multikulti paradicsomaiban" a liberális fertőjű nyugati nagyvárosokban sem sikerül asszimilálni az iszlámot, akkor Pakisztánban vajon mi lehet a helyzet? Úgyhogy kár pampogni, nem kérdés, hogy melyik kultúra életképesebb és nem kérdéses, hogy melyik marad meg hosszú távon. Egy kultúra csakis akkor életképes, ha van aki továbbviszi.
    Ezt szerintetek hol vették fel? Jalalabadban vagy Londonban?
    Haldokló Nyugat. Kár is tagadni az igazságot.
  • shaddam
    #39
    Jah aztán legyünk pincekeresztények...
    Olvasd el a Tigris,Tigris című könyvet és gondolkozz.
  • shandix
    #38
    Igaza van az előttem szólóknak , bár azt azért hozzá kell tennünk hogy ezért a facebook is hibás tudhatta volna hogy ez lesz belőle.
  • DeviloftheHell
    #37
    még egy ok hogy miért kell a butito vallásokat eltörölni minden nyomával együtt...
  • sathinel
    #36
    Elvakult barmoknak bármit beadhatsz. Ha a filozófiát követem amit mondassz, akkor minden más vallás gáz mert ha más isten létezik rajta kívül és ezt vallják páran akkor az igaz 1 istenhit csorbul. A gond nem abban van hogy védeni akarják a vallásukat, hanem a vallásuk szerinti törvényeket másoknak is követniük kellene akik nem vallásosak.

    Az elvakult barmokról csak annyit, hogy a supervisorom a soron egy muszlim néger gyerek afrikából. Disznót nem eszik, de kb itt ki is merül a vallásos mivolta. Iszik is ha buli van, használja a facebookot, stb. Beszélgettem vele vallásról, és azt mondta hogy még ő is fél a gyükér radikálisoktól, mert hiába muszlim símán rámehetnek.

    Tehát van olyan aki értelmes és van olyan aki barom és félremagyaráz. nem kéne az idiótákat védeni hogy ez csak a vallása.
  • shaddam
    #35
    Felőlem pusztulhat a facebook, mert magasról teszek rá.Ha másért nem a farmvillért megérdemli.
  • Gerhard
    #34
    Ne haragudjatok, rossz helyre kattintotam, Asperotnak szántam az előző hozzászólásomat.
    Elfelejtettem még írni. Azért a mi nyugati demokráciáink sem szentek. Elég, ha csak az Usára gondolunk, hogy milyen jelszavak alatt játszott játékot a pincsijeivel, vagy nemrég(ha jól emlékszem Belgiumban, vagy Franciaországban)betiltották a nők viseletét, pedig a vallásuk, a kultúrájuk ezt nem engedélyezi.
  • Gerhard
    #33
    Helló!

    Bocs, hogy mohamedánt írtam, legyen akkor muszlim, vagy iszlám. Bár szerintem senki sem a mormonokra gondolt, mikor leírtam.
    Bár még nem hallottam ilyen esetről, hogy halálbüntetéssel sújtják azokat, akik mást vallást hirdetnek az iszlám világban, attól még nincs kizárva.
    Való igaz, 1000 évvel ezelőtt sokkal türelmesebbek voltak.
    Úgy látszik, ők ezt az utat választották, hogy a hitüket megvédjék. De ne felejtsük feltenni a kérdést: Miért indultak ebbe az irányba? Biztos nem jókedvükből, vagy pillanatnyi elhatározásból. A vallásuk kimondja, hogy a keresztényeket, és a zsidókat nem kell megtéríteni. Valószínűleg azért, mert már az előző hsz-ben kifejtettem.
    Viszont tartom magam, hogy mindez azok ellen irányul, akik nem tisztelik a ő értékrendjüket. Az igaz, hogy akiket mi terroristáknak hívunk, azoknak nem számít kit ölnek meg, csak a minél nagyobb legyen az áldozatok száma.
    Visszatérve az eredeti témához, nem hiszem, hogy a Mohamed ábrázolás most intoleranciáról lenne szó. Egyszerűen csak megvédik a saját jelképeiket, és ezáltal a hitüket, mivel a vallásuk ezt diktálja. Én sem örülnék, ha a magyar zászlót elkezdenék kifigurázni. De mondjuk nem is kell messzire menni. A szomszédban Slota már eleget figurázta ki jelképeinket, hogy egyszer-kétszer felment bennem a pumpa(bár nem látszik meg rajtam, de szívesen bemosnék neki egyet).
    Itt is hasonló a szitu. Ha megfigyeled a képet, lehet olvasni(imádjuk Mohamedet, jobban mint az életünket). Csak nekünk tűnik radikálisnak, az iszlám világban ez természetesnek számít. Ha nem védik meg Mohamed szentségét, hitetleneknek számítanak. És ezt nem vezetők mondják, hanem a vallás.
  • eto demerzel
    #32
    az angol transzparensek az angol nyelvet beszelo embereknek vannak. ha arabul lenne rajuk firkalva akkor: 1. senki sem ertene rajtuk kivul, pedig nem ezt akarjak. 2. azt hihetne az ember hogy masert hoborognek.
  • Asperot
    #31
    Olyan hogy „mohamedán” vallás nincs. Aki kicsit is ért e témához, ezt a szót nem használja.
    A vallási tanításukon kívül, / ami nagy részben egyezik mindhárom „egy isten” hitben/ aggályosabb az a gyakorlat hogy kívülállókat szintén erőszakkal fenyegetik, sőt láttunk már példát hogy azok be is következtek. Teszik ezt annak ellenére hogy gyakorlatilag az egész világ, kiváltképp a demokratikus államok a lehető legnagyobb toleranciával viszonyulnak a muszlim hívőkhöz. Szabadon gyakorolhatják a vallásukat, imahelyek épülhetnek, muszlim térítők vezethetik be vallásukba azokat, akik erre nyitottak. Amennyiben más vallás próbálkozik hasonlóval, számos muszlim országban a mai napig halállal büntetik. Ami különösen érdekes annak tudatában, hogy 1000 évvel ezelőtt sokkal toleránsabbak voltak. Szabad vallásgyakorlatot engedélyeztek bárki számára, pusztán némi különadó megfizetésére kötelezték a más vallás hívőit. Amennyiben náluk valamit a törvény / vallás tilt, ott majd mindenki betartja, vagy vállalja a felelőséget. Az ő játékuk, az ő szabályuk, de csak az ő kertjükben.
  • KicsiNika
    #30
    Igen, nagy LOL, hogy a transzparensek angolul vannak ;)

    Kíváncsi vagyok, mit szólnak a South Parkhoz :D Vagy az is tiltva van náluk?
  • gopher
    #29
    Nevetséges. Tehát: nem rajzolhatok, amit akarok... aha...
  • Gerhard
    #28
    Üdv mindenkinek!
    Szerintetek miért rohannak ennyire a Mohamed ábrázolás ellen? Nem csak felülről jöhet az irányítás, az iszlám hiterendszerében is benne van.
    Az iszlám szerint, csakis Allah, az istenük képes életet termeteni. Ez még nem is probléma, hanem az, hogy a mohamedán vallás tiltja a bálványimádást(ahogy a mi kereszténységünk is). Éppen ezért, a mohamedán vallás bálványimádásnak tekinti az emberábrázolást. Ezért nem lehet embert, és Mohamedet ábrázolni.
    Tovább az iszlámnak az egyik alaptétele leírja, hogy feltétlenül kell HINNI a vallásukban. A hit, és az iszlám egyet jelentenek, minden hittételben kivétel nélkül hinni kell. Ugyanis Allah minden bűnt megbocsát, de a hitetlenséget nem. Ezért háborodnak fel annyira az iszlám vallásúak, ha a saját vallási személyükről képi ábrázolást készítenek.
    Ez egy kicsit hozzájárul az iszlám gyűlölete a nyugat felé is. Az iszlám azért gyűlöli a nyugatot, mert nem azokat az értékeket vallja, mint saját maguk. És ha kicsit elgondolkodunk rajta, akkor láthatjuk, a nyugati civilizációhoz tartozó emberek többsége, már nem is a keresztény kategóriába tartozik, hanem a kapitalizmus vallás "pénzistenébe" vetett hitét gyakorolja. És ez az értékrend szöges ellentéte az iszlámnak.
    Akkor jön a kérdés. Ki kezdte ezt először? Hála az USANKÁNAK:P:), és a pincsijeinek, behatoltak, az iszlám területekre, és saját értékeiket akarják rátukmálni a mohamedán vallásra. A fentiekből ismét kiindulva ne csodálkozzunk, hogy annyira utálnak minket.
  • oreal
    #27
    Aki azt hiszi ezek barbar es rosz emberek nagyon nagy tevedesben van.
    A sok utalat es masok altal terjesztett eloitelet elfogadasa helyett inkabb probalnatok meg megismerni oket,a kulturajukat es a vallasukat.Mi europa emberek NAGYON sokat tanulhatnank toluk.
  • nextman
    #26
    Jézusról hihetik, hogy próféta, az az ő dolguk. Nyilván karikatúrát nem rajzolhatnak róla.
    A nők jogainak tiprását meg senki sem mondta,hogy el kell fogadnod, pl. itt Magyarországon, ha ezzel próbálkoznak, simán bűncselekményt követnek el. És ahogy neked ezt nem kell elfogadnod, éppúgy nekik se kell elfogadniuk a Mohamed karikatúrát.
  • Kornan
    #25
    Én sem szeretem őket, de szerintem jogosan tüntetnek, amíg csak tüntetnek és jogos a felháborodásuk. Akik amit még ezen felül tesznek, pl robbantgatnak az a rossz. Biztos itt is lenne jó pár ember aki tüntetne ha pl Szent Isván és Árpád karikatúrák lennének meg a képeiket égetnék. Ha még a románok csinálnák, akiket amúgy sem szeretnek sokan akkor meg pláne. Kormány is lehet reagálna. Na pont ugyanez van náluk, csak ők a rajztól gerjednek be, ebben mások.
  • Asperot
    #24
    Jól van zsenikéim! Gyújtsátok fel a facebook-ot, aztán vegyetek új monitort.
  • narumon
    #23
    "Furának tűnik nekünk, de el kell fogadni, hogy nem mindenhol pont ugyanúgy gondolkodnak."

    Pont erről beszélünk, hogy mi fogadjuk el, hogy nem lehet mohammedet rajzolni, de nekik teljesen természetes, hogy jézus "csak" egy próféta volt és semmi több. Teljesen természetes, hogy a nők nem egyenjogúak, teljesen természetes a többnejűség, a pakisztáni nőt kvázi meg lehet erőszakolni elég nehezen tud ugyanis bíróságra menni, és ha mégis odajut akkor is lehet, hogy őt meszelik el házasságon kivüli szex miatt, korházba csak férfival együtt mehet, egyébként megdögölhet az út szélén... lehet még sorolni. Persze én elfogadhatom ezt csak akkor utána egy mohamed rajz miatt ne ők menjenek már tüntetni.
  • Mat666
    #22
    Támogatom a muszlim bevándorlást és szeretném, ha a szomszédomba költöznének ezek a másként gondolkodók, hiszen ők teszik soxínűvé kishazánkat Addig, amíg ez bekövetkezik sajnos be kell érnünk egy másik ember alatti létforma kültúra teremtő munkásságával. Még jó, hogy okos bácsikák megmondták: "nélkülük nincs magyar felemelkedés!"
    Szabad olyat kívánni, hogy az ország ne olyan legyen, mint a legtöbb nyugati nagyváros, amelyek a 'multikulti paradicsomai', hanem megmaradna mondjuk magyarnak? Polkorrekt ez? Avagy intoleráns szélsőséges kirekesztő vagyok, ha ezt szeretném?


    Nem nem vagy az igazad van.
    Ez a fogadjunk be mindenkit nemes elgondolás csak a gyakorlatban nem működik.
  • phoenix1
    #21
    Milyen érdekes, hogy "ők" megszentségteleníthetnek és kigúnyolhatnak bármely vallást a világon, de az övéket senki se bántsa. Ez elég durva szerintem, de mások szerint is.
    Ha nekünk nem tetszik valami akkor kuss a nevünk, ha nekik nem tetszik valami akkor meg menjünk szolgálni őket. Huhh.
  • syn7h37ic
    #20
    A fanatikus vallási imádat pont arra jó, hogy a butaságban tartott embereket rá tudják akármilyen baromságra venni isten nevében. Ezért vannak öngyilkos merényletek is. És itt jön az első paradoxon, minden vallás elítéli az öngyilkosságot, és a gyilkosságot. Az iszlám is. A suicide bomber gyakorlatilag egyszerre két ponton is vétett a vallási törvények ellen. EZT hogy tudják beadni az embereknek...
    Olyan, hogy dzsihád, egyáltalán nincs az iszlám vallásban, Ez egy uralkodó ravasz ötlete volt régen, hogy isten nevében tudjon leszámolni az ellenségeivel úgy, hogy az emberek boldogan menjenek gyilkolni.
  • Kornan
    #19
    Szerintem is nemkicsit túlreagálják. Nem veszik észre, hogy ezzel pont az ellenkezőjét érik el sok embernél, egyre többen fogják basztatni őket. Képzelem mit tennének ha tömegpusztító fegyverek kerülnének a kezükbe. Elég agresszív vallásnak tűnik, szerintem be kéne tiltani az unióban az iszlámot ahol csak lehet, ahogy a náci eszméket is. Sok későbbi problémát spórolnánk meg.

    Másrészről nekik mit is kéne tolerálniuk itt? Szólásszabadságot? Mert azért itt is vannak hasonló dolgok amik büntetendőek. Horogkereszt és társai ábrázolása pl. Úgy tudom zászlóégetés is. Nincs 100%-os szólásszabadság. Lehet mi sem örülnénk neki ha csak úgy magyar zászlókat vagy valami nemzeti hősünk képét kezdenék el égetgetni. Ugyanígy ők sem örülnek ha lefirkáljuk a prófétájukat. Furának tűnik nekünk, de el kell fogadni, hogy nem mindenhol pont ugyanúgy gondolkodnak.
  • lapaleves
    #18
    én nem voltam ott, de ezek engem a régi idők kényszerfelvonulásaira emlékeztetnek. nyomtatott transzparensek, ráadásul angolul. kicsit olyan fentről jövősnek tűnik nekem ez a dolog.
  • syn7h37ic
    #17
    Egyetértek.
  • nextman
    #16
    Valóban primitív dolog részükről a hőbörgés minden ilyen esetben, de a Mohamed karikatúra verseny szervezése szerintem éppolyan primitív dolog.
    Amúgy milyen lesz az életed ott kinn? Én nem tudom de mesélj már erről:)
    Én nem tudok róla, hogy különösebb módon zaklatnák mondjuk a turistákat.
  • rumkola
    #15
    köszönjük szépen, már rohanunk is a könyvesboltba
    :PPPPP
  • narumon
    #14
    Az első kép nagyon kemény. Én mindig toleráns vagyok de ha egy hülye rajzversenyére így reagálnak (nem a facebook kezdeményezte hanem egy magánember), akkor nem tudok toleráns lenni. Most mi is menjünk ki tüntetni a pakisztáni baromságok ellen?
  • Nethyrrea
    #13
    ha nem lennének az iszlám népek ennyire begyöpösödött agyú vadidióta barmok hogy mindenkire öklöt rázva "JIHAAAAAAD"-oznak aki nem osztja a nézeteiket akkor nem lenne ennyire elterjedt a vallásuk kifigurázása.

    ottvan pl a dogma c film. ha nem jézus haver és a katolikus vallás lett volna kifigurázva hanem pl ezek akkor feltételezem néma bob már rég halott lenne, a szereplőgárda többi tagjával egyetemben.
  • eto demerzel
    #12
    olvasmany: Patrick Sookhdeo ket konyve: Understanding Islamic Terrorism: The Islamic Doctrine of War es a A Christian's Pocket Guide to Islam, Fearn : Christian Focus and Isaac.
  • eto demerzel
    #11
    :))))) szoval mi fogadjuk oket el, de nekik ez nem kotelezo velunk szemben. hat akkor koltoz at. es meglatom milyen lesz az eleted. szerintem itt europaban igenis toleraljuk oket. ok azok akik nem toleralnak minket.