Felföldi Beáta

Bárki rákereshet a Facebook legkellemetlenebb hozzászólásaira

Hallottad? Brandon elvesztette a szüzességét, Viktoria pedig beteget jelentett, hogy koncertre mehessen. A Facebooknak köszönhetően mi is nagyon sok információt megtudhatunk bárkiről és nem biztos, hogy ők is tudják, hogy ezt akárki ugyanúgy megteheti.

Három San Franciscó-i programozó megalkotta az Openbook oldalt, aminek a segítségével bárki rákereshet, mit hoz róla nyilvánosságra a Facebook. A keresőfelület bemutat pár kellemetlen hozzászólást, mint például: "Elvesztettem a szüzességem", "Utálom a főnököm", "Puskáztam a teszten". Vajon azok az emberek, akik ezt írták, tényleg meg akarták osztani mindenkivel? Az Openbook készítői, Will Moffat, Peter Burns és James Home szerint, az oldal célja, hogy megmutassa a világnak, a Facebook miket hoz nyilvánosságra rólunk. Azt szeretnék elérni, hogy a Facebook jobban vigyázzon azokra az információkra, amiket egykor rábíztunk. A három fiatalembernek az is célja volt, hogy felhívják a figyelmet a kérdésre, és mások ne használhassák ki az ehhez hasonló oldalakban rejlő lehetőségeket. "Az Openbook egy egyszerű oldal, mindössze néhány óra alatt dobtuk össze" - nyilatkozták a programozók.

Egyre többen elégedetlenek a Facebookkal, főként azok, akik aggódnak személyes adataik biztonsága miatt. A közösségi oldalon a maximálisan megoldható védelem eléréséért 50 beállítás és több mint 170 opció megválasztása szükséges, és még így sem lesz 100%-os az adataink felügyelete. Ahhoz, hogy teljesen megérthessük a Facebook biztonságra vonatkozó politikáját, át kellene olvasnunk egy 5830 szavas dokumentumot, ami negyedével hosszabb, mint az amerikai alkotmány.

Az olyan oldalak, mint az Openbook humoros is lehet, de egyben felhívja a figyelmünket, hogy az adataink nincsenek biztonságban. Ha nem vigyázunk, bárki megtudhatja akár az olyan információinkat is, hogy melyik iskolába járunk, mikor fogunk végezni, hány testvérünk van, kik a barátaink, még ha nem is szeretnénk ezeket mások tudtára hozni. Valójában annyit tehetünk, hogy vagy állandóan figyeljük a személyes beállításainkat, vagy végleg töröljük magunkat az ingyenes információk tárházából.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • marsupilami #7
  F@szbook!
 • nyuszimuszika #6
  nem is tudod magad letörölni Facebookról, csak inaktiválni a profilod. Bármikor vissza lehet csinálni és akkor aktiválja újra, mindennel együtt..
 • CptObvious #5
  @endrev
  Ez az oldal csak az üzenőfalas írásokat nézni. Szóval ha nálad pl, a "csak ismerősők" láthatják van beállítva, akkor ez az oldal semmit se talál.

  @WilliamMcKinley
  Nem csak SG. Ez globális. Külföldi tech lapok is, pl Gizmodo is hadjáratot folytat facebook ellen. Itt is kb az van, mint Google. Jól megy nekik, mások is részesedni akarnak, és most néhány biztonsági hiba után itt a remek lehetőség, hogy támadják az oldalt.
 • WilliamMcKinley #4
  SG hadjárat a facebookellen? :D Nem kell rábízni semmilyen információt amit nem akarsz hogy ás is megtudjon. Aki hülye... wait for it... haljon meg.
 • endrev #3
  Hm.. Rólam semmit, jellemző kulcsszavakkal se.
 • CptObvious #2
  Aki engedélyezi, hogy mindenki láthassa amit az üzenő falára ír, az ne csodálkozzon, ha aztán valaki visszaél vele.

  5-10 perc az adatvédelmi beállítások oldalon, és máris csökkentettük annak az esélyét, hogy illetéktelenek lássanak bele a magánügyeinkbe.
  Ha pedig az illető nem ért hozzá, akkor kérjen meg egy hozzáértőbb ismerőst, hogy ugyan segítsen már neki beállítani amit kell.

  Ez már egy mesterségesen generált folyamat, hogy a "fészbukon nincsenek biztonságban az adataink". Persze, egy weboldalon megadtunk személyes adatok, amiket vagy a Facebook tett elérhetővé, vagy éppen a felhasználó, vagy mindkettő, de azért már kicsit túlzásokba megy a dolog.

  Ha nem akarjuk, hogy visszaéljenek a személyes adatainkkal, nem kell megadni az olyan adatokat, mint a telefonszámunk, vagy a lakcímünk, stb.

  Aki nem ért hozzá, az vagy tanulja meg használni, vagy ne használja.
 • mateus33 #1
  Vagy annyit tehetünk, hogy nem írunk ki minden sz@rt magunkról és nem csatlakozunk mindenféle idióta csoporthoz...