Berta Sándor

2013-ra minden európai állampolgárnak szélessávú internethozzáférése lehet

Neelie Kroes, az Európai Unió új távközlési, információstechnológiai és digitális ügyekért felelős biztosa ambíciózus terveket fogalmazott meg.

2013-ra minden európai uniós állampolgárnak lesz szélessávú internetelérése és 2020-ra a minimális adatátviteli sebesség 30 Mbps lesz. Ez derült ki abból az EU2020 című dokumentumból, amely a Handelsblatt gazdasági lap birtokába került. 2020-ban már elvileg az európai uniós háztartások felében több mint 100 megabites internethozzáférések lesznek.

A cél egyértelmű: a gazdasági válságból való kilábalás és a gazdasági növekedés beindításának egyik fő motorját a távközlésnek és az IT-nek kell jelentenie. Az európai uniós telekommunikációs piac becslések szerint több mint 660 milliárd euró nagyságú és már most ez a szektor felel a közösségi termelésnövekedés 20 százalékáért. Azonban ez csak a kezdet, ugyanis Kroes úgy vélte, még bőven van kiaknázandó potenciál ebben az ágazatban. "A piacok széttöredezettsége, a túlhaladott szabályozás ész általánosságban tapasztalható túlszabályozottság halálos plusz terhet jelentenek a gazdasági növekedésre nézve" - olvasható az EU2020 dokumentumban, amit áprilisban hoznak majd nyilvánosságra.


Neelie Kroes

Abban már most egyetértenek az internetszolgáltatók és a távközlési konszernek, hogy amennyiben a jövőbeli szabályozás nem a növekedésre és az innovációra helyezi a hangsúlyt, úgy könnyen felfüggeszthetik az optikai kábel-hálózatok fejlesztését, ami több száz milliárd eurót is felemészthetne. A Telekommunikációs Vállalatok Európai Szövetsége (ETNO) azt követelte a nemzeti kormányoktól, hogy támogassák a jelenleginél nagyobb mértékben adókedvezményekkel a szélessávú hálózatfejlesztési programokat. Michael Bartoholomew, az ETNO igazgatója lehetséges megoldásként említette, hogy csökkentett áfa vonatkozzon a távközlési szolgáltatásokra és beruházásokra.

Kroes ugyan erre a javaslatra nem tért ki az EU2020-ban, viszont a szerzői jog jelenlegi szabályozását túl bonyolult problémaként említette, ami szerinte átláthatatlan helyzetet teremt és egyúttal indokolatlanul növeli a költségeket. A biztos egységes európai licencrendszert dolgozna ki a digitális tartalmakra. Emellett a vezető azt is el akarja érni, hogy 2015-re megvalósulhasson a gyors és zökkenőmentes elektronikus kommunikáció a nemzeti kormányok és az állampolgáraik között.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • kurol #11
  Azért nem tudom melyik a reálisabb, azok amiket leírtál vagy egy 2000ft/hó költségű szélessávú internetkapcsolat?...
 • cateran #10
  Ilyen suket dumat en is el tudok ereszteni...." 2013-ra minden EU allampolgarnak lehet sajat nyaraloja/3+ szobas lakasa/20 millios autoja/tollas hata/etc."
 • Athlon64 #9
  Na jó, jó! De lesz a szélesnethez kakóbiztos számítógép is? :)

  kanduhr: igen nekik is lehet. Sőt a nagy városokban már most is mindenkinek lehet akár a Blaha kellős közepén is szélessávja. Mobilnet segítségével.
  De csak lehet, ha van gép meg előfizetés.
 • Turmoil #8
  Persze, meg Miska bácsi mostantól nem főzi, csak letölti a kisüstit... Agyam eldobom.
 • kanduhr #7
  Azoknak is, akik tegnap a Blahán álltak sorba a pörköltért, mert az ország leszarja őket?
 • Mr Csé #6
  háháháháháhhhhhh
 • mad mind #5
  Nekem már most van. Európai-e vagyok?
 • bertino #4
  lehet.

  persze, hogy lehet.

  de biztos nem lesz :DDDDDDDDDDDDDdddddddd
 • tenkenorman #3
  nem én mondtam.
  egyébként kitudja mi lesz 13 ban?
  -új kormányok, sötét üstökösök, maja naptárak,lhc, tenoristák.
 • Alexease #2
  "2013-ra minden európai állampolgárnak szélessávú internethozzáférése lehet"

  "Lehet" vagyis nem "lesz"...:)