Berta Sándor

Újabb EU-biztos jelölt ígérte az adatgyűjtések felülvizsgálatát

Cecilia Malmström lehet az Európai Unió belügyi biztosa. A svéd politikus a bizottsági meghallgatásán a jelenlegi információtárolási gyakorlat felülvizsgálatáról beszélt.

Cecilia Malmström a meghallgatásán elmondta, hogy minden adatgyűjtést meg akar vizsgálni, ide értve a Schengeni Információs Rendszer (SIS) vagy az Egyesült Államokkal kötött légiutas-adatátadási megállapodás keretében megvalósuló információtárolást, illetve -továbbítást. A politikus ugyanakkor dicsérte a nemrég megújított SWIFT-egyezményt, mivel szerinte a banki adatok átadása az Egyesült Államoknak hasznos. Ezt bizonyítja egy nagy-britanniai letartóztatás és egy németországi merénylet meghiúsítása 2007-ben.

Ettől függetlenül a biztosjelölt kiemelten akar foglalkozni az adatvédelemmel és a jelenlegi adatvédelmi helyzet javításával és ismét szabályozná, hogy mely légiutas-adatok adhatók tovább és milyen formában harmadik országoknak. Malmström az Egyesült Államokat a terrorizmus elleni harcban az Európai Unió fontos partnerének nevezte. Emellett kiemelte, hogy az EU információs rendszereit, adatbázisait és kritikus infrastruktúráit a jelenleginél jobban kell védeni a kibertámadások ellen. Ez a terület fontos részét képezi majd az EU új belső biztonsági stratégiájának.

A biztosjelölt feladatának tekinti még az egyensúly megteremtését a polgárok védelme és az alapvető jogok biztosítása, valamint a biztonság szavatolása között.
A svéd politikus végül, de egyáltalán nem utolsó sorban közölte, hogy 2011-ig át akarja dolgozni az Európai Unió adatvédelmi irányelvét. Néhány napja Viviane Reding, az igazságügyi biztosi poszt várományosa jelentette ki, hogy a legfontosabb feladatának az adatvédelmet fogja tekinteni és minden erejével és elérhető eszközzel harcolni fog a túlzó adatgyűjtések és a hivatalok, valamint a vállalatok adatéhsége ellen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!