Berta Sándor

Terjed az ujjlenyomatos fizetés

Egyre több nyugat-európai áruházban használhatják a vásárlók fizetéskor a pénztárcájuk helyett az ujjlenyomataikat.

A program célja az, hogy a fizetés leegyszerűsödjön és csökkenjen a pénztárnál kígyózó sorok hossza. A megoldás rendkívül egyszerűen működik: a felhasználóknak a vásárlás előtt regisztrálniuk kell magukat a boltban található terminálnál. Egy szkenner feljegyzi az illető bal és a jobb kezein lévő ujjlenyomatokat, majd hozzátársítja a korábban megadott személyes adatokhoz és a bankfolyószámlájához. A megoldást rövid időn belül annyira népszerű lett, hogy ma már Németországban több szupermarketben, elsősorban a Rewe, az Edeka és a Metro üzleteiben fizethetnek így a vevők.

"Alternatívát akarunk kínálni az EC- és a hitelkártya-tulajdonosoknak" - jelentette ki Andreas Krämer, a Rewe szóvivője. A rövid távú cél egyelőre a rendszer éles körülmények között való tesztelése. A szakember hozzátette, hogy a köln-hüthi boltjukban az első teszteken résztvevő mintegy 300 vásárló jónak találta az ötletet és a terminál, valamint a szolgáltatás használata az idősebb embereknek sem okozott különösebb gondot.

A megoldás előnye nem csak a rugalmas és a kényelmes fizetés, hanem az is, hogy a segítségével jelentősen lerövidíthető a pénztáraknál töltött idő. A Rewe a hamburgi Dermalog cég rendszerét választotta ki. A pénztárnál található szkenner nem csak az ujjlenyomatokat ellenőrzi, hanem többek között az adott személy vérkeringését is. Így a pénztáros biztos lehet abban, hogy valaki nem próbálja meg átvágni egy rejtett hamis ujjlenyomat használatával.

Oliver Janhke, a Dermalog üzemvezetője elmondta, hogy mivel a kezelőszoftver minden ujjlenyomat-mintát számokká alakít át, így szinte lehetetlen az eredeti minták rekonstruálása és az azokkal való visszaélés. A vállalat már az idei CeBIT-en bemutatja a rendszert és azt szeretnék, hogy a megoldás minél szélesebb körben elterjedjen.

Ujjlenyomattal való fizetéssel először az Edeka két bajor szupermarketében volt lehetőség, de hasonló szolgáltatás választható 2008 júniusa óta az Albert Heijn holland szupermarket-hálózat egyes boltjaiban is. 2007-ben az ARD riporterei és a Chaos Computer Club tagjai egy hamis mintát használtak fel az Edeka egyik üzletében való vásárláskor. Nem véletlen, hogy később a szakemberek módosították a rendszert,hogy megakadályozhassák a hasonló visszaéléseket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BlackRose #31
    Tegyünk különbséget ország és állam között, az ország a terület ahol élnek a polgárok és ahol az államnak hatalma van, az állam pedig institució amely meghatározott feladatokra lett létrehozva. AZ ország a spontán társadalom, az állam viszont szervezett entitás.

    Pl. az amcsi ország nincs eladósodva, sőt nettó pozitív hitelező (ide tartoznak a cégek és a magánszemélyek) az amcsi állam viszont annál inkább (de ide az állami struktúra tartozik (federális, lokális nem számít).

    Ugyanakkor az elnök NEM az ország elnöke és nem az ország vezére hanem az állam elnöke az állam mint institució elnöke. Sajnos ezt ma hivatalosan is szem elől veszítik és amcsiknál is mondani szokták, hogy Bush vagy Obama commander-in-chief... pedig nem ő csak a hadseregnem a commander-in-chief-je az amcsi polgároknak NEM. Ezt az alkotmány és a törvények pontossan előírják.

    Az embereknek saját céljaik vannak és saját céljaik megvalósításán dolgoznak, amiko r az államot és annak érdekeit teszik a nyakukba és szabad egyének helyett hangyáknak vagy méheknek tekintik őket akkor nagy bajok vannak...

    Hogy ha valaki nem érti miről beszélek akkor pl. a következő pelda világossá teheti: szokták a szuperszeni újságírók pl. a pápát a katolikusok vezérének nevezni, a katolikusoknak NINCS vezérük, a katolikus egyháznak a vezére a pápa, az egyháznak mint instituciónak. Az elnök is éppen úgy az államnak mint institúciónak az elnöke, a népnek az országnak nincs elnöke és nem is volna logikus, hogy legyen.

    Egyébként a FED nem magáncég, szintén egy institució amely publikus bankok irányítása alatt van. A magáncég és a publikus cég között óriási a különbség. Az egyik zárt irányítás alatt van és zárt magántulajdonban, a másik részvényei a tőzsdén vannak, az irányításuk pedig nyitott... különben a FED sok mindenért hibás, de az amcsi kormány nélkül nem tudna semmit sem végrehajtani abból a szemétségből amit csinál. Az igazi vétkes itt is a korlátlan állam, az aki létrehozott egy alkotmányellenes instituciót és inflacionista politikája alapfegyvereként használja.
  • Sanyix #30
    Országoknak nem éri meg. Bizonyos magánembereknek viszont igen, nagy valószínűséggel ők lökték meg az első "dominót".

    Egy magáncég már bizonyítottan nagyon kaszált rajta, a FED...
  • BlackRose #29
    Szerintem az is olyan mint minden másik viszonyulás, fordítottan kölcsönös (reciprocal). Ha nem kontraproduktívok akkor segíteni kell őket felzárkózni, de ha szándékosan hátráltatni akarnak akkor én nem sokat törődnék velük, csak éppen annyit, hogy kárt ne okozzanak. Egyébként én a társadalmat extra fontosnak tartom, az ember társadalmi lény és minnél többen jól élnek annál jobb a társadalom annál jobb mindenkinek, annál gyorsabb és minőségesebb a fejlődés, de ne legyen senki sem szándékossan kontraproduktív csak azért mert nem úgy történtek a dolgok, ahogy az neki minimális erőfeszítéssel megfeleltek volna. És ha hiszed ha nem sok ilyen van sajnos.
  • philcsy #28
    (Nem pont erre a hsz-edre reagálok.)
    Írtad hogy a világ megállíthatatlanul változik és ezt követnünk kell, csak így tudunk fejlődni de legalábbis nem lecsúszni. Ez mind egyéni mind társadalmi szinten igaz. Ez harcot jelent a túlélésért (nem szokványos harcot). A harcnak pedig elkerülhetetlenül áldozatai is vannak mind egyéni mind társadalmi szinten.
    Szerinted a győzteseknek hogyan kell a vesztesekhez viszonyulniuk?
    (Remélem érted mire gondolok.)
  • BlackRose #27
    Az a baj, hogy az iskola rendszer is szar. Másik dolog meg, hogy megfelelő eszközök nélkül a mérnökök nem sokra mennek. És ez mind hiányzik. Az ázsiai országok peldáját kellene követni de mi nem azt akarjuk mi előre akarunk jobban élni mint amit a produktivitásunk enged... ők az eszközökbe fektettek és külföldre küldték iskolába a tehetségeseket (most már nem mert most már vannak nekik is jó és felszerelt iskolák). Nézd meg pl. Dél Kórea, Taiwan, stb. az ő mérnökeik mind Amcsi, Japán vagy Német cégnél kezdték és mikor megvolt a tapasztalat akkor kiváltak és saját cégeket alapítottak (erre használták a hitelt, nem felzabálták mint itt), és ma azok a kis cégek az innovátorok (Asus, MSI, Samsung, LG, HTC...) szóval nem az irodákat és a kocsi gépparkokat bvítették sé szerelték fel hanem produktív eszkőzőkbe és az emberek képzésébe fektették bele a kölcsön vett pénzt. És még a saját piacuk primitív volt addig kölföldre termeltek, olcsó és minőségi árút. Mi meg drága és gagyi árúval akarunk érvényesűlni... szóval két különböző mentalitás.
  • Locutos #26
    Hat azert hoztam fel peldanak a pentium3-mat mert a netet az is birja, nagyjabol mindent tudna amit a mai gepek, csak a szinvonal lenne szerenyebb, de lenyeg ami lenyeg megertettuk egymast, es akkor vegulis irtam en igazsagot is(->"én tudom, hogy nem kell indokolatlanul adosságba menni, de sajnos ezt teszik.")
    Meg csak annyit fuzok hozza hogy az energia meg robotika problema felhozhato lenne egy elfogadhato szinvonalra a tehetseges emberek oktatasaval ervenyesitesevel. Egy par millios nagysagrendu nepessegben boven szuletnek "technikai hajlamu" emberek.
    Na de tudjuk hogy a dolgok nem idealisak.
  • BlackRose #25
    Pentium 3-al kb. annyira mennél az IT-ben mint lovaskocsival a mezőgazdaságban (vagy még annyira sem).

    De hol van a többi, a robotok a gépek, a szoftver, az energia, stb. stb. én tudom, hogy nem kell indokolatlanul adosságba menni, de sajnos ezt teszik.
  • Locutos #24
    Koszi nem vagyok egy kozgazdasz.
    De en mondjuk akkor sem hagyatkoznek kulfoldre. Miert hozzam en be onnan a dolgokat? Miert vagyok en koteles fizetokepsnek legyek?(persze ezt most nem mondtam komolyan most csak szemleltetni akarok) Miert hagyatkozzak en masra, meg tudom en termelni a sajat lakossagomnak a primitv gazdasagommal a letszuksegletet, ami nyilvan nem eleg, ma mar szamitogep, internet/valamivel magasabb technologia letkerdes. Nem ertem miert kell eladosodni? Majd kimegyek a kulfoldi piacra ha majd ott tartok, meg ha ok akarnak is tolem valamit, addig mindent az orszagba termelnek meg, de nem masznek adossagba. Szamitogep kell? Pentium 3-mat csak ossze tudnanak az orszag mernokei is dobni, es Istenem nem lenne iPad az orszagban nem halna bele senki :)
    Remlem nem csak hulyeseget mondtam/kerdeztem :)
  • BlackRose #23
    Nem mindenkinek... és persze nem mindenkinek egyforma mértékben. Pl. Apple, Microsoft, IBM... nálluk rekord nyereség van. De a Ford is mikor átlépett a hitelexpanziós kvázi-gazdaságból a valódi piaci gazdaságba (a GM-el ellentétben nem kért az államtól semmit), a 2009-es évet 2.7 milliárd dollár nyereséggel zárta. Csak azt kell termelni produktívan amit keres a piac és nincs krizis.
  • BlackRose #22
    Először is a pénz nem statikus, vásárló ereje változik. Tévedés azt hinni, hogy nem és még nagyobb tévedés erőszakkal próbálni ezt elérni.

    Másodszor meg, hogy válaszoljak a kérdésedre azért mert a gazdaságnak valójában nincs szüksége plusz pénzre, ami benne forog az elég (legroszabb esetben a vásárlóereje növekszik mert nagyobb a kereslet iránta), az amire az adóságot felhalmazó országoknak kell a pénz nem a belső gazdaság működése hanem a behozatal finanszírozása, és még bent az országban lehet fizetni a szarpénzel kint a világban nem lehet. Ezért veszik fel a kölcsönt. Deviza nem fizet bent semmit, devizával a behozatalt pénzelik. Persze van amikor egy részét deviza tartalékként a központi bank kezeli és ennek ellenértékében a központi bank növeli a pénz mennyiségét. Ilyenkor általában inflációt tapasztalunk mert ha több pénz van a piacon az nem jelent nagyobb gazdasági dinamikát csak olcsobb pénzt.

    A nagyobb gazdasági dinamikához képeségekre és termelési eszközökre (tőke) van szükség, valamint ez sem elég ha nem a piac igényei szerint lépünk (ezért van az, hogy ezek az országok 100%-ban függőek a hitelexpanziótól mert gazdaságuk egy vacak szarhalmaz amelyik nem rendelkezik valódi produktivitásal). A devizával hozunk be termelői eszközöket de a piac primitív és ezeket az eszközöket képtelenek vagyunk kihasználni ezért nehezen fizetjük vissza a hitelt. Nem lehet kikerülni a primitív piac hiányosságait.

    A központi bank által kibocsájtott több pénz viszont értékét veszti éppen azért mert a primitív piacon képtelenek vagyunk eladni azt amit a külföldről behozott eszközok lehetővé tesznek, vagyis csak egy részét tudjuk eladni de azt is ha biztosítunk hitelt a piacon (tehát még nagyobb adósság). Fontos megjegyezni és nagy betűkkel a falra írni, hogy az EUR és a DOLLÁR Magyarországon NEM fizető eszköz. Csak egy dologra alkalmas, behozatalt finanszírozni vele és a meglévő adosságot törleszteni. Amikor leszívnak 1 miiliárd dollárt akkor annak egy része behozatalt finanszíroz, egy része előbbi adósságot törleszt és egy része deviza tartalékként ül a központi bankban és inflációt gerjeszt mert ellenértékében forintot adott ki a központi bank. Plusz forintot aminek nincs mit vegyen mert a gazdasági dinamika maradt a régi, tehát az eredmény a forint értéke csökken, mert több forint vesz majd meg ugyanannyi árút és szolgáltatást.

    Egyetlen módszer a gazdaság fejlődésére a külföldi piacok kihasználása, vagyis ott kell eladni a termékeinket... de erre szintén nem vagyunk képessek mert nem rendelkezünk sem kapcsolatokkal sem megfelelő eszközökkel, törvényeink szarok és ami még rosszabb sok esetben nem tudjuk a megkövetelt minőséget produkálni.

    És akkor két út van... egyik törekedni és ezeket a hiányokat kiküszöbölni és részt venni a globális gazdaságban, vagy ellenezni a globalizációt, mindenkit hibázatatni és adós lenni. Én az első utat választottam. :) Persze ez első lépés belátni a saját hibáinkat és saját hiányosságainkat... ami ugye olyan nehéz ha az önmagunkról kialakított kép nem reális.

    Az egyetlen út a fejlődésbe és az életszinvonal tartós növekedésére a produktivitás növekedése... a többi mind szép kis mese amit sajnos sokan elhisznek.