31
-
BlackRose #31 Tegyünk különbséget ország és állam között, az ország a terület ahol élnek a polgárok és ahol az államnak hatalma van, az állam pedig institució amely meghatározott feladatokra lett létrehozva. AZ ország a spontán társadalom, az állam viszont szervezett entitás.
Pl. az amcsi ország nincs eladósodva, sőt nettó pozitív hitelező (ide tartoznak a cégek és a magánszemélyek) az amcsi állam viszont annál inkább (de ide az állami struktúra tartozik (federális, lokális nem számít).
Ugyanakkor az elnök NEM az ország elnöke és nem az ország vezére hanem az állam elnöke az állam mint institució elnöke. Sajnos ezt ma hivatalosan is szem elől veszítik és amcsiknál is mondani szokták, hogy Bush vagy Obama commander-in-chief... pedig nem ő csak a hadseregnem a commander-in-chief-je az amcsi polgároknak NEM. Ezt az alkotmány és a törvények pontossan előírják.
Az embereknek saját céljaik vannak és saját céljaik megvalósításán dolgoznak, amiko r az államot és annak érdekeit teszik a nyakukba és szabad egyének helyett hangyáknak vagy méheknek tekintik őket akkor nagy bajok vannak...
Hogy ha valaki nem érti miről beszélek akkor pl. a következő pelda világossá teheti: szokták a szuperszeni újságírók pl. a pápát a katolikusok vezérének nevezni, a katolikusoknak NINCS vezérük, a katolikus egyháznak a vezére a pápa, az egyháznak mint instituciónak. Az elnök is éppen úgy az államnak mint institúciónak az elnöke, a népnek az országnak nincs elnöke és nem is volna logikus, hogy legyen.
Egyébként a FED nem magáncég, szintén egy institució amely publikus bankok irányítása alatt van. A magáncég és a publikus cég között óriási a különbség. Az egyik zárt irányítás alatt van és zárt magántulajdonban, a másik részvényei a tőzsdén vannak, az irányításuk pedig nyitott... különben a FED sok mindenért hibás, de az amcsi kormány nélkül nem tudna semmit sem végrehajtani abból a szemétségből amit csinál. Az igazi vétkes itt is a korlátlan állam, az aki létrehozott egy alkotmányellenes instituciót és inflacionista politikája alapfegyvereként használja. -
#30 Országoknak nem éri meg. Bizonyos magánembereknek viszont igen, nagy valószínűséggel ők lökték meg az első "dominót".
Egy magáncég már bizonyítottan nagyon kaszált rajta, a FED... -
BlackRose #29 Szerintem az is olyan mint minden másik viszonyulás, fordítottan kölcsönös (reciprocal). Ha nem kontraproduktívok akkor segíteni kell őket felzárkózni, de ha szándékosan hátráltatni akarnak akkor én nem sokat törődnék velük, csak éppen annyit, hogy kárt ne okozzanak. Egyébként én a társadalmat extra fontosnak tartom, az ember társadalmi lény és minnél többen jól élnek annál jobb a társadalom annál jobb mindenkinek, annál gyorsabb és minőségesebb a fejlődés, de ne legyen senki sem szándékossan kontraproduktív csak azért mert nem úgy történtek a dolgok, ahogy az neki minimális erőfeszítéssel megfeleltek volna. És ha hiszed ha nem sok ilyen van sajnos. -
philcsy #28 (Nem pont erre a hsz-edre reagálok.)
Írtad hogy a világ megállíthatatlanul változik és ezt követnünk kell, csak így tudunk fejlődni de legalábbis nem lecsúszni. Ez mind egyéni mind társadalmi szinten igaz. Ez harcot jelent a túlélésért (nem szokványos harcot). A harcnak pedig elkerülhetetlenül áldozatai is vannak mind egyéni mind társadalmi szinten.
Szerinted a győzteseknek hogyan kell a vesztesekhez viszonyulniuk?
(Remélem érted mire gondolok.) -
BlackRose #27 Az a baj, hogy az iskola rendszer is szar. Másik dolog meg, hogy megfelelő eszközök nélkül a mérnökök nem sokra mennek. És ez mind hiányzik. Az ázsiai országok peldáját kellene követni de mi nem azt akarjuk mi előre akarunk jobban élni mint amit a produktivitásunk enged... ők az eszközökbe fektettek és külföldre küldték iskolába a tehetségeseket (most már nem mert most már vannak nekik is jó és felszerelt iskolák). Nézd meg pl. Dél Kórea, Taiwan, stb. az ő mérnökeik mind Amcsi, Japán vagy Német cégnél kezdték és mikor megvolt a tapasztalat akkor kiváltak és saját cégeket alapítottak (erre használták a hitelt, nem felzabálták mint itt), és ma azok a kis cégek az innovátorok (Asus, MSI, Samsung, LG, HTC...) szóval nem az irodákat és a kocsi gépparkokat bvítették sé szerelték fel hanem produktív eszkőzőkbe és az emberek képzésébe fektették bele a kölcsön vett pénzt. És még a saját piacuk primitív volt addig kölföldre termeltek, olcsó és minőségi árút. Mi meg drága és gagyi árúval akarunk érvényesűlni... szóval két különböző mentalitás. -
Locutos #26 Hat azert hoztam fel peldanak a pentium3-mat mert a netet az is birja, nagyjabol mindent tudna amit a mai gepek, csak a szinvonal lenne szerenyebb, de lenyeg ami lenyeg megertettuk egymast, es akkor vegulis irtam en igazsagot is(->"én tudom, hogy nem kell indokolatlanul adosságba menni, de sajnos ezt teszik.")
Meg csak annyit fuzok hozza hogy az energia meg robotika problema felhozhato lenne egy elfogadhato szinvonalra a tehetseges emberek oktatasaval ervenyesitesevel. Egy par millios nagysagrendu nepessegben boven szuletnek "technikai hajlamu" emberek.
Na de tudjuk hogy a dolgok nem idealisak. -
BlackRose #25 Pentium 3-al kb. annyira mennél az IT-ben mint lovaskocsival a mezőgazdaságban (vagy még annyira sem).
De hol van a többi, a robotok a gépek, a szoftver, az energia, stb. stb. én tudom, hogy nem kell indokolatlanul adosságba menni, de sajnos ezt teszik. -
Locutos #24 Koszi nem vagyok egy kozgazdasz.
De en mondjuk akkor sem hagyatkoznek kulfoldre. Miert hozzam en be onnan a dolgokat? Miert vagyok en koteles fizetokepsnek legyek?(persze ezt most nem mondtam komolyan most csak szemleltetni akarok) Miert hagyatkozzak en masra, meg tudom en termelni a sajat lakossagomnak a primitv gazdasagommal a letszuksegletet, ami nyilvan nem eleg, ma mar szamitogep, internet/valamivel magasabb technologia letkerdes. Nem ertem miert kell eladosodni? Majd kimegyek a kulfoldi piacra ha majd ott tartok, meg ha ok akarnak is tolem valamit, addig mindent az orszagba termelnek meg, de nem masznek adossagba. Szamitogep kell? Pentium 3-mat csak ossze tudnanak az orszag mernokei is dobni, es Istenem nem lenne iPad az orszagban nem halna bele senki :)
Remlem nem csak hulyeseget mondtam/kerdeztem :) -
BlackRose #23 Nem mindenkinek... és persze nem mindenkinek egyforma mértékben. Pl. Apple, Microsoft, IBM... nálluk rekord nyereség van. De a Ford is mikor átlépett a hitelexpanziós kvázi-gazdaságból a valódi piaci gazdaságba (a GM-el ellentétben nem kért az államtól semmit), a 2009-es évet 2.7 milliárd dollár nyereséggel zárta. Csak azt kell termelni produktívan amit keres a piac és nincs krizis. -
BlackRose #22 Először is a pénz nem statikus, vásárló ereje változik. Tévedés azt hinni, hogy nem és még nagyobb tévedés erőszakkal próbálni ezt elérni.
Másodszor meg, hogy válaszoljak a kérdésedre azért mert a gazdaságnak valójában nincs szüksége plusz pénzre, ami benne forog az elég (legroszabb esetben a vásárlóereje növekszik mert nagyobb a kereslet iránta), az amire az adóságot felhalmazó országoknak kell a pénz nem a belső gazdaság működése hanem a behozatal finanszírozása, és még bent az országban lehet fizetni a szarpénzel kint a világban nem lehet. Ezért veszik fel a kölcsönt. Deviza nem fizet bent semmit, devizával a behozatalt pénzelik. Persze van amikor egy részét deviza tartalékként a központi bank kezeli és ennek ellenértékében a központi bank növeli a pénz mennyiségét. Ilyenkor általában inflációt tapasztalunk mert ha több pénz van a piacon az nem jelent nagyobb gazdasági dinamikát csak olcsobb pénzt.
A nagyobb gazdasági dinamikához képeségekre és termelési eszközökre (tőke) van szükség, valamint ez sem elég ha nem a piac igényei szerint lépünk (ezért van az, hogy ezek az országok 100%-ban függőek a hitelexpanziótól mert gazdaságuk egy vacak szarhalmaz amelyik nem rendelkezik valódi produktivitásal). A devizával hozunk be termelői eszközöket de a piac primitív és ezeket az eszközöket képtelenek vagyunk kihasználni ezért nehezen fizetjük vissza a hitelt. Nem lehet kikerülni a primitív piac hiányosságait.
A központi bank által kibocsájtott több pénz viszont értékét veszti éppen azért mert a primitív piacon képtelenek vagyunk eladni azt amit a külföldről behozott eszközok lehetővé tesznek, vagyis csak egy részét tudjuk eladni de azt is ha biztosítunk hitelt a piacon (tehát még nagyobb adósság). Fontos megjegyezni és nagy betűkkel a falra írni, hogy az EUR és a DOLLÁR Magyarországon NEM fizető eszköz. Csak egy dologra alkalmas, behozatalt finanszírozni vele és a meglévő adosságot törleszteni. Amikor leszívnak 1 miiliárd dollárt akkor annak egy része behozatalt finanszíroz, egy része előbbi adósságot törleszt és egy része deviza tartalékként ül a központi bankban és inflációt gerjeszt mert ellenértékében forintot adott ki a központi bank. Plusz forintot aminek nincs mit vegyen mert a gazdasági dinamika maradt a régi, tehát az eredmény a forint értéke csökken, mert több forint vesz majd meg ugyanannyi árút és szolgáltatást.
Egyetlen módszer a gazdaság fejlődésére a külföldi piacok kihasználása, vagyis ott kell eladni a termékeinket... de erre szintén nem vagyunk képessek mert nem rendelkezünk sem kapcsolatokkal sem megfelelő eszközökkel, törvényeink szarok és ami még rosszabb sok esetben nem tudjuk a megkövetelt minőséget produkálni.
És akkor két út van... egyik törekedni és ezeket a hiányokat kiküszöbölni és részt venni a globális gazdaságban, vagy ellenezni a globalizációt, mindenkit hibázatatni és adós lenni. Én az első utat választottam. :) Persze ez első lépés belátni a saját hibáinkat és saját hiányosságainkat... ami ugye olyan nehéz ha az önmagunkról kialakított kép nem reális.
Az egyetlen út a fejlődésbe és az életszinvonal tartós növekedésére a produktivitás növekedése... a többi mind szép kis mese amit sajnos sokan elhisznek. -
Locutos #21 Es tetelezzuk fel ha ez igy van, akkor nem eri meg a "nagy" orszagoknak egy krizis? Vegulis most ez kinek krizis? Mindenkinek vagy csak egyeseknek? -
Locutos #20 "Nem az elektronikus pénzel van a gond, hanem azzal, hogy semmiből csinálhatják."
Masoktol is ezt vettem ki, es a mediaban is ezt hangoztatjak, hogy a penz az valami statikus ertekmegtestesito, pedig ha elektronikus, ha papir(keszpenz) mindenkeppen a semmbil csinalja a Kozponti Nemzeti Bank. Koztudott hogy o szabalyozza az orszag penzforgalmat. Sose ertettem meg, minek vesznek az orszagok fel kolcsont a vilagbanktol(asszem igy hivjak), mikor a kozponti bank annyi penzt juttathat ki a gazdasagba amennyit csak akar, ugy lendithet ahogy csak akar. Vajon nem azert "veszik" a kis orszagok ezeket a kolcsonoket fel hogy jobban elodosodjanak tobbet kelljen visszafizessenek, es a nagyobb orszagok penzt forgassanak ezaltal is?(es persze ekozbe erosodik sajat penznemuk, gyengul az eladosodottake) -
BlackRose #19 Különben a globalizáció (igaz már ma olyan lett mint a demokrácia, annyi mindenre rákenyik, hogy már nem is jelent semmit), de mégis ha a globalizáció alatt azt értjök, hogy a világ egy sokkal összekötötebb és az országok nyitotabbak az egyöttműködés kevés korlátba ütközik, akkor azt kell elmondani, hogy a globalizáció nem valami amit akarunk vagy nem, a globalizáció valami ami elkerülhetetlen, mert megszületett a lehetőség rá, a technológiai lehetőség. És mivel azok az emberek akik fejlődni és előre haladni akarnak ebben nagy lehetőségeket találnak egyszerűen ilyen irányban fejlesztik a világot.
Lehet ellenezni, lehet szeretni de ettől föggetlenül NEM lehet megakadályozni. És nem is kell, ha nem akarsz a globalizáció vesztese lenni akkor tanulj és fejlődj... fogadd el a lehetőségeket, tanulj és fegyverezd fel magad azokkal a képeségekkel és fortélyokkal amelyeket 21. század megkövetel. Ne a régit akard megőrizni hanem jobbat akarj, ne a kokárdát bazd fel a fejedre és a nagy mútban keresd a vígaszt, hanem azt nézd, hogyan tudsz valakivel (és az legyen akár kínai vagy brazil a világ másik felén) együttműködni, úgy hogy neked és neki is jobb legyen, hogy többre legyönk képessek. Cél kell az életben, nagy de elérhető cél és akkor ha ez megvan akkor törekedni, dolgozni kell annak érdekében, hogy a célt megvalósítsuk... és a globális világ csak több és jobb lehetőséget nyújd a célok megvalósítására mint a lokális világ.
De ha a múltban akarunk élni (és nincs semmi szándékunk azt tanulni amit a jövő követel, ha nincs szándékunkban változni - fejlődni) akkor a globalizáció tényleg borzalmas ötlet lehet :) -
BlackRose #18 Gondolom akik ismernek itt az SG-n azok tudják, hogy a KORLÁTOLT állam és a szabadpiac kapitalizmus "híve" vagyok, de azért el kell mondani egy két dolgot annak érdekében, hogy ne beszéljünk mellé:
1. Igaz a hatalom még nagyobb hatalomra éhes.
2. Minnél fejletebbek vagyunk (technológiai szempontból) annál jobban érvényes az elmélet miszerint az új technológiával-technikával jön egy dolog amit kb. úgy lehet elmagyarázni, hogy az új veszély potenciálja általában magasabb mint a társadalom (vagy akár az egyén) válaszoló kapacitása-képessége (Danger potential of the new technology vs. our response capacity/capability).
Szóval mivel a világ megy előre és mivel ma nem úgy élünk mint tegnap és mivel a társadalom változik, vannak dolgok amelyek sajnos elkerűlhetetlenek. Legkönyebb két út közül választ a többség, vagy ellenzi a változásokat (és az ilyen újdonságokat és mindenbe belekapaszkodik ami igazolhatja álláspontját), vagy vakon elfogadja és nem is gondolkodik rajta. Mint minden másban ebben is a legjobb ha elgondolkodunk, miről is van szó, mit kapunk és mit veszítünk (mert semmi sincs ingyen). Azon is el kell gondolkodni, hogy a jövő kb. milyen irányban halad. És nem szabad összpontosítani a pici dolgokra, hiszen lopni lehet igy is úgy is. Ha fizikai pénzel fizetünk ha nem, ha fizikai kulcsal nyitjuk az ajtót, ha nem... tökéletes biztonság ha van akkor nagyon drága, nem érdemes millió dolláros ajtót tenni arra a szobára amelyikben 100 dollárt vigyázunk. Tehát az biztos, hogy visszaélés minden technológiával lehetséges, a kérdés, hogy 1000-ből 1x vagy 1000-ből 300x történik meg. A társadalom akkor megy előre ha a lehetőségeket nem korlátolja, de nem is kényszerít senkit egy irányban... akármelyik irányban.
És nem lehet megállítani a világot, ez csak a kezdet, évtizedeken belül testönk tele lesz nanorobotokkal, chipekkel, stb. ezt nem fogja tudni megállítani még az amcsi kongresszus sem, egyszerűenha valamit lehet, ha valamit tudunk ha valamit birunk akkor csináljuk is. Az jövő NEM fog hasonlítani a múltra és a jelenre, ez tény. A kérdés, hogy a többség lesz e olyan okos, hogy pozítivan használja az új lehetőségeket vagy nem, mondom a többség mert az fogja meghatározni, hogy negatív vagy pozitív irányba fogunk e haladni. Egy részének meg nem fog megfelelni, olyan világ soha nem volt és soha nem lesz amelyikben mindenki elégedett és minden úgy megy ahogy mindenki jónak látja.
Az állam pedig idővel szintén a realitás küszöbénél fog kikötni (már közeledik hozzá) és akkor világos lesz (legalább egy rövid időre), hogy a korlátlan állam sem korlátlan, hogy az is csak a valóság keretein belül cselekedhet. Nem az elektronikus pénzel van a gond, hanem azzal, hogy semmiből csinálhatják.
Az ami igazán gond szerintem ami a pénzt illeti, hogy a domináns dolog a gazdaságban lassan a nem gazdasági "eszközök" lesznek (ami nem baj) hanem a tudás és információ, de a pénzügyi, gazdasági, politikai, könyvelői stb. rendszer még mindég az ipari társadalom gazdasági modeljeire épül. A fizikai pénz (arany) tökéletes lett volna az ipari társadalomra és mégis kinyírták, viszont már nem vagyok közel sem biztos, hogy megfelelne az "post-industrial" társadalomnak. Hiszen nem fizikai dolgokat cserélünk vele minden esetben sőt már nem is domináns esetben.
A jövő gazdasági modelje drasztikus változásokon fog átmenni és a fizető eszköz a gazdasági model alapja, tehát nem úszhat meg az sem valami óriási változást. Szerintem az első kikényszerített lépés a globális pénz bevezetése lesz (és nem összeesküvés hanem kikényszerített lépés lesz éppen azért mert most mindent rosszul csinálnak és ha oda érnek a valóság küszöbéhen nem lesz más választás). De legyen így, vagy úgy az a valóság, hogy az új technológiák által hozott negatív lehetőségeket (danger potential) muszáj lesz valahogy orvosolni (response capacity). Ha ez elmúlasztjuk akkor rövid időre megakadhat a fejlődés ami katasztrófális lesz, tehát a politikusoknak és az államnak inkább a valós problémákat kellene szem előtt tartaniuk, minthogy boszorkányokat zavarjanak a sötétben. Kerülni a beleavatkozást általában a jó út, de ha már beleavatkoznak akkor legalább annyit kellene törekedniük, hogy ne ártsanak a fejlődésnek, mert a társadalomnak a fejlődés az egyetlen dolog ami számít, azért jött létre, hogy az ember fejlődni tudjon, ha nem akarunk fejlődni akkor nincs szükségünk többé társadalomra, akkor nem vagyunk többé emberek.
A jelenlegi kvázi-gazdasági válság egyébként nem más mint ennek a társadalmi transzformációnak az első nagy rengése, az első nagy lépésének az eleje. És mint minden transzformációnak ennek is a passzív múltban élő, fejlődést nem kisérő emberek lesznek a legnagyobb vesztesei. -
Justil #17 kis buta... -
bandee1 #16 Miért lenne összeesküvés a globalizáció és annak ellenőrző szerepe? Ez a valóság tesókám. Én az ilyen szemellenzősöket bezárnám egy nagy homokozóba, hadd legyenek el egymással a gyerekek.....legalább békén hagyják a felnőtteket. -
buggyant #15 na akkor asszem itt az ideje beszállnom egy kesztyűbizniszbe:D -
darkhill #14 Dehogy lesz tobb a csonka kezu ember!!!!!
milyen szerencse hogy mindent amit megfogok ottmarad az ujjlenyomatom rajta... nem kellenek ide a brutalis megoldasok, nem is tunik fel senkinek ha lelopjak az ujjlenyomatodat! kesztyut 0-24be... -
halgatyó #13 Erre már én is gondoltam, csak nincs ilyen sziget a Földön.
Ahol a magadfajták nélkül
(meg környezetvédők, fiztőparkolás, dugódíj, ultraszélsőséges ál-biciklisek nélkül,
szArtisjus meg hasonlók nélkül, kátrányos helyzetűek, agybafőveagyonvédett állatok, buzik, ultra-feministák, iszlám bevándorlók meg hasonlók nélkül)
normális életet élhetnénk.
Csak akkor a magadfajták nagy gondban lennének.
Ha mondjuk a 10milliós magyar lakosságból az a kb. 4-5 milliós dolgozó középosztály elmenne? Az autósok,
Egymást rabolhatnátok ki, meg egymással köthetnétek milliós szakértői szerződéseket... meg a gyerekeid együtt járnának azokkal, akik mindennap véresre verik az iskolában.
Úgy legyen!
Jó lenne, ha mindenki olyan világban élhetne, amilyet mások számára megálmodott!
A Te ujjlenyomatodat szedegessék le a pénzlehúzó gazemberek, akik már sokszor bebizonyították hogy mire képesek... csak épp nem figyeltél, mert belebujtál a tévéképernyőbe amelyiken a kedvenc szappanoperád ment -
#12 Talán az ujjait nem hagyja el az ember, vagy nem lopják el. Ellentétben a pénztárcájával. A bankszámlámat se szipkázzák le naponta. Továbbá az újabb ujjlenyomat olvasók érzékelik, hogy élő szövet e az, amit az érzékelőhöz nyomnak. Ezt írja is a cikk. Kérdem én: mi akkor a baj? :) Félreértés ne essék, pénzel nincs bajom. Egyedül az idegesít ha sok apró van nálam, mert húzza a zsebem. Nem vagyok őrült technikamániás, de ezt azért felettébb jó dolognak tartom. Viszlát pénzverde... -
Locutos #11 Asszem itt az sg-n olvashattuk hogy pl Angliaba is a rendorseg barmilyen apro indokkal a sima artatlan allampolgarokat viszik ujjlenyomatot venni. Mennyivel egyszerubb lessz mostmar mindnkitol megszerezni. Ja es nyugaton nem vesznek fel addig egy munkahelyre mig a nagymamad kiskutyajanak a kakilasi szokasait is ki nem kerdeztek. Nemtudom meg hogy vannak meg olyan emberek akik hisznek benne hogy szeretet es testveriseg van. Az ember (FO)alaptermeszete hogy ha hatalami pozicioba kerul fejebe szall, es tartani es erositeni akarja a hatalmat.
A szomoru nem ez, hanem az hogy barki most "aldozat" az ellentetes oldalra kerulve ugyanazt csinalna, itt nincsneke jok meg rosszak - inkabb egyformasag van,- olyan az ember hogy a masikon uralkodni akar(lasd hetkoznapi eletet is). Oseink vegigjartak mar az elnyomas es felszabadulas ciklusat tobbszor, csak egy a baj: mar meghaltak - vele egyutt a tapasztalatuk is, igy (par) generacionkkent ujrakezdodik minden. Eleg primitiv az ember hozza hogy hagyja es hogy megcsinalja. -
#10 (Elég az első link, mert a másik ugyanaz, csak részlete az elsőnek) -
#9 Állítólag
vagy más néven:
Mythbusters
-
#8 Amúgy erre csak ez jutott eszembe: Mennyire igazad van. Ugye az információ, tudás. A tudás hatalom. Aki befolyással van a globalizmusra, annak van egyfajta "hatalma". Aki pedig ilyesfajta közegben van, az visszaél a hatalmával, és ezt a gazdasági és politikai élet bizonyítja. Tehát, ne csapjuk be magunkat azzal, hogy csak félünk tőle, hogy visszaélnek vele. Nyugodtan be lehet látni, hogy megteszik. Szóval én ezért mondom, hogy a lehető legkevesebb infót kell kiadjuk magunkról mások kezébe. A kapitalizmus úgy is a saját malmára hajt minden infót. Ne legyünk naivak! Az államról pedig egyre inkább felismerhető, hogy egyre kevésbé szolgál minket. Erről eszembe jutott, (totalcar.hu-s infó), hogy a nagy válság közepette németország is 100 millós merci tömegoszlató páncélozott autókat vásárol. Normális dolog az ilyen? Arra költik az adófizetők pénzét a válság közepette, hogy ha fellázad az adófizető az elégedetlensége miatt, akkor rendre tudják inteni? Azért csak érezni ebben a súlyos ellentmondást, nem? És ez sem összeesküvés. Ez szerintem egyszerűen szánalmas és kétszínű. -
#7 Szerk.: Hosszút írtam, de érdemes megküzdeni vele:
Ki beszél itt összeesküvésről? Te olvasol túl sok ilyet. Egyszerűen az nem normális amit csinálnak. Azt felejtettük el, hogy miért van az állam. Hogy az az adófizetők pénzéből közszolgáltatásokat valósítson meg. Na ezzel nem foglalkoznak. Hanem azzal, hogy a mi pénzünkből, egyre jobban felügyeljenek. A bankártyás fizetés meg ugyanolyan kényelmes. Hol ebben a gyorsítás? A számlaszámot rendelik hozzá, amit megint le kell kérni, hogy van-e elég fedezet, az a hosszú idő, nem az, hogy bankkártyával vagy ujjlenyomattal tesszük meg. Ez is csak azért van, hogy legyen valami új amit le kell nyomni a társadalom torkán, hogy a meglévőt cseréljük le, költsünk az újra, ami pörgeti a gazdaságot. Csak hogy, ne felejtsétek el, hogy amit az üzlet befektetett, azt valahol mi fizetjük meg. Értelme nem sok van, és azt sem mondanám, hogy biztonságosabb, mert minden rendszernek meg van a maga hátránya, ennek is. Aki más akar meglopni, úgy is megteszi. Annyi, hogy jobban felkészültnek kell lennie a fickónak, mint hogy csak ellopjon egy a bankkártyát. Szóval kétlem, hogy jelentősen gyorsabb. Annyi, hogy nem kell aláírni és zöld gombot megnyomni, helyette csak rá kell bökni. kb. 5-10 mp különbség. Én ezért az árért nem adnám oda senki fiának az ujjlenyomatom. Főleg, hogy egy kereskedelmi cég adatbázisába kerül. Hiszen ő tárolja és rendeli a bakszámlaszámhoz. Ez szerintem sokkal nagyobb felelőtlenség. Egy szimpla áruházlánc, nem hiszem, hogy akkora figyelmet szentel az ilyen jellegű adathalász elleni biztonságra. Szóval inkább üljünk le gondolkodni, mint egymást ócsárolni. Szerintem ezek sokkal fontosabb dolgok, mint hogy megérjen 5-10 mp-eket. Ez megint neki éri meg. Nekünk mit számít? van a sorban előttünk mondjuk rossz esetben 6 ember. az 1 perc-et jelent. Az nehogy már ne érje meg mindenkinek, hogy vár még 1 percet, de nem ad más birtokába olyan jellegű infót, ami nagyon nagy értékű. Ez nem ésszerű. Szerintem sokkal nagyobb biztonságot áldozunk fel, mint, hogy nyertünk volna vele 1 percet. Ez csak az üzletláncnak éri meg senki másnak. Mert neki sok kicsi sokra megy. De ő nem mi javunkra fordítja, hanem arra, hogy spórolhasson. Egy józan vállalkozó is ezt csinálná. Magyarul úgy spórol, ha sikerül annyi időt megtakarítani, hogy elküldjön egy pénztáros dolgozót. Ami kevesebb pénztáros jelent, mi pedig vásárlók megint ott vagyunk, hogy nem is jutottunk ki gyorsabban, mert ugye kevesebb pénztárt közül választhat ugyanannyi vásárló.
Amit most elvégeztek rajtunk az egy jó kis agymosás. Vagyis. Elterelték a figyelmünket egy olyan információval, amivel más oldalról közelítjük meg a dolgot, ahelyett, hogy észrevennénk a valódi okokat. Ebben a média (mint ez a reklám is) és a benne dolgozó szakemberek szörnyen jók! ÉS ehhez nem összeesküvős filmeket kell nézni. EL is dobom az agyam, hogy ez hogy jött fel. Mindenkinek ajánlom a marketingről szóló dokumentumfilmet: The Corporation (a pénz birodalma) Ez a vállalatok marketinggépezetéről szól, nem pénzes összeesküvőkről. 1000 Ft-os DVD, még csak sokba sincs. -
#6 Hülyegyerek... Én meg az összeesküvés elméletekben tobzódó üldözési mániákus embereket száműzném egy szigetre ott visszatérhetnének az árucserére.... -
halgatyó #5 Ha van Igazságos Isten akkor ezek a kamatos hitelpénzuralmi gazemberek irtózatos kínok között dögöljenek meg! -
halgatyó #4 Komolyra fordítva a szót: már a t0k0m nagyon tele van az újabb és újabb fizetési módokkal!
Van egy régóta jól működő alternatíva: a PÉNZ.
Jaaa, hogy úgy nem lehet totálisan ellenőrizni az állampolgárt?
Ja, meg az egzisztenciális megsemmisítés sem működik a központilag nyilvántartott elektronikus pénz nélkül?
(Amely elektronikus pénznek igen fontos jellemzője, hogy fizikailag NINCS az állampolgár birtokában, tehát bármikor, egyetlen egérkattintással elvehető!!!) -
halgatyó #3 Ponnntosan ugyanerre gondoltam én is! -
Balintos #2 egyre több lesz így a csonka kezű ember... -
endrev #1 Jó dolog a globalizmus. Amíg valaki nem akar visszaélni vele.