Berta Sándor

A kiadók szerint túl olcsók az e-könyvek

Az amerikai könyvkiadók és a világ legnagyobb online boltjának számító Amazon összerúgták a port. Az ok az elektronikus könyvek ára.

Péntek óta hiába keresik az Amazon ügyfelei a kínálatban a Macmillan amerikai kiadó termékeit. Ugyan hivatalos bejelentés nem érkezett, de egyre valószínűbbnek tűnik, hogy egy lassan egy éve húzódó konfliktus áll az ügy hátterében. A Macmillan azt akarta elérni, hogy az Amazon emelje meg 50 százalékkal a Kindle platform számára elérhető műveinek az árát. A világ legnagyobb internetes üzletének vezetői erre felháborodtak és törölték a katalógusból az összes Macmillan-kiadványt.

Az egy éves vita oka az e-könyvek ára, illetve az, hogy a kiadók is szeretnének beleszólni abba, hogy a termékeik mennyiért kerülnek az online boltok polcaira. Az Amazon jelenleg a bestsellereket kereken 10 dollárért kínálja, a kiadók viszont azt szeretnék elérni, hogy az ár legyen 15 dollár. Bár a kiadók most sem járnak rosszul, de az e-book üzlet beindulásával - érthetően - ők is nagyobb mértékben akarnak részesedni a bevételekből.


A kérés különösen annak tekintetében tűnhet érdekesnek, hogy az Amazon minden tíz dollárért eladott bestseller után így is 15 dollárt utal át a cégeknek, míg a katalógusban található többi kiadvány bevételein a felek megosztoznak. Az Amazon számára azért érte meg eddig ez a konstrukció, mert biztosíthatta a piacvezető szerepét az e-könyv ágazatban, valamint ezáltal elősegíthette a Kindle elterjedését. Piaci elemzők szerint az utóbbi készülékből eddig 3 millió darabot adhattak el.

A vitát szeretné a maga javára kihasználni az iPadet néhány napja bemutató Apple, amely különböző ígéretekkel és 13-15 dolláros árakkal csábítaná magához a kiadókat. Minden értékesített mű esetében az összeg 70 százalékát a cégek kapnák meg. Ugyan a végső összeg kevesebb lenne, mint amit a kiadók most az Amazontól bezsebelnek, de továbbra is ők dönthetnének az árakról. Ezért az Apple ajánlata sok vállalat számára vonzó és nem véletlen, hogy a Macmillan elsőként kötött szerződést az almás céggel.

John Sargent, a Macmillan vezetője vasárnap hivatalosan is bejelentette, hogy találkozott az Amazon képviselőivel és ismertette az árelképzeléseit, mire arról tájékoztatták, hogy az ajánlata elfogadhatatlan és kivették a kiadó műveit a katalógusból. A szakember elmondta, hogy a döntés érzékenyen érintette őket, de mint a példa mutatja gyorsan megtalálták az új partnerüket az Apple személyében. A Macmillan egyébként az Egyesült Államok egyik legnagyobb kiadóvállalata, hozzá tartozik többek között a Farrar Straus and Giroux, a Henry Holt & Company és a St. Martin's Press. A konszern a német Georg von Holtzbrinck csoport tulajdonában van.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • bakagaijin #11
  Nem riválisok, tulajdonosok, övék a kiadvány. A _végső_ árat akarták meghatározni (azaz hogy a bolt mennyiért adja el), ami nem tetszett az Amazonnak.

  Imho az történt, hogy a kiadó realizálta: az amazon már nem kispályás. Ha ugyanezt próbálták volna meg mondjuk a WalMart-al, pontosan ez történt volna.
 • Balintos #10
  Nem sérti a gazdasági versenyt hogy a riválisok (mégha nyomtatottak is) azt akarják elérni hogy az Amazon drágábabn adja az e-könyveit?
 • kalmarattila #9
  Jah, a digitálisnak sokkal olcsóbbnak kell lenni, véletlenül sem azonos árúnak mint a nyomtatottnak. Játékoknál szintén: megveszed dobozosan, végigjátszod és eladod a Vaterán. Jó esetben 3-4 ember is el tudja játszani 1 dobozos termékkel ugyanezt, de ha letöltöd pénzért akkor passz...
 • Professzore #7
  A nyomdaköltség az utcai ár kb. 3-5%-a, bár hallottam 1%-os arányról is (USA). Itthon ez 10%. Nem a nyomda/logisztika hiánya miatt kellene olcsóbbnak lennie az e-könyvnek.

  Másfelől az erős sületlenség, hogy az amazon 15 dollárt fizet minden 10 dollárért eladott e-könyvért a kiadónak. Ez könyvenként nettó 5 dollár veszteség. Egy kis utánajárással kiderül, hogy az Amazon 70%-ot tart meg a könyv árából és 30%-ot továbbít a kiadónak. Bár egyből hozzá kell tenni: most már vannak jelek arra, hogy bizonyos feltételek teljesülése esetén ez az arány megofrduljon.
 • tomcsa4 #6
  Huhh használt könyvek eszembe se jutottak. 500 forintnak megfelelő valutáért már sokat megkapsz. Vagy max 1000 ft-ért.
 • tomcsa4 #5
  Igazad van. 15 dollárért már megveszem a könyvet nyomtatva. Mivel annyiba kerülnek. Ez olyan, mint a játékoknál a digitális vásárlás. Sokáig azonos áron volt, mint a dobozos. Aztán csak lestek, hogy a kutya nem vette.
 • Anotino #4
  1 dollarert lehet rendelni alig hasznalt konyvet a netrol. Szallitasi koltseggel is 10 dolcsi alatt van. Jobban megeri, mint az ebook szerintem, hat meg ha meg arat is emelnek.
 • Celeborn #3
  Ezek aljas népek. Látják, hogy bejön az e-book, aztán a lehető legtöbb pénzt akarják kisajtolni belőle. Én viszont még mindig drágának tartom az elektronikus könyveket. Nincs nyomda költség, nincs kötési költség, miegymás, ahhoz képest szerintem az ár még mindig magas. Tróger egy világ ez. Persze sokra megyek a háborgásommal
 • Darth Sith #2
  Természetesen, hiszen válság van. :)
 • joebacsi #1
  Érthető, drágul a bit.