Millárdos károkat okoz az illegális könyvletöltés

Egy tanulmány becslése szerint több milliárd dollárra rúghat a könyvkiadók vesztesége az e-könyvek illegális letöltésének köszönhetően. Bár az elemzés számos ponton becslésekre hivatkozik, eredményei így is komoly aggodalomra adnak okot.

Az elektronikus könyvpiac vizsgálatára szakosodott Attributors által közzétett tanulmány szerint a könyvkiadók online kalózkodásnak betudható vesztesége 2009 utolsó negyedévében mintegy 3 milliárd dollárra becsülhető. A cég összesen 913 népszerű könyv sikeres letöltési adatait vizsgálva jutott a fenti megállapításra.


A Rapidshare-ről töltik le a legtöbb könyvet

A tanulmány elkészítéséhez négy jelentős letöltési forgalmat bonyolító weboldal elérhető letöltési adatait vetítették ki a 25 legnagyobb illegális e-könyv letöltési lehetőséget kínáló weboldal forgalmára. Az Attributors elemzése szerint a 4shared.com, scribd.com, wattpad.com és docstoc.com portálokon keresztül több mint 3 millió alkalommal töltötték le a vizsgált címeket, amely letöltési szám mintegy a harmadát teszi ki a 25 weboldalon keresztül megvalósult letöltéseknek. Ennek alapján a cég szakértői mintegy 9 millióra becsülik a 913 könyv tavalyi év utolsó negyedévében történt illegális letöltési számát.

Az Attributors a kiadó veszteségeinek becsléséhez a vizsgált könyvek kereskedelmi árát szorozta fel a mért 9 milliós letöltési számmal, majd az így kapott 380 millió dolláros összeget viszonyította az amerikai könyvpiac éves eladási adataihoz. Az elemzés során a vizsgált könyvek letöltési arányát témakörönként is elemezték. Eredményeik szerint egyértelmű korreláció mutatható ki a letöltési arányszámok és az egyetemi diákok körében legnépszerűbb tudományterületek között.


Az üzleti könyvek a legkeresettebbek

Az üzleti és befektetési témakörrel foglalkozó szakirodalmak letöltési aránya volt a legmagasabb. A vizsgált ilyen témájú címeket 13 ezer alkalommal töltötték le, míg a technikai kérdésekkel foglalkozó művekhez átlag 10 ezer, a tudományos és számítástechnikai írásokhoz pedig címenként átlag 8 ezer illegális hozzáférést társítottak. A kutatók szerint a szórakoztató irodalmak letöltési átlaga alacsonyabb, körülbelül 6 ezerre tehető, igaz néhány különösen sikeres alkotás esetén ennél jelentősen nagyobb számot mértek.

Bár az elemző cég vizsgálata számos ponton becslésekre alapul és viszonylag kevés konkrét adatot tartalmaz, megállapításai így is komoly aggodalomra adhatnak okot a könyvkiadók számára. Az Attributors szerint éppen ezért rendkívül fontos, hogy a kiadók a digitális könyvpiac növekedésével párhuzamosan felkészüljenek a kalózkodási ráta várható növekedésére, és mihamarabb kidolgozzák a jelenségre adandó ellenlépéseiket is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #27
    :) Sajna valszeg igazad van "károd" is nagyobb, ugyanis a cigany szo amit hasznalni akartal az a "káró"..
  • Nyomoka #26
    Az én károm az mindig -legalább- egy fitymányival nagyobb, mint ezeké a ....

  • tomcsa4 #25
    Na ja. 200 oldalnyi romantikus könyv 2,5 ezer forint. Ha 300 oldalnál több, akkor 3000+ ft. Krimik általában olcsóbbak, viszont az atlaszok kibaszott drágák.

    Én a mai napig veszek könyveket, szerencsére 1-2-t havi szinten megengedhetek magamnak. De természetesen elsőnek könyvtárból kihozom.

    Viszont informatikai újságokat már régen nem veszek, hanem a könyvtárban olvasom el. Chip, PCW (ezek még csak csak megérik a pénzüket), GS és PCG (ezek már nem igazán).
  • B0nFire #24
    13 éven keresztül – amíg kereső voltam –, havonta 2-3 könyvet vettem meg. Tehát kábé a fizetésem 10%-át költöttem havi szinten könyvekre. Mert drágák voltak 10 évvel ezelőtt is, és ma is drágák. Sőt, vannak szerzők, akinek az összes művét megvettem, tehát gyűjtőnek számítok.

    Azonban, amióta leamortizálódtam és kegyelemkenyéren élek, egyszerűen nem tudok havi 8-10000 Ft-ot kiadni könyvekre, mert nincs miből. Igényem viszont van az olvasásra. Nekem ne magyarázza meg egy kiadó sem, hogy havi 27000-ből is 10000-et könyvekre költenék, ha nem érhetném el elektronikusan, warez formájában. Ha kereső volnék, és volna havi 100 000-em, akkor valószínűleg. De így nem tehetem.

    Nem kéne így számolni.
  • tomcsa4 #23
    De honnan tudod, hogy mennyit támogat belőle az állam? Nem csak az a 300 forint van. És ha nem lenne elfogadott, akkor nem lenne. (Igaz az állami intézmények szoktak vesztségesként is működni. Szeritnem nem kell túl nagy fantázia ahhoz, hogy meglássuk honnan veszik a plusz pénzt. :))

    Letöltesz egy könyvet, az ugyanúgy kárként is megjelenhet, mivel nem veszed meg. Igaz az ember belegondolna, hogy ha nem érdekelne, akkro se vennéd meg, ez esetben meg nem számít veszteségnek? Nehéz kérdés. Természetesen a jog nincs felkészülve erre, csak a sárdobálás megy.

    De a könyvtár nagyon jó dolog, én szeretek oda járni.
  • fft580 #22
    És a megfogalmazás... A kár akkor van, ha ellopnak vagy megrongálnak valamit. Ha letölti a könyveket, akkor azt bevétel kiesésnek hívjuk. Mivel nem árusítják mások az illegális MÁSOLATOT és szimplán bevételtől esik el a cég. Hozzá teszem ezeknek a számoknak a négyzetgyökét vehetjük kiesésnek, mivel az ingyenest az is leszedi aki nem valószínű hogy elolvassa, csak jó a címe és egyszer még jó lesz valamire alapon tölti le. Kb. 20%-ot tényleg érdekel és 5% meg is venné. De digitálisan még ők sem, mivel nem elég elterjedt még szóval a számok csökkennek és lassan elérünk egy elhanyagolható összeghez.
  • Nyomoka #21
  • Nyomoka #20
    és akkor hol beszéltünk még az Opera Unite -ról ?

  • Ruley #19
    Az utolsó bekezdést nem személy szerint neked írtam.
  • Ruley #18
    Attól még hogy jog szerint nem illegális, attól még ugyanaz a hatása mint az illegális letöltésnek.
    A könyvtár ugyan szed tagságit, de abból csak egy példányban veszik meg a könyvet, kb. úgy ahogy mondjuk egy warez oldal is szedhet "jelképes" regisztrációs díjat, hogy lgyen miből venniük egyetlen eredeti példányt, de aztán ezernyi olyan emberrel osztják meg akik nem fizettek érte közvetlenül.

    300 Ft-ért könyvtári tag lehetsz, aztán elolvashatsz 100 000 Ft értékű könyvet amit egyébként a kiadóknak juttatnál volna el ha nincs a könyvtár. (legalábbis a kalózellenes logika alapján ugyanez lenne érvényes) Csak persze a könyvtár túl elfogadott és azt nem tudnák vádolni anélkül hogy totalitárius könyvégetőknek tűnnének.

    A gyakorlatban persze ez remek példa arra hogy miért hülyeség a letöltést veszteségnek számolni. Az emberek eddíg se vettek könyveket, hanem könyvtárba jártak. Most végre ugyanezt otthonról, szélesebb választékból is megtehetjük. A kettő ugyanaz. Csak az egyikkel művelt, kultúrakedvelő vagy, a másikkal pedíg bitófára való kalóz.


    Egyébként megvettem a T-mobil féle e-könyv olvasót amit pár hete nem javasoltatok, de jól döntöttem, teljesíti mindazt amit akkár ettől akár a konkurenciától elvártam volna.