MTI

Internetre került az MTI XIX-XX. századi híreinek archívuma

Elérhetővé tette XIX-XX. században kiadott híreinek egy részét az interneten a Magyar Távirati Iroda. A hírek digitalizálását egy erre a célra juttatott kormányzati támogatásból finanszírozta a nemzeti hírügynökség.

A mától ingyenesen elérhető adatállományban való tájékozódást, keresést korszerű keresőszoftverek segítik - jelentette be Vince Mátyás, az MTI elnöke a nemzeti hírügynökség, a Magyar Országos Levéltár (MOL) és az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) keddi közös budapesti sajtótájékoztatóján. Az MTI archív híreit öt különálló korszakban lehet böngészni vagy keresni a mai naptól kezdve: a megnyitott archívumok az MTI internetes főoldaláról indulva érhetők el.

A régi korok hírei iránt érdeklődők búvárkodhatnak az 1887-1919, az 1920-1944, az 1945-1949 közötti időszak, valamint az 1956-os év illetve az 1988-2005 közötti periódus MTI-hírei között. Ez utóbbi adatbázis az MTI-híreken és a napi bizalmas kiadványokon kívül az Országos Sajtószolgálat (OS) és az OTS, valamint az MTI korabeli rádiófigyelő szolgálatának anyagait (például a Szabad Európa Rádió, BBC, Amerika Hangja) is tartalmazza leírt formában - mondta el az elnök, hozzátéve, hogy a korábbi időszakok bizalmas MTI-anyagai is hozzáférhetők.

Mostantól több mint ötmillió hírt találhatnak meg az interneten az érdeklődők - mondta el az elnök, aki több példán keresztül bemutatta azt is, milyen híreket és milyen módon lehet könnyen elérni a Nyitott archívumokban. Vince Mátyás a tájékoztatón felidézte, hogy az MTI még 2003-ban határozta el, hogy feltárja, és mindenki számára elérhetővé teszi korábbi korok MTI-anyagait. Ennek anyagi lehetőségeit egy 100 millió forintos céltámogatásról szóló kormányhatározat teremtette meg.


Az MTI elnöke kitért arra is: a Nyitott archívumok projekt segítségével olyan dokumentumokat sikerült közpénzből digitalizálni, amelyek a huszadik századi magyar történelem különböző korszakait hűen tükrözik. Az ingyenes nyilvánosságra hozatal pedig azért fontos, mert így közpénzből egy eddig alig feltárt, csak kevesek számára elérhető, forrásértékű történeti dokumentumcsomag válik közkinccsé. A köz pénzéből a köz javára - fogalmazott az elnök, hozzátéve: a korszerűen kereshető adatbázisokban felhasználó-barát módon lehet keresni; szabad-szavasan, dátumra, témára vagy hírtípusra.

Vince Mátyás elmondta, hogy az MTI mindenképpen szeretné régi híreinek digitalizálását folytatni, mert két hosszú történeti periódus - a Rákosi-korszak és a Kádár-éra (1950-1987) - híreinek digitalizálására a mostani projekt erőforrásai nem voltak elégségesek. A most megnyíló MTI-archívumok eredeti hírpéldányai a Magyar Országos Levéltárban (MOL) és az Országos Széchényi Könyvtárban (OSZK) találhatók kőnyomatos és mikrofilmes formában. Vince Mátyás a kormányzat és az Országgyűlés kulturális bizottsága mellett köszönetet mondott a MOL-nak és az OSZK-nak is azért, hogy lehetővé tették a nagyszabású digitalizálási program gyors végrehajtását.

Az elnök elmondta még, hogy a "kőnyomatos" híranyag digitalizált állománya nem csupán az MTI Zrt. honlapján keresztül válik ingyenesen hozzáférhetővé, hanem - az érintett intézményekkel kötött megállapodás alapján - a Magyar Országos Levéltár és az Országos Széchényi Könyvtár is hasonlóképp digitalizálva és keresésre alkalmas módon biztosítja az érdeklődő kutatók és a nagyközönség számára a digitalizált MTI-hírekhez a hozzáférést. A papíralapú MTI-hírek digitalizálását illetve a digitalizált szöveg felismertetését - a megbízást versenytárgyaláson elnyerve - az Arcanum Adatbázis Kft. végezte.

A szöveges MTI-anyag mellett az MTI fotóarchívumából is több mint 20 ezer kép vált ingyenesen megtekinthetővé a nyilvánosság számára a 2001-től 2005-ig terjedő időszakból. Ezt a fotóállományt a hírügynökség a közeljövőben folyamatosan 70 ezerre bővíti. Január-február folyamán a tervek szerint politika-történelem tematikával bővül a kínálat. A Fotómozaik elnevezésű internetes felületen ízelítő látható az MTI több mint 13 millió fotót tartalmazó, védett muzeális értéket képviselő képvagyonából. Az internetről elérhető képek ingyenessége csak a megtekintésre és szemléltetés céljából oktatási felhasználásra vonatkozik, a kereskedelmű jellegű felhasználásra az ingyenesség nem terjed ki.

Gecsényi Lajos, a Magyar Országos Levéltár főigazgatója nagyon fontosnak és példaértékűnek nevezte az MTI kezdeményezését. A MOL-nál lévő anyagból feldolgozott iratállomány 1570 kötetet, mintegy hétszázezer oldalt tett ki. Példátlanul értékes történelmi és a napi munkához felhasználható információkról van szó - mondta. A főigazgató reményének adott hangot, hogy a digitalizálási munkának lesz folytatása az elkövetkező években. Monok István, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója kiemelte: olyan anyag közös digitalizálása valósulhatott meg, amely eredetiben, teljes sorozatban sehol máshol nem lelhető fel. Az anyagot az OSZK elektronikus könyvtárában, a MEK-ben is elhelyezi - közölte.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #3
    Az vo,lt a jo, mikor meg ingyen lehetett nezni az osszes hirt az oldalukon..
  • Epikurosz #2
    Használhatatlan szar az egész.
    "A hírek digitalizálását egy erre a célra juttatott kormányzati támogatásból finanszírozta a nemzeti hírügynökség."

    Megint a pénzlopás.
  • Epikurosz #1
    Tyűűűű!