Gyurkity Péter

Nem csökken jövőre az e-olvasók ára

Még túlságosan fiatal a szegmens ahhoz, hogy komoly árcsökkentésre szánják el magukat a jelentős gyártók - a Barnes & Noble, illetve a Sony is kifutott saját készleteiből, így számukra jól alakul az ünnepi szezon.

Tajvani lapok az elektroforetikus (EPD) kijelzőket gyártó Prime View International (PVI) elnökére hivatkozva számoltak be arról, hogy a népszerű e-olvasó készülékek ára még 2010 során sem éri majd el a 100 dolláros szintet, így tehát a közeljövőben nem számíthatunk jelentős árcsökkentésekre. Indoklásként a piac életkorát említik első helyen, a rendkívül fiatal szegmens ugyanis még fellendülőben van.

Nem véletlen, hogy a cég elnöke a 100 dolláros küszöböt említette meg, ez ugyanis számos elemző szerint az egyik legfontosabb kritérium az igazán nagy áttörés, vagyis a mainstream meghódítása felé vezető úton. Itt ugyan lehetőségként merül fel, hogy bizonyos gyártók a nagyobb piaci szelet meghódítása érdekében különböző kedvezmények meghirdetésére szánják el magukat, ezek mértéke azonban nem lesz jelentős, hiszen erre nincs is igazán szükségük - a forgalomra nem lehet panasz, a vásárlói érdeklődés kellően erősnek mutatkozik, arról nem is beszélve, hogy maguk a gyártók előbb némi profitot szeretnének besöpörni.

Jellemző, hogy a Barnes & Noble a nemrég bemutatott Nook készülékekkel kapcsolatban kénytelen volt beszámolni a készletek kimerüléséről, mindezt úgy, hogy az olvasók hivatalosan még meg sem jelentek. Az előrendelések nagy száma azonban oda vezetett, hogy egyetlen példány sem maradt meg az első sorozatból, akik pedig még idejében lecsaptak, azok is csak az ünnepek után, január első hetében juthatnak hozzá saját példányukhoz.

A Sony szintén jelezte, hogy kifutottak a Daily Edition készleteiből, így nem tudják garantálni a szállítmányokat az ünnepi szezon alatt - számukra tehát szintén nem indokolt semmilyen árcsökkentés.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Professzore #6
    Hali!
    No, ezt a tartósság-dolgot nyugodtan felejtsd el! A mai konzumer elektronikai cikkek (a PC-től kezdve a merevlemezes DVD-n és az LCD/Plazma/LED tévén át a konyhai robotgépig) nagyjából 2-2,5 év átlagos élettartamra vannak tervezve.
    Vagy az átlaghoz képest kétszer-háromszor annyiba kerülnek. És a szomorú az, hogy
    nem csak mechanikai/elektronikai elhasználódás miatt fognak tönkremenni, hanem technológiailag is elavulnak (lásd VHS --> DVD --> BluRay --> ???). 4-5 év múlva a DVD is elavult szabvány lesz, ahogy számítástechnikai adatrögzítésben a CD már rég az.
  • slickboy #5
    Ahogy nézem, most olyan 250-300 dollár az árfolyama. De mint minden más, ez is fétis lesz nálunk és amikor a világ többi részén már a 3-4.-et veszik maguknak az emberek, akkor itt még státuszszimbólum lesz. Gyors példa: vadonatúj lcd panel a laptopomhoz ebayről szállítással Amerikából 25ezer forint, itthon az új a szervizes szerint 60-70, de bontott is 35-40. Amíg kereskedők nálunk ennyire pofátlanok, nincs miről beszélni.
  • nickwearby #4
    CÖH,

    örülnék, ha már 100 dolcsiért megvehetném....

    viccc
  • Ruley #3
    Szóval szerinted az amerikai cég elnökének kéne forintban számolnia, vagy az sg-nek kéne meghamisítania a kijelentését, hogy úgy tűnjön mintha a magyarországi árról beszélne, ami igazából ettől teljesen eltérő is lehet, sok mindentől függően?

    Annyit tudunk hogy kb. 150-200-al szokták beszorozni a forgalmazók.
    Euróban meg általában $1=€1, amennyire a legtöbb forgalmazó foglalkozik vele.
  • Alwares #2
    Nem csökken. Igen? Jó akkor jövőre se veszek. :P
  • B0nFire #1
    Elég szomorú, de ami késik, nem múlik. Néhány év, és jóval olcsóbb lesz. Én még emléxem, amikor az első videomagnók, cd-írók, dvd-lejátszók megjelentek. Horribilis áron buta készülékek voltak. A maiak 10× annyit tudnak, 3× annyira tartósak és tizedannyiba kerülnek. Így lesz az ebook olvasókkal is. Szvsz Magyarországon én voltam az utolsó ember, akinek videója, cd-írója és dvd-lejátszója lett, hát kibírtam addig nélküle, amíg nem futotta rá. Kiböjtölöm ezt is.

    BTW mi az, hogy 100 dollár? A kutyát nem érdekli az amerikaiakon kívül, tessék rendes pénzben számolni. Forintban vagy juróban.