Berta Sándor

Törvénnyel kellene szabályozni a Google könyvdigitalizálását

Jeanette Hofmann hálózatkutató szimpatikusnak tartja a Google könyvdigitalizálási projektjét, de ugyanakkor tart is a konszern monopolhelyzetétől. A szakember véleménye szerint éppen azért kellene megalkotni egy Google-törvényt, hogy meg lehessen akadályozni a cég monopolhelyzetének kialakulását.

"A kiadóknak, az olvasóknak és a szerzőknek egyaránt érdekük, hogy megvalósuljon a könyvek digitalizálása és hogy az így megőrizendő kiadványokhoz minél könnyebben lehessen hozzáférni. A tudás ugyanis csak így terjedhet el széles körben. Az időszakosan elfogyott könyvek esetében a szerzőknek és az olvasóknak is érdekük, hogy ezek újra elérhetőek legyenek. A kiadók viszont először számolnak, hogy nekik egy új sorozat piacra dobása megérné-e." - tette hozzá.

"A Google Books pénzügyi oldala rendkívül bonyolult, mivel számos együttműködési forma a kifizetésektől függ. Ugyanakkor nem szabad azt sem elfelejteni, hogy napjainkban egy tudományos kiadó több mint 20 dollárt kér el egyetlen cikk letöltéséért, addig a Google segítségével elérhető tartalmakhoz jóval olcsóbban lehet hozzájutni. Az úgynevezett elárvult könyveknél más a helyzet, hiszen itt elsősorban az olvasók érdeke, hogy ezeket is digitalizálják. A kiadók és a szerzők viszont attól tartanak, hogy csorbulhatnak a jogaik" - jelentette ki Jeanette Hofmann.

A szakember szerint a Google Books alapvetően jó irányba halad. Amennyiben a világ vezetői komolyan gondolták, hogy meg kell nyitni minden könyvtárat és azok tartalmát be kell szkennelni, akkor egy pragmatikus szabályozást kell kidolgozni. Természetesen felmerül a kérdés, hogy a cég ezzel a programmal nem kerül-e monopolhelyzetbe a digitalizálási piacon? Nos, Hofmann úgy vélte, hogy ennek megakadályozására történtek kísérletek, de ennek ellenére ő szkeptikus ebben a kérdésben.

"Úgy gondolom, hogy olyan szabályozást kellene kidolgozni, amely egyenlő feltételeket teremtene és biztosítana a digitalizálási projektekben részt vevő minden cégnek és szervezetnek. Jelenleg ugyanis fennáll annak a veszélye, hogy a tőkeerős cégek szerezhetik meg a hozzáférést a tudáshoz. Jó volna, ha ebbe a folyamatba a szervezetek, nemzeti és nemzetközi könyvtárak és a kiadók is bekapcsolódnának" - nyilatkozta végül Jeanette Hofmann.

A kutató az elsősorban internetes kérdésekre szakosodott Berlini Tudományos Központ munkatársa és jelenleg a London School of Economics and Political Sciencehez tartozó ESRC Centre for Analysis of Risk and Regulation (CARR) intézetnél dolgozik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Robi000001 #2
    "egy tudományos kiadó több mint 20 dollárt kér el egyetlen cikk letöltéséért"
    Itt nem kerülnek szóba a monopóliumok?
    Talán itt kezdődnek a gondok...
  • fishsticks #1
    azért ez gáz... lassan már tényleg bekövetkezik a cyberpunk jelne :/