Berta Sándor

Franciaországban megadóztatnák a Google-t

Nicolas Sarkozy elnök még tovább akarja fokozni az internet ellenőrzését Franciaországban.

A francia államfő és a kulturális minisztérium által támogatott Zelnik Bizottság összesen 22 javaslatot terjesztett elő. Az ötletek egyike, hogy meg kell adóztatni a Google-t és a többi online keresőt üzemeltető céget. A Libération tudósítása szerint Jacques Toubon egykori francia kulturális miniszter, aki jelenleg a bizottság egyik tagja egyértelműen Google-adóról beszélt, mivel az elképzelés elsősorban az amerikai keresőket érintené, igaz más nemzetközi portálokra (MSN, Yahoo) is kiterjedne.

Az adózás csak az európai székhellyel vagy azzal is rendelkező érintett cégek reklámbevételeire terjedne ki. Az újság szerint végső soron az számítana, hogy a bannerre vagy a támogatott linkre kattintó felhasználó Franciaországban ül-e a számítógép előtt vagy sem. A bizottság névadója, Patrick Zelnik zenei producer, aki többek között Carla Brunival is együtt dolgozott. A testületben helyet kapott még Guillaume Cerutti, a Sotheby's franciaországi leányvállalatának vezetője is. Az adó várhatóan a reklámbevételek 1, legfeljebb 2 százalékát tenné ki.

Mivel önmagában egy ilyen javaslat nehezen keresztülvihető, így a korábbiakhoz hasonlóan ismét felmerült az internetszolgáltatók megadóztatása, méghozzá burkolt formában, az áfa-szabályok módosításával. Az így befolyó összegek Fédération Française des Télécoms vezetője szerint az idén elérhetnék az 50 millió eurót, míg jövőre 35-40 millió eurót tehetnének ki. Ebből a pénzből finanszíroznák a legális tartalmakat kínáló cégek veszteségeit, illetve támogatnák őket.

"Ezeket a cégeket ott adóztatják meg, ahol székhelyük van, pedig a mi reklámpiacunkból hasítanak ki részt. Az adómenekülés e fajtája igen sajnálatos" - mondta Sarkozy. Az államfő emellett síkra szállt azért is, hogy a versenyfelügyelet vizsgálja felül a Google domináns piaci helyzetét. Továbbá bejelentette: a fiatalokat támogatott ajánlatokkal akarja rászoktatni a fizetős zeneletöltésre. Ennek megvalósításához nyárig megjelenik az a zenekártya, amellyel a fiatalok kedvezményes áron vásárolhatnak zenéket a világhálón. "Újra rá kell szoktatni a fiatalokat arra, hogy a zene nincs ingyen. A zeneletöltés jó befektetés" - vélekedett Sarkozy.

Az online zenevásárlási csekk-kártyánál (La Carte "Musique en Ligne) az 50 eurós kezdőrészletet a francia állam 20 euróval egészítené ki. A program összköltségvetése 25 millió euró, ebből 5 millió eurót fordítanának PR-kampányra és a zeneipari cégek 12 millió eurós adókedvezményt is kapnának. Zelnik azt javasolta, hogy a francia kormány nemzetközi szinten is igyekezzen nyomást gyakorolni a keresőcégekre és el kell érni, hogy az Európai Unió is foglalkozzon a kérdéssel.

Kérdés persze, hogy a tervekhez mit szól majd a Google, a Microsoft, az AOL, a Yahoo! vagy éppen a Facebook. Frédéric Mitterand kulturális miniszter mindenesetre aligha túlzott, amikor közölte, hogy "az elképzelések biztosan heves reakciókat fognak kiváltani".

Az első reakciók érdekesek voltak. Olivier Esper, a Google Franciaország munkatársa például kijelentette: "Úgy gondoljuk, hogy egy új adó bevezetésével nem kellene az internet és a kultúra világa közötti ellentétek tovább szítani". Yves Le Mouel, a Federation Francaise des Telecoms elnöke hozzátette, hogy végeredményben csak a felhasználók fognak fizetni. A legélesebben a tervezetet a La Quadrature du Net civil szervezet bírálta, amely szerint ezek az elképzelések szabályos háborút jelentenek az internetezők ellen. A csoport közel obszcénnek minősítette, hogy a médiaipar azért kap nagy összegű támogatásokat, hogy tovább fenn tudja tartani elavult az üzleti modelljeit.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #97
    Utál rovid u.
    En is angliaban elek es latom, h mennyire szar egy orszag.
    Anglia nem lehet kovetendo pelda, ugyanis minden erdem nelkul a fel vilag kifosztasabol lett ekkora a vagyonuk, amit 2kezzel szornak, ugyanis az egyik legpazarlobb orszagrol beszelunk.
    Persze hogy eros a szocialis halo, mert van penz dogivel.
    Magyarorszagon kik szamoltak fel a szocialis halot? A szocialistak.
    Nekem sincs tévém, soha nem is volt. Az angolszász "kultúrára" nem vok kivancsi.. ugyanis otthon az folyik belole, semmi "magyar".
    A politika meg persze hogy undorito, mikor a kulfold zsebpenzekkel felvasarolja politikusainkat, majd hazankat..

    A politika elol nem lehet elbujni, tudatosan donteni, valasztani kell, a népen mulik minden. Persze ezerrel mossak az agyat minden kamposorru mediaban, romboljak a nemzeti tudatot.. de ezt te nem latod. :S

    UK-ben sem fenekig tejfel, meg az angoloknak sem, persze alapbol van egy rakas lehetoseguk, tanulni, benefit, bla-bla de nem elnek vele.
    A legtobb angol igenytelen, nem vagyik tovabbtanulasra, uzletre, stb, csak a lejujabb mobil, plazmaTV, kocsi. Hitelbol. A fiatalsag egy resze elhagyja magat, drogozik (erre is kapnak segelyt), meg bandakba verodik, bunozik.
    A felnott nem erhet hozza, mert akkor ot buntetik meg.. beteg egy orszag, az biztos.
    A tobbi fiatal a sok penzzel nem tudja mit csinaljon, nincs perspektivaja, punk lesz meg ilyenek.. a legnagyobb szorakozasuk a Youtube es hasonlok.
    Tehetsegtelen ribanc popsztarok az isteneik, akik peldat mutatnak nekik nemdolgozasbol, semmittevesbol.
    Ha ez a generacio felno, akkor finish Ánglianak.
    Mar most sem ok iranyitjak az orszagukat. Amerikat kovetik szolgamod minden kulpolitikai lepesben.
    A londoni City mar reg nem angol, ahogy a Bank of England sem..
  • sathinel #96
    A gond hogy sokan olyan dolgokért harcolnak ami nem éppen viszi előrre az országot. Külföldi tőke nehogy bejöjjön, útálunk mindenkit, stb csak mi nem vagyunk hibásak. Angliában élek most és itt ha nem tetszik valakinek hogy külföldi vagy akkor sem basztat a munkában, mert nekik fontos hogy menjen a gazdaság. Egyébként látszik hogy nem kedvel, és ki is mondja, de nem paraszt velem. És ha így csinálja nem gond hogy hazafi.

    Ha valamit igazán akarnak az a megélhetésük leginkább. Otthon a nagyrésze a "hazafiknak" nem így viselkedik, hanem még a saját országából származókat is útálja ha csak más véleményen van. Itt UK-ban pl még retardált munkásokat is segítik mert angol és ennyi. Na ilyet otthon nem láttam, nagyon másként gondolják otthon hogy miként kell hazafinak lenni. De hiába téptem a számat mindíg ugyanoda jukadtunk ki otthon, és semmi nem változott. Pedig mennyire mondják a magukét.

    Ezért jöttem ki. Idekinn külföldiként jobba bánnak velem sokszor mint otthon. Persze hogy vannak itt is visszás dolgok, de mégis értelmesebben állnak hozzá a kérdéshez ami látszik a gazdaságon, életszínvonalon.

    nol.hu oldalon ez volt az első cikk amit elolvastam mert az ize.hu-n volt. Nem innen merítem gondolataimat, és jobban teszi mindenki ha magyar médiát elfelejti 1 évre minimum. Aztán csak nevetni fog mi megy otthon. Ezért nem volt már TV-m sem az utolsó 2.5 évben amíg otthon voltam.
    Próbáljátok ki hogy kb 3-4 hónapig csak a téged érdekléő oldalakat nézegeted, tanulsz, filozófálsz, stb. Teljesen másképp fogjátok látni azt a cirkuszt amit otthon csinálnak.
  • Tetsuo #95
    Inkabb rohanjuk le oket, hadd legyen igazuk. Mindent a joszomszedsagert. ;) :P
    Mi mikor csinaltunk ilyet?! Mirol hablatyolsz? Mi mindig meghunyaszkodtunk, vagy 300 eve nem alltunk ki az igazunkert es a hazankert. A legtobben ma sem mernenek..
    a legtobb magyar nem is magyar. Nincs SEMMI nemzeti erzesuk, szarnak a hagyomanyokra, szimbolumokra es igy nem kerdes, hogy Magyarorszag jovojere is.
    Elmesz Ámerikaba, ott mindenki hazafi es nem ciki kitenni egy zaszlot, elmesz Ángliaba, ott nem ciki egy angolnak (kapaszkodj meg) angolzaszlos bogrebol innia v olyan taskat hordania munkaba.. hazankban meg osszesugnak a hata mogott, h skinhead v mi.
    Ez a veszte hazanknak.

    Ne nol.hu-t olvass, hanem nezz at a masik oldalra is..
    Nem USA kocsog, az orszag kenyszerpalyan van, nem o diktal, hanem a multik.
    Mar szinte mindent ok iranyitanak, de ez a nol.hu-n es a tobbi agymoso birkaneveldeben nem jelenik meg ertelemszeruen.
  • sathinel #94
    http://nol.hu/specialis/rss_valogatas/slota_szerint_magyarorszag_szlovakia_lerohanasara_keszul

    A szélsőségesek mindíg megmagyarázzák hogy igazuk van és akkora baromságokat beszélnek hogy hihetetlen. Persze mindez ha pár példával alá is tudja támasztani akkor a birkábbja még mögé is állhat. Lehet elgondolkozni hogy milyen érzés mikor mások ugyanezt csinálják velünk. Akinek tetszik az csinálja csak tovább a fesztivált.

    Ja és ha ekkora köcsög az USA, és zsidó vezetőik, stb akkor hogy tartozhat kínának milliárdokkal? ÖÖÖÖÖÖÖ biztos megtévesztésként csinálták hogy eltereljék a figyelmünket. Vagy csak lehet értelmesen üzletelni és nem lehúzatni magunkat?
  • slickboy #93
    Semennyire, de én arra céloztam, hogy az EU nekiállt szarozni Microsofttal, hogy az integrált böngészője korlátozza a piaci versenyt. Előtte ugyanezt eljátszotta a Media Playerrel. Az Operát a norvégok írták asszem, de lehet svédek voltak, ennyiben van európai vonatkozás. Oké, ez priméren nem az európai cégek érdekében ment, inkább trösztellenes színezete volt. Ettől még nekem nagyon úgy tűnt, hogy ezzel akarják megnyirbálni egy amerikai cég piaci helyzetét, ahelyett, hogy EU előrukkolt volna valami saját szoftverprojekttel. Eddig a felhasználók érdekeire hivatkozva támadtak amerikai szoftvercéget, most adózási szempontból kapargatják a témát egy másiknál. Ebből nekem az jön le, hogy EU érzi technológiai hátrányát és ezt ilyen bohóckodással akarja behozni vagy elrejteni. Most éppen a Sarkozy a megmondóember. Kifelejtettem a Google könyvdigitalizálós hacacáréját, ott is pampogott egy sort az EU.
    Oké, én nem védeni kívánom amerikai cégeket, de ne csak akkor pofázzuk a szabad versenyt amikor nyerő pozícióban vagyunk, aztán ha vesztésre állunk, rögtön előkapjuk a trösztellenes meg adózási jelszavakat.
  • Vadbarom #92
    "Nem akarok gyűlölködni, de szeretném kimondani az igazságot." -pont ez az ami TILOS, te mafla!
    Bizonyos dolgokat tilos észrevenni, pláne tilos leírni (még az sg fórumokon is)
    Új fogalom van születőben: "véleménybűnözés". Hamarosan jön a következő a "szándékbűnözés".
    Szeretem olvasgatni, amikor az sg olyanokról cikkezik, hogy: "nőtt a cenzúra Iránban", meg "még jobban szűrik az internetet Kínában" Tényleg jó vicc.
  • Frayer #91
    "Ha az embereket nem érdekli annyira pár szélsőséges politikai, vallási eszme, akkor talán jobban arra koncentrálnak ami nekik, és a társadalomnak hosszútávon jó."

    Az hogy behunytuk a szemünket, és átengedtük a pénzrendszer irányítását a tőkés elitnek, nemzetközi bankár dinasztiáknak "most nem írom milyen nemzetiségű túlnyomóan, mert nem akarok rasszistának tűnni" Wallenberg, Kohn, Leob, Rothchild, stb, Azt eredményezte, hogy eladósították az egész világot, a fedezetnélküli, adóságalapú pénzzel.

    Ebben a monetáris világrendszerben mindig több az adósság állomány mint a világon létező összes pénz mennyisége. Tehát matematikailag, elméletileg, és gyakorlatilag is lehetetlen visszafizetni a kölcsönpénzeket.
    A mindenkori világ folyamatosan tartozik ezeknek a bankárdinasztiáknak.
    Ez a nagyon vékony elit társadalmi réteg tartja kontroll alatt az egész világot, annak gazdaságait, politikáját, pénzét.
    Ennek következtében van ma magyarország eladósítva, az ország 80-85%-a mára papíron jogosan idegen bankárdinasztiák kezében, tulajdonában van.

    Ez azért lehetséges mert valakik hatalmas visszafizethetetlen kölcsönöket vettek fel óriási kamatokkal az ország nevében.
    Aminek a terheit most is nyögjük, az adó több mint felét így adjuk oda a hitelező urainknak, ezért kellenek a megszorítások, adók növelések.
    Hogy legyen pénz kifizetni a world bankot, és az IMF-et.
    Ez nem titok, bárki utána járhat ennek. Én itt nem hazudok.

    Ez azért volt lehetséges, mert hagytuk, hogy ilyen élősködő, végtelenül erkölcstelen, rabszolgahajcsár banda tegye rá a kezét olyan nagy hatalomra mint a pénzrendszer. Ennél nagyobb hatalom ember kezében nem létezik.

    Ez a dolog háborúkat indíthat el, országokat dönthet nyomorba, milliókat adósíthat el, rabszolgává teheti az egész világot, 100 milliók életét olthatja ki. A Pénz = Isten.
  • sathinel #90
    amíg van sok ember akibeeszi a sok maszlagot addig le fogják őket húzni. John Fresco és mások szerint tanult embereket kell nevelni, és inkább tudományok, és fejlődésközpontú társadalom a cél. Ha az embereket nem érdekli annyira pár szélsőséges politikai, vallási eszme, akkor talán jobban arra koncentrálnak ami nekik, és a társadalomnak hosszútávon jó.

    Inteligenciával nem jár bölcsesség. Hiába csak nagyon tanult valaki ez gondolkodásmódjában sok embernél nem látszik. Mintha a tanulmányok csak azért lennének hogy többet keressenek, és nem azért mert érdekli. Ez a mai magolós tanulás eredménye szerintem, de a TED.com oldalon erről is vitáznak nállam okosabbak.
  • Frayer #89
    janitornak igaza van, mert a talmud tényleg azt tanítja, hogy gyűlölni kell azokat akik nem zsidók.
    A nem zsidó embereket a talmud gójoknak nevezi, és azt mondja, hogy még a gójok legjobjai is megérdemlik a halált, és hogy nem bűn egy gójtól elvenni tulajdonait, átbaszni, kihasználni, sanyargatni, stb. A talmud gyűlölködésre nevel.

    Ezt nem értem meg, hogy a zsidók miért vannak annyira felháborodva ha valaki antiszemita velük szemben, miközben ők diszkriminálják a legjobban a többi embert, ők a legfajgyűlölőbbek, mert mindenkit gyűlölnek aki nem zsidó.
    És, még csodálkoztak, hogy miért van baja annyi sok népnek a zsidósággal.
    Majdnem minden országból ki voltak már tiltva a történelem folyamán.
    Még magyarországról is kitiltotta őket Mária Terézia, mert a végtelenségig kiforgatták a szegény magyar parasztokat, sok magyar embert egész életükre eladósítottak.

    Ezt nem én találom ki, én nem akarok gyűlölködni.
    Csak leírom a tényeket. Kérlek nézzetek ti is utána, hogy így volt e.
    Ne az legyen, hogy én itt rasszista vagyok, vagy gyűlölködő.
    Nem akarok elfogult lenni, de tényszerű akarok maradni.
    Nem akarok gyűlölködni, de szeretném kimondani az igazságot.
  • sathinel #88
    Ha megnézed EU szerte mindenhol nagyon erős az alternatív keresők főleg firefox térnyerése. Ha a google chrome, vagy fireefox nyert tért pl IE ellenében az mennyire szolgál EU céget??? ez sarkítás rendesen pár jó gondolat után.