Berta Sándor

Franciaország - 1 százalékos internetadó?

További részletek váltak ismertté Nicolas Sarkozy francia elnök médiareform-terveiből. A politikus nem zárkózott el az internetadó kivetésétől sem.

Teljesen meg akarja változtatni a francia médiaviszonyokat Nicolas Sarkozy. A reklámokat száműzné a helyi közszolgálati televízióból. A probléma csak az, hogy a France Télévisions bevételeinek jelenleg a 40 százaléka származik a hirdetések után befolyó pénzekből.

A megoldást Sarkozy szerint az új adók kivetése jelentheti. Így például felmerült az az ötlet, hogy az internet- és a mobil szolgáltatók a forgalmuk egy százalékát be kellene fizetniük adóként a francia államkasszába. Ez körülbelül 250-300 millió eurós összeget jelent. Az elnök számítása viszont hibás, lévén a France 2, a France 3 és a France 5 reklámbevételei tavaly kereken 830 millió eurót tettek ki. Mindez azt jelentené, hogy a TF 1 és az M 6 francia magántelevízóknak kereken 500 millió eurót kellene fizetniük. Amennyiben ez a megoldás sem válna be, akkor a Libération című francia napilap szerint felmerülhet az egyik francia közsszolgálati adó privatizálása is.

Ráadásul a javaslat megvalósulásával mindenképpen a két magántelevízió járna jól, mivel így gyakorlatilag ők osztozhatnának szinte a teljes televíziós reklámpiacon. Az elképzelés megvalósulása mellett szól, hogy Martin Bouygues, a TF 1 tulajdonosa Sarkozy személyes jóbarátja. A Libération nem véletlenül nevezte a programot egy Bouyguesnek nyújtandó 800 millió eurós csekknek. A France-Télévisions szakszervezet máris tiltakozott az elképzelés ellen. Sarkozy ugyanakkor az embereket nem akarja magára haragítani, erre utal, hogy a rádió- és televízió előfizetési díjat nem emelnék. Ez egyébként jelenleg évente 116 euró az európai államban.

Érdekesség, hogy amennyiben bevezetik Franciaországban az internetadót, akkor immár másodszor kell majd fizetniük az internet- és a mobilszolgáltatóknak. Egy nemrég elfogadott új törvény miatt ugyanis a forgalmuk egy részével támogatniuk kell a francia filmipart. Sarkozy január 10-án jelentette be terveit, de több részlet csak most szivárgott ki. A francia államfő "civilizációs politikája" jegyében akarja megtisztítani a két francia közszolgálati televíziós csatornát a reklámoktól. Szerinte így valóságos kulturális forradalom mehetne végbe a közszolgálati televíziókban.

Korábban az Egyesült Államokban úgy döntöttek a politikusok, hogy egyelőre nem vezetik be az internetadót, az Európai Unió viszont komolyan fontolgatja az új adó bevezetését, a tagállamok többsége azonban nem támogatja az elképzelést.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • GiNKaSS #29
    Nem tudom, amióta net előfizetésem van csak lefelé megy az ára...
    A TV más kérdés, de ha szerencsés helyzetben vagy és tudsz válogatni a szolgáltatók közt ott is lehet lefelé tornázni az árakat.
    Akkor most kövezzetek meg:én szivesen fizetném mondjuk az adóm 1%-át 'kultúr'
    célra, h utána ne baszogassanak pl. a torrentezésért.Inkább, mint valamelyik 1háznak.
  • nickwearby #28
    itt szerintem arról van szó, hogy a tv és internetszolgáltatók szemérmetlen nagy hasznából próbálna az állam lefaragni.

    Más kérdés, hogy a szolgáltatók szívesen hárítják át a többletfizetési kötelezettségeket a vásárlókra
    a szolgáltatásuk árának
    emelésével.
  • neoG #27
    ez lemaradt, pedig fontos:
  • neoG #26
    ha jót cselekszik, akkor magyar.ha nem, akkor görök.ofkóz.
    amúgy hogyan van ez?most már inkább bizottságok meg ilyen klubbok döntik el,
    hogy mit, hogyan kéne tenni, aztán szólnak a főmuftinak, hogy van egy ilyen
    5letük, aki mégegyszer megbeszél a srácokkal mindent, és azután dönt.
    szerintem nem úgy jött ez a gondolat, hogy Szarközi a Barátok közt lévő
    reklámon felhúzta magát, és aszonta, holnap eltöröltetem a reklámokat...
  • Harakiri576 #25
    Nincs ma mar olyan, hogy "magyar" vagy "francia"... Annyira keverednek egymassal a nepek.
    Pl. nezd meg a wikipedia-t: http://en.wikipedia.org/wiki/Nicolas_Sarkozy#Family_background

    Franciahonban hozta ossze egy magyar es egy gorog bevandorlo. Namost melyik orszag gyermeke kellene, hogy legyen? Es ez mar vagy 50 eve tortent. Ma, az EU-ban mar annyira se lesznek egyertelmu nemzetisegek, mint eddig. Es azt hiszem, ez igy van jol. A sok idiotanak eggyel kevesebb kotozkodesi pontja lesz.

    -----------------------------------

    Fentiektol fuggetlenul, amit Sarkozy itt kitalalt, az egy egbekialto f***sag, es egyertelmuen megmutatja, hogy inkompetens ember, nem valo vezetoi posztra. A szememben ezzel vegleg elasta magat. Mondjon le.
  • valamit #24
    Van egy olyan érzésem, hogy Sarközy-t valahol (mondjuk Franciaországban) nagyon nem szeretik. Szünet nélkül hallani, hogy innen támadják (pl. ez itt), onnan (nő ügyei), amonnan (eltagadott betegségei), stb. (származása, Észak-Afrikai politikája...) Lehet, hogy nem sokáig lesz elnök.
  • 5c0rp330n #23
    "Egy nemrég elfogadott új törvény miatt ugyanis a forgalmuk egy részével támogatniuk kell a francia filmipart. "

    Ez komoly?
  • Sanyix #22
    pedig olyan tipikus francia pofája van, valahogy nehezen hihető a magyar származás.
  • Csaba42 #21
    Vezessük be a BITadót, amely a netről leszedett bitek után 0,001 fillér! Aki pedig nem fizeti, "BITófára" kerüljön. :)
  • Darth Sith #20
    Sokaknak az, és arra is lett kitalálva, az más dolog, h teljesen elkurvult. Én rengeteget tanultam már a net segítségével, jegyzetek ezreit és tanulmányok tucatjait találtam meg és tanultam belőlük kezdve a matektól, fizikán át az IT-ig. De vegyük csak a hírportálokat, zenék és filmek terjedése akár illegális formában is, mind mind az információ és kúltúra áramlását segíti elő. Ezt gátolni..:/