Berta Sándor

Mégsem tűnik el az e-mail?

A spamek, a kissé elavultnak tűnő kezelőfelületek és más hiányosságok ellenére az e-mail él, virul és a helyzet várhatóan nem változik a következő években sem. Pedig trónkövetelőkből nincs hiány, elég csak a Google Wave vagy éppen a Mozilla Raindrop szolgáltatásaira gondolni.

Az e-mail az ARPAnetes korszak óta az online kommunikáció gerincét képezi és gyakorlatilag megkerülhetetlen, legyen szó a cégeken belüli vagy a nemzetközi kapcsolattartásról. Arról megoszlik a szakemberek véleménye, hogy az elektronikus levelezés a következő évtizedben is megőrzi-e vezető szerepét vagy inkább fokozatosan háttérbe szorul és a helyét új technológiák veszik át. A The Wall Street Journal pár hete arról írt, hogy véget ért ez e-mail korszaka. "Az e-mail gyakran rosszul működik, nem igazán hasonlít egy örömet okozó technológiára. A kapcsolat nem mindig megbízható, ugyanakkor olyan lehetőségeket kínál, amik miatt mégis naponta használjuk" - jelentette ki Peter Purgathofer, a Bécsi Műszaki Egyetem munkatársa.

Az e-mail egyik legnagyobb hátránya, hogy látszólag valós idejű kommunikációt tesz lehetővé, de ez a valóságban közel sincs így. Minden küldemény a postafiókokban landol és azok tartalma gyorsan átláthatatlanná válik. Ezért van az, hogy egyre több vállalat és felhasználó részesíti előnyben az azonnali üzenetküldő szolgáltatásokat és a Twittert. "Sok dolog van, ami már nem e-mailen zajlik. Ha a kollégáim késnek, a Twitteren írnak nekem" - jegyezte meg Martin Ebner , a Grazi Műszaki Egyetem részlegvezetője.

A tanár a diákjaival valós idejű kommunikációs platformokat használ az óráin is. Ezt azzal indokolta, hogy a tanulás egy közösségi folyamat és minél többet kommunikálnak egymással, annál nagyobb tanulási hatékonyságot lehet elérni. Az október elseje óta elérhető Google Wave, valamint a Mozilla Raindrop megjelenésével tovább változott a helyzet. A Mozilla által nemrég elindított Raindrop projekt lényege egy olyan szoftver létrehozása, amely egyesíti az összes kapcsolattartási technikát és a közösségi portálok üzeneteit.

Fennáll ugyanakkor a generációs szakadékok kialakulásának veszélye, egyes korosztályok teljesen kimaradhatnak bizonyos formákból. "Nemrég az idősebbek felfedezték maguknak a Skype programot. Azonban közel sem lehet tudni, hogy miként fog kommunikálni az emberiség 20 év múlva. Általában a technika találja meg a felhasználókat és a fejlesztők megnézik, hogy a felhasználók mit tudnak kihozni belőle. A Wave és a Raindrop esetében sem tesztelték a szolgáltatásokat minden korosztálynál" - hangsúlyozta Lisa Ehrenstrasser , a Bécsi Műszaki Egyetem asszisztense.

Purgathofer nem osztja kollégája véleményét. Szerinte a Google Wave legnagyobb előnye pont abban rejlik, hogy lehetővé teszi az embereknek, hogy bármikor válthassanak a valós idejű chatelés és az e-mailhez hasonló kommunikáció között. Ráadásul a szolgáltatás nyílt forráskódú, vagyis bármikor bárki bővítheti a funkcióit. A Google elérhető is tette az ingyenesen letölthető Google Wave Federation Protocolt.

A kutatókat még egy érdekes kérés foglalkoztatja: vajon az új szolgáltatásokban is lesznek spamek? "A spamküldés több milliárd dolláros üzlet. A mögötte lévő személyek aranyozott Rolls-Royce-okon furikáznak. Ők mindent elkövetnek majd azért, hogy ezekbe a rendszerekbe is bejussanak, ezért jó volna, ha a Google mielőbb felkészülne erre. Ugyanis, ha a Wave annyira el lesz árasztva spamekkel, mint most az e-mail, akkor teljesen le fog bénulni" - közölte Purgathofer.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • chuky123 #25
    A Fax is elavultnak számit és mégse tünik el. Vállalati szinten igen is nagy a létjogosultsága. Amit nem fog felválltani 1 külső cég (google, twitter és egyébb baromság) szolgáltatása.
  • kvp #24
    "Azért azt tegyük hozzá, hogy ez a technológia nem a google találmánya, hanem már régóta megalkotott dolog: deduplikációnak nevezik (HP szerverek 2008 -ban már rendelkezésre álltak)."

    A google ezt azert 10 evvel korabban 1998-ban is tudta mar, erre alapul az indexelo/kereso technologiajuk. Az algoritmus a 1970-es evekbol szarmazik.

    "aki el akar érni folyamatosan, az hívjon fel telefonon... vagy várja meg amíg gép elé kerülök és majd akkor visszaírok az iméljére... ennyi."

    Egy egysegesitett rendszerben a felhasznalo elerheto mobiltelefonon, de ez a telefon lehetoseget ad arra is, hogy audio helyett video vagy szoveges kapcsolatba lepjunk masokkal. A hang, kep es szoveges uzeneteket pedig mind ido szerint, mind kapcsolatok szerint tarolni es kategorizalni lehet, igy kesobb konnyebb visszakeresni kivel mirol volt szo. Tovabba lehetoseg van a beszelgetes kozben dokumentumok vagy multimedia (kepek, videok) atkuldesere is. Ez lehetoseget ad arra, hogy az ilyen nagy mennyisegu informaciokat mar kezelni nem kepes emberek konnyebben tudjanak keresni az ugynevezett 'kulso memoriajukban'. Fontos meg, hogy ha valaki eppen nem tudja fogadni az uzeneteket, akkor azok automatikusan bekerulnek egy uzenetrogzitobe (hang, kep, szoveg vegyesen, de kategorizalva). Ez akar a hatekonysagot is novelheti, hiszen soha semmilyen adat nem veszik el es mindent automatikusan indexel egy segedprogram. A google wave csak egyfajta megoldas, leteznek erre szabvanyok is, csak azok annyival bonyolultabbak, hogy meg senkinek sem sikerult teljesen megvalositania oket. A google ezt egyszerusitette le, a szabvanyos kulonallo elosztott megoldasok helyett egy elosztott, de kozpontositott iranyitas alatt allo rendszer hasznalataval.

    ""Ezért van az, hogy egyre több vállalat és felhasználó részesíti előnyben az azonnali üzenetküldő szolgáltatásokat és a Twittert." - Bruhaha!"

    Vallalati szinten a corporate msn lenne a nyero, tehat a ceg altal uzemeltetett belso, az exchange rendszerre epito msn halozat, ami csak a cegen beluli kommunikacioert felel. Csak azert nem terjedt el, mert a megvalositas nagyon rosszul sikerult.
  • djw #23
    aki el akar érni folyamatosan, az hívjon fel telefonon... vagy várja meg amíg gép elé kerülök és majd akkor visszaírok az iméljére... ennyi.
  • B0nFire #22
    Mégsem szűnik meg az email.

    "Ezért van az, hogy egyre több vállalat és felhasználó részesíti előnyben az azonnali üzenetküldő szolgáltatásokat és a Twittert." - Bruhaha!

    Egyre kevesebben használják a twittert
  • slickboy #21
    Mert egyszerűbb a Twitterre bemászni, mint elindítani Outlookot...Meg amíg üzenek twitteren, már küldhettem volna smst vagy telefonálhattam volna... Ezek az emberek inkább neten nézik meg időjárást, minthogy kinéznének az ablakon...
    Nekem gyanús, hogy mióta elindult a Wave mizéria, azóta egyre-másra jönnek a "szakértő" írások email elavultságáról.
  • BCS pixel #20
    baszki, a wave még kész sincsen, még csak korlátozottan meghívásos, idióta cikkek bazdmeg
  • saba30 #19
    Azért azt tegyük hozzá, hogy ez a technológia nem a google találmánya, hanem már régóta megalkotott dolog: deduplikációnak nevezik (HP szerverek 2008 -ban már rendelkezésre álltak). Újdonság talán, hogy "egy" a ZFS fajrendszer mostantól natívan tudja támogatni...
    Persze a dolog feladatspecifikusan finomítható.
  • Sir Quno Jedi #18
    Igen. Ez már a mailserver ügyeskedése és ELEVE ilyenre kell megírni egy hatékony szoftvert (pl. még a logokat is agyontömöríteni). De attól még maga az üzenet, ha valamelyik szerverről egy MÁSIK szerverre utazik, akkor kénytelen egyben utazni, minden részével együtt.
  • kvp #17
    Egy ertelmes email szerver (pl. google gmail) kepes arra, hogy minden uzenetet tomoritve taroljon. Ezt a google meg megfejlelte azzal, hogy nem butan tomoritenek, hanem eloszor minden uzenetet szetszednek komponensekre (szoveg, csatolt file-ok dekodolva), majd megnezik, hogy ez a komponens megvan-e mar egy file szotarban (google file cache). Ha igen, akkor a komponens helyett csak annak azonositoszamat taroljak. Ha nincs, akkor egyszer felveszik a szotarba, ekkor tipustol fuggo seged szotarral majd binarisan tomoritesre kerul. Vegul az egesz kimenetere (a feldolgozott, indexelt email-re) kerul meg egy altalanos binaris tomorites es egy kulcs alapjan bedobjak a google file system-be.

    Igy minden x-szer tovabbitott kep/pdf/ppt/film csak egyszer kerul tarolasra. Ha valamirol kiderul, hogy virus, csak egy helyen kell torolni. Ami tenyleg egyedileg tarolasra kerul (agyontomoritve) az a level szoveges reszenek plaintext resze, ami a tobbi komponenshez kepes jelentektelen. Viszont a egy email-ben elkuldott magan kepet valaki kesobb felrak a web-re, akkor a google cache mar alapbol ismerni fogja. (hiaba torolte a felhasznalo a ladabol, a google cache megorzi, onnan csak idotullepessel kerulhet ki info, de az is csak akkor ha elfogyna a google fs szabad tarhelye)

    ps: A dolgot ugy lehet kiszurni, hogy szintaktikailag helyes, de extra karaktereket tartalmazo levelet kuldunk egy fiokba. Majd megnezzuk a level forrasat. A tuzfalaknak es gateway-eknek joguk van atformazni minden email-t, de a valosagban ezt nem teszik. A google eseten megis mindig szep szabvanyos adatok jonnek, mivel a rendszer a forras lekeresekor rekonstrualja az eredeti levelet, de a tartalmat nem befolyasolo protokoll formazasi reszt nem kepes helyreallitani, mivel ezt nem taroljak, csak az adatokat. (a legtobb hagyomanyos szerver a teljes levelet elteszi egy nagy file-kent, abban a formatumban ahogy az smtp szerver megkapta)

    A google wave is ennek a technologianak egy felhasznalasa, gyakorlatilag session alapu multiuser wiki-kent kezeli az adatfolyamokat, de alatta ugyanaz a send/mail elv van, mint anno a regi bsd-s mail szerverek alatt. Az email ugyanis mindig is kepes volt azonnali uzenetkuldesre, csak a legtobb szerver ezt nem implementalja. Sot meg az is meg van adva az eredeti rfc-ben, hogy mit kell tenni ha az azonnali uzenet fogadoja eppen nincs belepve es igy nem tud konzol uzenetet fogadni. (ilyenkor vagy eldobasra kerul az uzenet vagy offline email-e valik) Es ez a funkcio mar az eredeti szabvanynak is resze volt. (linux-ban es windows-ban is maradt meg a bsd unix-os osbol par nyom, pl. a konzoluzenetek tamogatasa, bar mar senki nem hasznalja oket)
  • Sir Quno Jedi #16
    Egy üzenet úgy teljes, ha MINDEN csatolmány és aláírás és azonosító és kulcs és istentudjami BENNE van. Ha ezeket máshol, vagy pláne share-elve tárolják, akkor máris sérül az üzenet konzisztenciája és baxhattyuk.

    Úgyhogy lehet álmodozni, csak felesleges.

    Persze pl. az Outlook közli úgy 20GB-s arhív fájl felett, hogy az arhív megtelt! WTF! Az MS mérnökök felmenőit ilyenkor gyakran emlegetjük ugyebár. Még jó, hogy az SQL backup nem ugat 20csigánál, hogy emmá megtelt...