Berta Sándor

E-mailekbe tekintett bele a Deutsche Bahn

Ismét komoly botrányba keveredett a német vasúttársaság. A gyanú szerint a cég vezetői éveken át belenéztek a szakszervezeti e-mailekbe, sőt némelyiket törölték is a rendszerből.


Hartmut Mehrdorn
Hartmut Mehrdorn, a Deutsche Bahn vezetője ismét magyarázkodásra kényszerült. A vállalat felügyelőtanácsa által megbízott különleges nyomozócsoport ugyanis kiderítette, hogy a cég 2005 és 2008 között rendszeresen megfigyelte és ellenőrizte az alkalmazottak munkahelyi levelezését. Így akarták ugyanis megtudni, hogy milyen lépésekre készülnek a szakszervezetek, illetve hogy melyik dolgozó áll kapcsolatban például újságírókkal. A rendelkezésre álló információk alapján nem piti ügyről van szó, lévén éveken át naponta ellenőrizték mintegy 70-80 000 munkatárs elektronikus levélforgalmát. Ez naponta minimum 150 000 e-mailt jelent.

A cél az információ-kiszivárogtatások felderítése volt. Így kerültek célkeresztbe a tageszeitung, a Focus magazin és a Süddeutschen Zeitung szerkesztői és riporterei. Szintén ismertté vált, hogy a cég vezetői visszatartották, sőt nemes egyszerűséggel elolvasás után ki is törölték a Német Mozdonyvezetők Szakszervezetének (GDL) 2007-es sztrájkfelhívását, amelyet e-mailben továbbították a tagoknak. Sokan csodálkoztak is, hogy nem kapták meg a dokumentumot. A Deutsche Bahn szóvivője azzal indokolta az intézkedést, hogy a házon belüli rendszer sztrájkfelhívások továbbítására való felhasználása jogellenes volt és komoly problémákat okozott, gyakorlatilag túlterhelte a e-mail szervert.

Az e-mailek ellenőrzése érintette többek között Horst Friedrich FDP-képviselőnek, számos tudósnak, köztük Kai Mituschnak, a Berlini Műszaki Egyetem korábbi professzorának, valamint közlekedési szakértőnek a levelezését is. A Leakage-projekt fedőnevű akciót csak tavaly októberben állították le. Mehdorn a felügyelőtanács legutóbbi ülésén tagadta, hogy tudott volna az e-mailek megfigyeléséről és törléséről. Ennek ellentmond ugyanakkor, hogy azzal védekezett, hogy mivel nem olvastak bele a levelekbe, minden jogszerű volt. Dieter Hommel, a GDBA vasutas szakszervezet vezetője Mehdorn azonnali lemondását követelte. Az érintett azonban jelezte: önszántából semmiképpen sem távozik a vasúttársaság éléről.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)