25
  • chuky123
    #25
    A Fax is elavultnak számit és mégse tünik el. Vállalati szinten igen is nagy a létjogosultsága. Amit nem fog felválltani 1 külső cég (google, twitter és egyébb baromság) szolgáltatása.
  • kvp
    #24
    "Azért azt tegyük hozzá, hogy ez a technológia nem a google találmánya, hanem már régóta megalkotott dolog: deduplikációnak nevezik (HP szerverek 2008 -ban már rendelkezésre álltak)."

    A google ezt azert 10 evvel korabban 1998-ban is tudta mar, erre alapul az indexelo/kereso technologiajuk. Az algoritmus a 1970-es evekbol szarmazik.

    "aki el akar érni folyamatosan, az hívjon fel telefonon... vagy várja meg amíg gép elé kerülök és majd akkor visszaírok az iméljére... ennyi."

    Egy egysegesitett rendszerben a felhasznalo elerheto mobiltelefonon, de ez a telefon lehetoseget ad arra is, hogy audio helyett video vagy szoveges kapcsolatba lepjunk masokkal. A hang, kep es szoveges uzeneteket pedig mind ido szerint, mind kapcsolatok szerint tarolni es kategorizalni lehet, igy kesobb konnyebb visszakeresni kivel mirol volt szo. Tovabba lehetoseg van a beszelgetes kozben dokumentumok vagy multimedia (kepek, videok) atkuldesere is. Ez lehetoseget ad arra, hogy az ilyen nagy mennyisegu informaciokat mar kezelni nem kepes emberek konnyebben tudjanak keresni az ugynevezett 'kulso memoriajukban'. Fontos meg, hogy ha valaki eppen nem tudja fogadni az uzeneteket, akkor azok automatikusan bekerulnek egy uzenetrogzitobe (hang, kep, szoveg vegyesen, de kategorizalva). Ez akar a hatekonysagot is novelheti, hiszen soha semmilyen adat nem veszik el es mindent automatikusan indexel egy segedprogram. A google wave csak egyfajta megoldas, leteznek erre szabvanyok is, csak azok annyival bonyolultabbak, hogy meg senkinek sem sikerult teljesen megvalositania oket. A google ezt egyszerusitette le, a szabvanyos kulonallo elosztott megoldasok helyett egy elosztott, de kozpontositott iranyitas alatt allo rendszer hasznalataval.

    ""Ezért van az, hogy egyre több vállalat és felhasználó részesíti előnyben az azonnali üzenetküldő szolgáltatásokat és a Twittert." - Bruhaha!"

    Vallalati szinten a corporate msn lenne a nyero, tehat a ceg altal uzemeltetett belso, az exchange rendszerre epito msn halozat, ami csak a cegen beluli kommunikacioert felel. Csak azert nem terjedt el, mert a megvalositas nagyon rosszul sikerult.
  • djw
    #23
    aki el akar érni folyamatosan, az hívjon fel telefonon... vagy várja meg amíg gép elé kerülök és majd akkor visszaírok az iméljére... ennyi.
  • B0nFire
    #22
    Mégsem szűnik meg az email.

    "Ezért van az, hogy egyre több vállalat és felhasználó részesíti előnyben az azonnali üzenetküldő szolgáltatásokat és a Twittert." - Bruhaha!

    Egyre kevesebben használják a twittert
  • slickboy
    #21
    Mert egyszerűbb a Twitterre bemászni, mint elindítani Outlookot...Meg amíg üzenek twitteren, már küldhettem volna smst vagy telefonálhattam volna... Ezek az emberek inkább neten nézik meg időjárást, minthogy kinéznének az ablakon...
    Nekem gyanús, hogy mióta elindult a Wave mizéria, azóta egyre-másra jönnek a "szakértő" írások email elavultságáról.
  • BCS pixel
    #20
    baszki, a wave még kész sincsen, még csak korlátozottan meghívásos, idióta cikkek bazdmeg
  • saba30
    #19
    Azért azt tegyük hozzá, hogy ez a technológia nem a google találmánya, hanem már régóta megalkotott dolog: deduplikációnak nevezik (HP szerverek 2008 -ban már rendelkezésre álltak). Újdonság talán, hogy "egy" a ZFS fajrendszer mostantól natívan tudja támogatni...
    Persze a dolog feladatspecifikusan finomítható.
  • Sir Quno Jedi
    #18
    Igen. Ez már a mailserver ügyeskedése és ELEVE ilyenre kell megírni egy hatékony szoftvert (pl. még a logokat is agyontömöríteni). De attól még maga az üzenet, ha valamelyik szerverről egy MÁSIK szerverre utazik, akkor kénytelen egyben utazni, minden részével együtt.
  • kvp
    #17
    Egy ertelmes email szerver (pl. google gmail) kepes arra, hogy minden uzenetet tomoritve taroljon. Ezt a google meg megfejlelte azzal, hogy nem butan tomoritenek, hanem eloszor minden uzenetet szetszednek komponensekre (szoveg, csatolt file-ok dekodolva), majd megnezik, hogy ez a komponens megvan-e mar egy file szotarban (google file cache). Ha igen, akkor a komponens helyett csak annak azonositoszamat taroljak. Ha nincs, akkor egyszer felveszik a szotarba, ekkor tipustol fuggo seged szotarral majd binarisan tomoritesre kerul. Vegul az egesz kimenetere (a feldolgozott, indexelt email-re) kerul meg egy altalanos binaris tomorites es egy kulcs alapjan bedobjak a google file system-be.

    Igy minden x-szer tovabbitott kep/pdf/ppt/film csak egyszer kerul tarolasra. Ha valamirol kiderul, hogy virus, csak egy helyen kell torolni. Ami tenyleg egyedileg tarolasra kerul (agyontomoritve) az a level szoveges reszenek plaintext resze, ami a tobbi komponenshez kepes jelentektelen. Viszont a egy email-ben elkuldott magan kepet valaki kesobb felrak a web-re, akkor a google cache mar alapbol ismerni fogja. (hiaba torolte a felhasznalo a ladabol, a google cache megorzi, onnan csak idotullepessel kerulhet ki info, de az is csak akkor ha elfogyna a google fs szabad tarhelye)

    ps: A dolgot ugy lehet kiszurni, hogy szintaktikailag helyes, de extra karaktereket tartalmazo levelet kuldunk egy fiokba. Majd megnezzuk a level forrasat. A tuzfalaknak es gateway-eknek joguk van atformazni minden email-t, de a valosagban ezt nem teszik. A google eseten megis mindig szep szabvanyos adatok jonnek, mivel a rendszer a forras lekeresekor rekonstrualja az eredeti levelet, de a tartalmat nem befolyasolo protokoll formazasi reszt nem kepes helyreallitani, mivel ezt nem taroljak, csak az adatokat. (a legtobb hagyomanyos szerver a teljes levelet elteszi egy nagy file-kent, abban a formatumban ahogy az smtp szerver megkapta)

    A google wave is ennek a technologianak egy felhasznalasa, gyakorlatilag session alapu multiuser wiki-kent kezeli az adatfolyamokat, de alatta ugyanaz a send/mail elv van, mint anno a regi bsd-s mail szerverek alatt. Az email ugyanis mindig is kepes volt azonnali uzenetkuldesre, csak a legtobb szerver ezt nem implementalja. Sot meg az is meg van adva az eredeti rfc-ben, hogy mit kell tenni ha az azonnali uzenet fogadoja eppen nincs belepve es igy nem tud konzol uzenetet fogadni. (ilyenkor vagy eldobasra kerul az uzenet vagy offline email-e valik) Es ez a funkcio mar az eredeti szabvanynak is resze volt. (linux-ban es windows-ban is maradt meg a bsd unix-os osbol par nyom, pl. a konzoluzenetek tamogatasa, bar mar senki nem hasznalja oket)
  • Sir Quno Jedi
    #16
    Egy üzenet úgy teljes, ha MINDEN csatolmány és aláírás és azonosító és kulcs és istentudjami BENNE van. Ha ezeket máshol, vagy pláne share-elve tárolják, akkor máris sérül az üzenet konzisztenciája és baxhattyuk.

    Úgyhogy lehet álmodozni, csak felesleges.

    Persze pl. az Outlook közli úgy 20GB-s arhív fájl felett, hogy az arhív megtelt! WTF! Az MS mérnökök felmenőit ilyenkor gyakran emlegetjük ugyebár. Még jó, hogy az SQL backup nem ugat 20csigánál, hogy emmá megtelt...
  • Gabo
    #15
    Gondokozz 5-10 MB-os vagy nagyobb csatolmányokban, több címzettel egy több 10000 alkalmazottat foglalkoztató multi esetében. Ráadásul az eltárol anyagmennyiség minden levélváltást követően hatványozottan nővekszik, lévén felhasználonként tárolódnak le a levelek.
    Ehhez vedd hozzá azt is, hogy mentéseket is kell készíteni.

    Szerinted még mindig elhanyagolhatóak a költségek? És ez csak egyetlen szegmense volt a költségeknek.
  • johnsmitheger
    #14
    A különböző kommunikációs protokolloknak megvan a helyes és a szerepe. A srác a bécsi szelet egyetemről nem értem, mit ír:
    "Az e-mail gyakran rosszul működik, nem igazán hasonlít egy örömet okozó technológiára. A kapcsolat nem mindig megbízható"

    Mi az hogy az e-mail gyakran rosszul működik? A srác visszakapja a saját levelét vagy a szél egy picit máshova fújja? Mi ez a f@szság?

    "örömet okozó technológia" Ez mi? Vegyél szopóautomatát bazzeg, ha ilyet akarsz! A kommunikációs protokoll eleve nem öröm okozásra lett design-olva.

    "A kapcsolat nem mindig megbízható" Mi az ami a világon mindíg megbízható?

    Ezt az embert fogom keresni, ha a baromságok olimpiájára kell nevezni valakit :DDD Bécsi egyetem munkatársa .... persze a büfés kissrác.
  • Baldric
    #13
    Szerintem aki nem látja be, hogy miért lenne már érdemes lecserélni az e-mailt, az nem használja igazán. Nehezen, de valahogy megoldom a leveleim csoportosítását, rendezését, egy remek eszközzel, de még így is nehezen visszakövethető egy-egy beszélgetés, és nehéz megtalálni, összefűzni az összetartozó leveleket.
    Természetesen már most léteznek az e-mailnél esetenként hasznosabb alternatívák, de egyszerűen nem lehet minden ügyféllel, minden címzettel, mindig a megfelelő módon kommunikálni, én épp ezért várom már rettentően a Wave megjelenését és elterjedését.
    Szerintem az e-mail még jó darabig nem fog eltűnni, szóval temetni semmiképp sem kell, de már ideje lenne csak arra használni amire valóban tökéletes.
  • Molnibalage
    #12
    Ja.
  • Taybore
    #11
    Ja. Plusz mellesleg pl. a Gmail-ben simán átláthatóvá lehet tenni címkézéssel, csillagozással meg kereséssel. Az oda-vissza levélváltásokat meg szépen összefűzi. Nem értem miért akarja mostanában mindenki temetni az e-mailt. Lehet benne szöveges (formázott, HTML) üzenetet és (kvázi bármilyen) fájlt küldeni. Ennél az IM-ek se tudnak többet. Ráadásul a naplózás szerintem átláthatatlanabb, mint egy postafiók.
  • bakagaijin
    #10
    Hiba az olvasómodulodban, sürgősen javíttasd meg! "temette" nem ugyanaz mint "kitalálta" :)).

    e-mail működik minden körülmény között, legyen szó zűrállomásról, sivatagról, zajos megbeszélésről. On-demand, akkor olvasom amikor akarom/ráérek, ez a lényege, szom se fog négymillárd párhuzamosan beszélő embert és gépet figyelni. A twitter inkább a news-nak megfelelő szolgáltatás, az se egy mai darab. Ha pedig olyan felület kell, ahova emberek tudnak ki-be csatlakozni bármikor, dokumentumokat megosztani, miegymás akkor vannak Wiki alapú projektkezelő/esetkezelő rendszerek, úgyszintén régóta (amik persze e-mailt küldenek ha valami számodra érdekes történik :)). Ha meg valami extra-extra-extra sürgős van (meteor közelít), akkor sms.
  • Commandante
    #9
    "Ez pedig nagy helypazarlás és ráadásul a hálózatot is jobban terheli."

    A mai sávszélességek és alcsony adattárolási kölségek mellett ez nem érv.
  • Sir Quno Jedi
    #8
    Őőőő, kissé eltévedtél. Szvsz. olvasd el újra amit írtam. :D
  • MacropusRufus
    #7
    "Az emailt aki meg temette az elmebeteg és laikus."
    sztem meg nem vagy tisztában azzal, hogy email több mint 30 éve van. 1965-ben ment az első próbálkozás. Ebből következik, hogy aki kitalálta az inkább zseni lehetett mint sem elmebeteg és laikus. A laikus szó hozzá nem értőt jelent. ("L.-nak nevezik valamely tudományra v. szakmára vonatkozólag azt, aki abban járatlan, abba beavatva nincs, ahhoz nem ért.") ez a megállapítás inkább rád vonatkozik sztem.
    Ha annyira gagyi az email akkor miért egy email-el regelted ide magad? Ja, hogy neked is van... aha... ja, hogy az előfizetásekhez többnyire van email is viszont nincs wave... aha... na ezért nem fog az email megbukni.

  • Anotino
    #6
    A wave egy nyilt protokoll. Barki csinalhat/telepithet sajat szervert vagy klienst.
  • Sir Quno Jedi
    #5
    Jaja Skype-on elkezdesz beszélni valakivel, már jönnek is a hívások másoktól be, mert látják, hogy vagy. Ha meg letiltod, azok sem látnak, akiknek kéne. Én 1xűen le szoktam lőni.

    Az emailt aki meg temette az elmebeteg és laikus.
  • gemihu
    #4
    Az e-mail hátránya nem csak az online gyors kommunikáció hiánya,hanem az is,hogyha van pl egy aláírási képfájlod,akkor azt annyiszor fogja tárolni a rendszer,ahány el van látva vele.Ez pedig nagy helypazarlás és ráadásul a hálózatot is jobban terheli.

    Igazából a wave egy jó kezdeményezés de fenntartásaim vannak azzal,ha egy cég kezében van minden. Szerintem másképp is mehetne a dolog. A raindrop meg még csak egy terv , és amúgy sem tudom hogy oldaná meg a fenti problémát.


    Momentán az is gond,hogy ezer helyen kell regisztrálva lennie az embernek,ha e-mail-en kívül más kommunikációs formában akar kapcsolatot teremteni ismerőseivel,mer az egyik skype , másik messenger meg még ezer másik chat a kis beépített közösségi portálos nyavajákon keresztül.
    A másik meg,hogy az egy dolog,hogy egy helyen látnám őket ,de regisztrálni se akarok.

    Nameg a skypeba is milyen buta dolog már,hogy mindenkinek online vagy,ha online vagy..
    Én se szeretem ,ha mindig mindenkinek elérhető vagyok.



  • Gerygrey
    #3
    "a kissé elavultnak tűnő kezelőfelületek"

    Ez meg mi? Az e-mailnek van kezelőfelülete? :))))

    A Thunderbirdnek és társainak van, de az meg mitől lenne elavult? Folyamatosan fejlesztik, mindjárt jön a TB3. A webes felületek is sokat fejlődtek a gagyi freemailt és hazai társait leszámítva. A spam ellen pedig vannak hatékony szűrők. Balgaság temetni az e-mailt, főleg olyan játékszerek miatt mint a Twitter.
  • phoenix1
    #2
    idézet: "Minden küldemény a postafiókokban landol és azok tartalma gyorsan átláthatatlanná válik. Ezért van az, hogy egyre több vállalat és felhasználó részesíti előnyben az azonnali üzenetküldő szolgáltatásokat és a Twittert"

    ... mert a twitteren beírt üzenetek százai nem válnak egy idő után átláthatatlanná Nem nagyon gondolta meg mondanivalóját.
  • mad mind
    #1
    Hmm én egy őskövület vagyok. Pont leszarom, hogy elérhető legyek folyamatosan.