38
  • fradimail
    #38
    Ez mekkora üzlet!-Mérők legyártása,régik cseréje,közben az "elavult" elektromos hálózatok felújítása,cseréje,ahoz az "új" kábelek,persze a szerelő szakiknak átképzés jópénzért,vizsgadíj,jópénzért.Speciális kötelező szerszámok,egyedi plombák,a mérőkhöz egyedi dobozok.Stb.Mottó:Ki jár jól vele?
    Annyit biztosan tudok:a "fogyasztó" semmiként sem!Isten óvja a Királynőt!
  • hiftu
    #37
    Majd ehhez is kitalálnak valami extra kütyüt, ami megoldja azokat a problémákat, amik a mérőműszer nélkül nem is jelentkeznének. (Várhatóan 400W-os fogyasztással...)
    :)
  • dilofekete
    #36
    Betetetném, ha az oszlopn lenne ilyen digitális mérőóra elosztó, akkor látnám az inteligens rendszer működésének az értelmét a fenti órával az otthoomban.
    Na csak kilyukadtam valami értelmesebbre :D
  • dilofekete
    #35
    Az oszlopokon azt csinálhatnak amit akarnak, az nem rám tartozik.
    A foton meg nem látok gombot a kijelző megvilágításhoz. Nekem nem kell!
  • dilofekete
    #34
    Amit technikailag meg lehet oldani annak van értelme csak nem mindegy hogy kinek és ezért én egy köztes megoldást látok, de én akkor sem igényelném, ha 2x-en is kötelező.
  • dilofekete
    #33
    Akkor lenne inteligens(ez nem az), ha azt mondja az állam, hogy mindenkinek joga legyen meleg vízben fürödni otthon és ehez az áramot ingyen szolgáltatják. Beépítenének egy mérőt a bojlerhez ami kommunikál a kinti mérőórával, hogy nem e történik csalás a rendszerben. Na ez már szerintem inteligensebb az otthonom az én részemről is.
    Így nem ér nekem semmit és nem kéne akkor sem ha kötelező, mert nem nyújt az én számomra semmiféle pluszt.
  • dilofekete
    #32
    Viszont ha az oszlopon lenne az elosztós mérőóra, amit lazán ráköthetnek a telefonra, pár méter kábellel, az azért lenne előnyösebb, mert nem lehetne áramot lopni olyan egyszerűen.
  • dilofekete
    #31
    LEgalább működik a x rendszerem , lehet hogy elfelejtettem forogni.
  • KillerBee
    #30
    "Másrészről meg fölösleges a mérőóra. Az telefonhoz sincsen, mégis kiírja a szolgáltató a saját server-en, hogy mennyi volt az eddigi pontos adatforgalom."

    Szerintem túladagoltad magad gondolkodásgátlóval. Az írásgátlódat viszont elfelejtetted beszedni.
  • dilofekete
    #29
    Ja igen, digitális mérőóráról, akkor lenne szó, ha olyan mérő eszköz lenne, ami 5-10 ház fogyasztását külön-külön mérhetné és elférne valahol az utcai oszlopon, amit persze statisztikailag nyomon követhetnének, mivel digitális.
    Egy korszerűbb technika kéne erre a célra, ez így szerintem még mindig egy szemét és fölösleges pénzkiadás.
  • dilofekete
    #28
    Egy olyan dobozt akarnak ami, kicsi és tud mindent, mint Internet-telefon-áram, aminek áram alapú tarifája van vagy fogyasztás meg miegymás(mivel most mérőóráról van szó!).
    És ezt hogyan akarják összehozni, most komolyan. Az egyiknek van alapdíja és mindenki úgy szereti, mert továbbá semmi nincsen rá, a többinek is van alapdíja, de ami utána jön az többszöröse általában, de a 2x alapdíjat mindenki megszokta fizetni általában.
    Jól értem? Végre egyetlen alapdíj lesz? Ami az elektromos áramot képviseli a házamban. és nem kéne ugyan azokat az alapdíjakat kifizetni csak más más szolgáltatóknak.
    Ha ez a célja az óra beépített inteligenciájának, akkor látnék benne értelmet, de így halálian fölösleges, mivel ha az előbbi állításomra használnák ezt az inteligenciát, akkor lenne értelme, mivel többet tud megállapítani a statisztikából egy ember.
    Szerintem ez így még csak egy fölösleges szemét ami akkor sem kéne az én értelmes szférámba, ha kötelező lenne csakha olyan is lehetne amilyet én beköttetnék, ami minden áramról statisztikát készit és nem csak egy részéről. Persze a szolgáltató ezt csak felajánlja, mivel ezért volt eddig az a rengeteg alapdíj, ami a szolgáltatás működését alapozza meg. (Ez az én véleményem, hogy ne érték félre)
    Digitalizálhatják tőlem, kötelezően, de ne legyen már mindegy hogy milyen színvonalakat adnak ki a kezükből, lehetne vagy 10 fajta ilyen doboz, amik mind mást tudnak.
    Tulajdonképpen, nekem unalmasnak túnik ez hogy csak 1 db kivitel van a szolgáltatóktól.
    Másrészről meg fölösleges a mérőóra. Az telefonhoz sincsen, mégis kiírja a szolgáltató a saját server-en, hogy mennyi volt az eddigi pontos adatforgalom. Tegyék máshova, hogy ne legyen hozzá közöm és akkor nem kell megkérdezniük, hogy kötelezhetnek e rá vagy sem.

    Miért is lehetne ez kötelező? Nem értem!

    Az alapdíjakon semmit nem változtatna az átépítés. hamár mindenhol át akarnak építeni, akkor úgy építsenek, hogy az korszerű legyen vagy nem is akarnak fejleszteni igaziból csak plusz tarifákat ránk verni ami mellet a régiek is emelkedhetnek.
    Sajnos nem látom a jó oldalát, mivel úgy érzem, hogy ezért valami pluszt kell fizetni, ami nekem egyáltalán nem hiányzik, ha kötelező dolgokról van szó.
  • Tetsuo
    #27
    tobb informatikus kell es a hardvereket le kell gyartani, a technologianak is van fogyasztasa, nem is kicsi..
  • Tetsuo
    #26
    Ez eddig is igy volt, az atlagot siman tudjak elore. Csak a szemelyenkentit nem, na majd par ev mulva..
  • KillerBee
    #25
    Nem tudom, van-e bennük memória, szerintem logikus lenne, hogy legyen, már csak azért is, mert előfordulhat hiba az adattovábbító hálózatban és akkor a mérőnek kell tárolnia az adatokat. De ettől még nem biztos, hogy az adatokat a mérő maga összesíti és csak az összesített adatokat (sávonkénti fogyasztás és fizetendő díj) küldi el.
  • waterman
    #24
    "vagy egyszerűen csak nincsenek a mérők felkészítve az adattárolásra."

    ha már intelligens fogyasztásmérők és neten küldik meg blabla, akkor nehogy már ne legyen benne kb 1 kilobyte eltárolására elegendő memória.. ha szépen hetente küldene egy szummát a fogyasztásomról és az általa kalkulált fizetendő összegről, akkor oké sőt még abban is benne vagyok, hogy az általad említett sávokra lebontva szummázza a fogyasztásom. de abban nem lennék benne, hogy mint egy 3/3as ügynök, negyed órákra lebontva elküldje a napi rutinjaim..
  • KillerBee
    #23
    Természetesen csak analóg áramkör hajthatja meg, mi mással mérhetnéd az áramerősséget és a feszültséget? Minden digitális mérőműszerben analóg áramkör érzékel, csak a mért feszültséget (ugye árammérésnél is lényegében feszültséget mérsz) ráküldik egy A/D átalakítóra és aztán már digitálisan dolgozzák fel.

    Ám egy a pillanatnyi áramot és feszültséget ciklusonként több százszor mérő műszert sokkal nehezebb manipulálni, mint a hagyományos, az örvényáram elvén működő forgótárcsás fogyasztásmérőket. (Nem véletlen, hogy mostanában átlátszó műanyag burkolatot húznak rájuk, ezzel akadályozzák meg a külső mágnessel történő manipulációt.)

    Elméletileg akár azt is megtehetik, hogy a fogyasztókat a smart meter felszerelése után külön megterhelik a rossz teljesítménytényezőért, mert a smart meter felépítésénél fogva méri ezt is, ellentétben a jelenleg a háztartásokban felszerelt elekromechanikus mérőkkel. Bár a meddő teljesítmény nem okoz tényleges plusz teljesítményfelvételt, a vezetékeket azért melegíti azok ohmos ellenállása miatt és ez növeli a hálózati veszteséget. Igaz, a hálózati veszteséget így is a fogyasztók fizetik meg, hiszen az be van építve az árakba, talán ezért nem olvastam még olyanról, hogy a háztartásoknál is mérnék a cos φ-t.
  • KillerBee
    #22
    Önmagában nem jelent energiamegtakarítást, de jelenthet költségmegtakarítást. A mostani elszámolásnál ugyanazt a díjat fizeted nappal, este és éjszaka, hiszen az elektromechanikus mérő csak a fogyasztást méri, annak időbeni eloszlását nem. Egy smart meterrel megoldható, hogy napszakonként többféle tarifa legyen érvényben, így a csúcsidőszakban magasabb, este alacsonyabb, éjszaka pedig még alacsonyabb díjat lehet érvényesíteni. Ekkor a fogyasztó dönthet pl. úgy, hogy nem nappal, hanem este indítja el a mosógépet, amikor alacsonyabb a tarifa. Közvetve azért energiamegtakarítés is elérhető, hiszen ha ezzel a fogyasztók tömegesen élnek, akkor kiegyenlítettebb lesz a fogyasztás ingadozása, jobban kihasználhatók az alaperőművek és ritkábban kell beindítani a csúcserőműveket.

    Épp a sávos tarifával indokolják a 15 percenkénti adatküldést, de ez számomra érthetetlen. Távolról beprogramozható a mindenkori tarifatáblázat, aminek alapján maga a mérő is 15 percenként kiszámolhatja és eltárolhatja a fogyasztás díját és akkor elég lenne pl. hetente egyszer elküldeni az adatokat. Talán a mérő elromlásakor esetleg fellépő adatvesztést akarják elkerülni a 15 percenkénti adatküldéssel, vagy egyszerűen csak nincsenek a mérők felkészítve az adattárolásra.
  • MsUser
    #21
    "dilofekete" A digitális adat elemző áramkört és kijelzőt meghajthatja analóg áramkör tehát az egyedi hackelést ezzel levédhetik! Ez valószinűleg a fő oka amiért át álnának, nem beszélve az emberi tényező kiiktatásáról negyed annyi karbantartó üzemeltetheti a teljes rendszert mint amennyi óraleolvasó stb.
    Ami még érdekel honnan az infó hogy ez rengeteg adattal jár, a 15percenkénti leolvasás miatt 10évi adat is elférhet egy floppyn ha megfelelő rendszert alkalmaznak, itt inkább az online felügyelet a fő probléma.
    Persze ez csak az én véleményem.
  • MsUser
    #20
    Én azt látom hogy egy szemüveges 12éves kisrác meghackeli és 50ezer lakás áram nélkül marad, de megoldják mert több100millióból új IT munkatársakat és biztonsági rendszereket ezközölnek...KIRÁLY!...
  • dilofekete
    #19
    Sőt, tv elérés helyett ezt kérem és akkor nem kell internet sem, ahol havi díjért videokat nézek. Legalább kijózanodok. XD
    Webshopolni, meg majd a boltban fogok vagy a kocsmában.
    Játszani meg, ha elkötelezem magamat a család alapításra.
  • dilofekete
    #18
    Már látom előre, hogy nem fognak ilyen funkcióra alkalmas eszközöket gyártani mellé, mint kiegészítőket, mint az alap hozzáférést sem a reggeli hírekhez, pedig ez most jól jönne, hogy minden háztartásba eljuthassanak a legfrissebb hírek, meg az alap dolgok...
    Még álmodozok pár kört XD
  • dilofekete
    #17
    Pontosabban, hogy mennyire alkalmas a célra a szerkezet, amit egy pillanat alatt megállapít bárki. Habár analog kilőve, mert digi mérő tech mellé, azonos tech kell.
  • dilofekete
    #16
    Én ezért kérvényeztetném a digi tech mellé, hogy utána kössenek be egy régi analogot is. A digi tech a statisztikákra jobban alkalmas mérő eszköz.
    plusz fogyasztás meg nem merülne fel, ha két óra méri ugyan azt az áramkört.
    Már látom a lelki szemeimmel, hogy ezek a digi órák, nem lesznek kompatibilisek, semmiféleképpen a régebbi analog órákkal és más bekötését ami nem alkalmas ilyen célra a szolgáltatónak, azt nem engedéjezik. Kérdéses az hogy ha nem kompatibilis, gyártanak e mellé kompatibils változatot. Legalább kiderül, hogy mennyire pontos a pénzhúzó készülék :D
  • Piel
    #15
    Kíváncsi lennék, hogy a 15 percenkénti adatközlés mivel csökkenti a fogyasztást!? Az intelligens mérőórákat a szolgáltató nem tudja kényére-kedvére befolyásolni? Szerintem igen. Külső cég pedig soha, de soha nem fogja bebizonyítani, hogy így van. Lehet, hogy tőlünk nyugatabbra nem merik megtenni, de, hogy nálunk mit mernek... Amikor átköltöztem új lakásomba, minden hónapban olvasták az órámat. Ugyanazokkal a használati tárgyakkal költöztem, és ugyanannyi kávét ittam mint azelőtt. Vajon miért emelkedett meg a fogyasztásom 3 hónap alatt másfélszeresére? Érdekes az is, hogy az emelkedett fogyasztásnak köszönhetően a januári számlám a karácsonyfa izzóknak köszönhetően ismét másfélszeresére ugrik! Tehát a karácsonyfám kivilágítása 2 hét alatt min. 30 kW! Kinek tetszik ez, ha már most meg tudják csinálni? Ezután sokkal finomabban tudnak csalni.
  • dilofekete
    #14
    Vagy fizessek érte, de akkor elvárnám, hogy cserébe én is kapjak valami szolgáltatást 15 percenként, mint híreket küld vagy email hozzáférést biztosít, kb havi 500 forintért. Többet nem érne érte fizetni. Azért aki netezik az nem csak 2 funkcióra használja a pénzét.
  • dilofekete
    #13
    A lényeg, hogy nekem elég lenne egy sim kártyás verzió, ami erre a célra lett kitalálva, hogy csak az elején keljen megvenni ezt a funkciót. Ez a kártya meg használhatja magát internet nélkül is, mások igényeire, céljaira, amire nekem tulajdonképpen, az ég világon semmi közöm sincsen és így is maradhatna, ha nem kéne érte állandóan fizetni, mint az internetet.
    Amúgy jó ötlet a statisztikák felépítéséhez, csak ne fizessek érte, ha nem én használom azokat a grafikonokat.
  • dilofekete
    #12
    A havi díjas netes játékok meg menjenek egy messzi-messzi galaxisba, ahol a helyük van. Ha onnét üzemelne, akkor talán fizetnék érte havi díjat.
    Rémesen remélem, hogy jól értem! XDXDXD
  • dilofekete
    #11
    Akár már a reggeli híreket és politikai újításokat is elolvastathatnák velünk, amit egy akármilyen kijelzőn elolvashatná, még a szegény is, hogy ne érje őt váratlanul, ha meg akarják büntetni, minthogy nem lehet dohányozni az aluljárókban. Hiába nem tudtad és nem láttad a figyelmeztető táblákat.
    Ilyesmi dolgokat értek célszerűnek, amit akár 15 percenként is használ az ember és nem csak nézegeti. Az email fiókot is el lehetne érni mindenféle alapdíj és használati díj nélkül, mert célszerű dolgokra lehetne használni.
    Most csak 2db netes funkciót említettem amit ingyenesen elérhetővé tehetnének, minden egyes embernek, nameg ezek a statisztikai táblázatokat készítő dolgok, amik meg másoknak kellenek hasonló célokra, mint 15 perces új info.

    Valami ilyesmi a véleményem most erről a témáról. :D
  • dilofekete
    #10
    Úgyis lesz hely a tv adások megszünésével, akkor használják fel ennek egy részét, egyértelműen célszerű dolgokra, mint ez is. Elég sok mindent meg lehet oldani olcsóbban, ami nem azt jeleni, hogy mindenhol így is van.
  • dilofekete
    #9
    A telefonszámlára írnak még + 500 forint befizetést. Na ha már az sincsen, mert mobilt használ csak az ember és nem akar netet fizetni, akkor hogyan oldják meg azt, hogy ne legyen telefon alapdíj, ha ez kötelező.
    Szóval szerintem ez azokban az országokban tervezhető kivitelezés, ahol nem léteznek az alapdíjak.
    Soha nem lesz a mi kis szép hazánkban ilyen, ez mellett még sok más probléma miatt is.
    Másrészről én ilyen adatot csakiscsak vezeték nélküli adatátvitelen engedélyeznék, mert biztonságosabb. Esetleg hívjon magának egy beépített zöld számot ami ingyenes és ez korrekt is lenne, kivéve ha valaki már megint kitalálja azt a hülyeségét, hogy ezt márpedig meg kell fizetni. 500 forint erre a célra bőven elegendő lehetne, hogy aki minimális áramot használ, annak ingyenes legyen ez a funkció, mivel az inteligenciája soha nem fog vetekedni az internet szépségeivel, mivel életében nem láthatja, mivel képtelen alapdíjat fizetni. Na ezt is csak én gondolom így, mert valami számításba jött és én számológépet használok, mivel nem tudok fejben jól számolni. Ezért vagyok idiota!
  • blessyou
    #8
    És ha valahol nincs net?
  • saba30
    #7
    A bütykölés, és a sok államilag védett fogyasztó (akik alacsonyabb áron kapják az áramot) kb 10 % -al drágább az áram mint kéne nálunk, és lassan az EU-ban minálunk a legdrágább (persze más sunyi dolgok miatt is). Én teljes mértékig támogatnám ha nálunk is bevezetnék, de csak akkor ha a felügyelő szervek is hozzáférhetnének az adatokhoz, és kőkeményen büntetnék az áramszolgáltatókat és az erőműveket is. Az, hogy ma Magyarországon ilyen kaotikus a számla az hagyján, de hogy minden tételnél gyakorlatilag monopol cég áll már vérlázító.
  • amitakartok
    #6
    Ahogy azt lentebb is írják, kevesebb személyzet kell adminisztrációs munkákhoz, azaz kevesebb embert kell foglalkozni, így a humánerőforrás-menedzserek örülhetnek a fejüknek...
  • Feco333
    #5
    Én csak azt nem értem hogy hol jön a képbe az energiamegtakarítás?
  • zsabi
    #4
    Ez a 15 perc tényleg elszomorító. Később a vízórák is ilyenek lesznek, és a vízszolgáltató pontosan tudja majd, hogy mikor voltam WC-n.
    Egy ilyen helyen dolgozó diszpécser (vagy bárki, aki hozzáfér az adatokhoz) néhány nap után tudja majd: hová, mikor érdemes betörni menni. Szép kis jövőkép.
  • Csatti
    #3
    Már nem azért de ezt most is megtudják csinálni (és meg is csinálják), ugyanis az ö oldalukon mért összesített adatok a mérvadóak ebben a tekintetben.

    Számukra a megtakarítást az jelentené, hogy nem kell annyi óraleolvasót, ügyfélszolgálatost és adminisztrátort alkalmazni mint eddig, illetve valószínűleg azt is hamarabb/jobban megtudnák határozni ha vki megpróbálja megbütykölni az órát.
  • Robi000001
    #2
    Viszont minél többet tudnak a szolgáltatók a fogyasztási szokásokról, annál jobban tudják előrejelezni a várható igényeket is. Pl. hogy mikorra kell felfuttatni az erőműveket, mert majd kell egy kis plusz kakaó.
  • waterman
    #1
    15 percenként???? már nem azért de ez nekem olyan mélyen a személyes körömbe gázolás lenne, hogy nagyon. a fogyasztásból azonnal következtetni lehetne az adott fogyasztók életvitelére, napirendjére. azonnal látszana mikor kel valaki, mikor fekszik. undorító. havi egyszeri leolvasás és csipogjon leolvasáskor.. és ha olyan szép kis lcd kijelzője van, akkor mutassa mikor lesz a következő. felháborító. és ezt is le fogják nyomni a torkunkon.