Berta Sándor

Európai könyvkereskedők beadványa a Google ellen

Számos európai szakmai szervezet, köztük a Német, valamint az Osztrák Könyvkereskedők Egyesülete közös beadvánnyal fordult a New York-i déli kerületi bírósághoz.

A kiadók és a szervezetek azt kérik a testülettől, hogy ne engedélyezze a Google könyvkereső szolgáltatását. Az egyesület és a többi aláíró gyakorlatilag az utolsó pillanatban juttatta el a dokumentumot a New York-i bírósághoz. A Google és az amerikai írók, illetve kiadók szövetsége között tavaly októberben létrejött egyezmény ügyében ugyanis a testület mondja ki a végső szót. Amennyiben a Google ezt az akadályt is sikerrel veszi, úgy gyakorlatilag szabadon digitalizálhat könyveket az Egyesült Államokban.

"Már a kezdetektől támadjuk a Google könyvkeresőjét és arra szólítottuk fel a politikát, hogy foglaljanak állást a kérdésben. Mindenki számára világos, hogy ez az egyezmény az európai szerzők és kiadók számára teljességgel elfogadhatatlan. Ezzel a beadvánnyal világossá akarjuk tenni az ügyben eljáró bíró számára, hogy a megállapodás miért nem fogadható el a külföldi szerzői jogi tulajdonosoknak" - jelentette ki prof. dr. Gottfried Honnefelder, az egyesület egyik vezetője.

A német könyvkereskedők és a többi szakmai szövetség többek között azt kifogásolják, hogy a Google nem tájékoztatta őket az egyezményről, ráadásul az sérti a hatályos szerzői jogi szabályozás alapelveit, amelyek betartására az Egyesült Államokat is kötelezik a nemzetközi szerződések. A dokumentum továbbá a szerzők és a kiadók szempontjából nézve tisztességtelen, a létrehozott adatbázis hibáktól hemzseg és a konszern csak nagyon alacsony kártérítési összegeket lenne hajlandó fizetni a szerzői jogsértések esetén.

A korábban megállapított terjedelmi korlátok miatt az európai szervezetek kénytelenek voltak beadványukat Scott Gant New York-i ügyvéd anyagához csatolni. Az amerikai jogász többek között rámutat, hogy az egyezmény hatályba lépése kartellveszélyeket hordoz magában és több millió könyv egyetlen online monopólium kezébe kerülhet. Érdekesség, hogy a kartellveszély miatt korábban az amerikai igazságügyi minisztérium is vizsgálatot indított a Google ellen és ennek megállapításait a hivatalnak szeptember 18-ig kell átadnia a bíróságnak.

Az internetes konszern nem veheti félvállról a dolgot, ugyanis a most pénteken lejáró határidőig várhatóan több más szakmai szervezet, sőt a német kormány is hivatalos beadvánnyal akar csatlakozni a kiadók táborához. Brigitte Zypries német igazságügyi miniszter már el is juttatta a testülethez a kormánya 25 oldalas hivatalos levelét. A New York-i déli kerületi bíróság várhatóan október 7-én foglalkozik az üggyel. Amennyiben nem merül fel új fejlemény, úgy az illetékes bíró az onnantól számított nyolc héten belül meghozza döntését. A bírónak lehetősége van többek között az egyezményt teljes egészében vagy módosításokkal jóváhagyni, de akár meg is semmisíteni.

A Microsoft, a Yahoo és az Amazon egyébként néhány napja jelezte, hogy csatlakozik a konszern ellen létrehozott szövetséghez, hogy megakadályozzák a Google Book Search szolgáltatás megerősödését. Igaz a konszern egy komoly támogatóra is szert tett a Francia Nemzeti Könyvtár (BNF) személyében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • KillerBee #15
    Hess innen, te szemtelen légy, menj vissza a trágyakupacra, ahonnan jöttél.
  • Epikurosz #14
    Ahhoz képest nem csattansz ki a lelki egészségtől. De, persze, nemrég költöztél oda, hátha idővel...
  • KillerBee #13
    TESCO Express, 4 perc gyalog. Ennyi séta még egészséges is minden reggel, minimális forgalmú mellékutcában. :D
  • gulyasandras #12
    "Az új helyünkön én sem a házzal szembeni kisboltban veszem a zsemlét 25 forintért, hanem a TESCO saját sütésű termékét veszem 16 forintért. Most ezért szégyelljem magam?"

    Azt nem írtad, hogy milyen messze van a Tesco! :)

    A bolt megszűnésekor gondolj majd erre. (Egyébként lehet, hogy a kisboltban olcsóbb a zsömle (ha csak az kell), ha felszámítjuk a benzint stb.)
  • KillerBee #11
    "Mondom ha lett volna rájuk igény. A 80-as években mindenféle szart feltaláltak, de csak az terjedt el és fejlődött tovább, amire volt igény."

    Hohó, nem ér közben átfogalmazni, eredetileg ezt írtad:

    "Ha tényleg akkora igény lenne ezekre az e-olvasókra, már simán elterjedtek volna a 80-as v 90-es években.. "

    Valóban, csak az terjedt el, amire volt igény.
    No meg amit feltaláltak. Nem találták fel az örök életet adó tablettát, a minden betegséget gyógyító orvosságot, a fénynél gyorsabb utazás módját, az olcsó energiát adó és működő fúziós reaktort, az AIDS gyógyszerét stb. Pedig mindre volt igény.
  • Ferrer #10
    "Ilyen hülye kijelentést tenni, hogy a 80-as vagy 90-es években elterjedhettek volna az akkor még nem is létező e-olvasók! Az említett években a PC-k terjedtek el, hol voltak még az e-olvasók meg az e-papír! "

    Mondom ha lett volna rájuk igény. A 80-as években mindenféle szart feltaláltak, de csak az terjedt el és fejlődött tovább, amire volt igény. A fogyasztói társadalom legjelentősebb évtizede volt.

    "A könyvet nem a fizikai megjelenési formája teszi azzá, ami, hanem a tartalma."

    Nem tudom, te életedben lapoztál -e már egy kívül belül ízléses könyvet, de én igen, és elmondhatom, hogy ha választani kellett, inkább azt olvastam, mint egy txt file-t, amiben a "tartalom a lényeg". De nagyon sok előnye van még a könyveknek.
    De persze, hogy ki fog halni a könyvnyomtatás, hiszen pl. a színház is teljesen kihalt a mozival.
  • KillerBee #9
    A keresztfinanszírozásra törvényi tilalom van. Ha meg enélkül is képesek sokkal olcsóbban adni a kenyeret, akkor győzzön a jobbik.

    Ha már kenyér: Az új helyünkön én sem a házzal szembeni kisboltban veszem a zsemlét 25 forintért, hanem a TESCO saját sütésű termékét veszem 16 forintért. Most ezért szégyelljem magam?
  • gulyasandras #8
    Lehet, hogy rossz példát hozok (sőt biztos), de képzeld el, mi történne akkor, ha az OTP vagy a MOL úgy döntene, hogy beszáll a kenyérgyártásba (10 Ft lenne egy kiló kenyér). Csak azért mert ezek a cégek tudnák máshonnan finanszírozni a veszteséges kenyérgyártást a pékek menjenek tönkre.

    (A fenti két céget pontosan a hihetetlen nyereségük miatt választottam.)
  • KillerBee #7
  • readswift #6
    aki a google books t bántja baszódjon meg, pont. Pont németországból vettem könyvet azok után hogy a cimét sikerült fellelni, a németeknél meg még a nevét sem tudták rendesen leirni, katalógusszám alapján találtam . Erről ennyit.