Gyurkity Péter

E-olvasót terveznek a PC-gyártók

A jelek szerint nemcsak a Sony és az Amazon, hanem több fontos PC-gyártó is érdeklődik az e-olvasó készülékek piaca iránt - friss értesülések szerint az Asus és az MSI is saját változattal készül.

A DigiTimes tajvani forrásokra hivatkozva számolt be a két vállalat állítólagos terveiről, amelyek érdekes módon nem először vágnak egybe. Az Asus esetében ráadásul ezt maga a vezérigazgató, Jerry Shen jelentette be, aki kiemelte, hogy cége az Eee termékcsalád részeként dobná piacra a megoldást.

Az MSI részéről még ennyi sem látott napvilágot, így nem tudhatjuk, hogy pontosan milyen specifikáció állna azok rendelkezésére, akik az olvasó készülék megvásárlása mellett döntenek majd. Egyelőre annyi tűnik biztosnak, hogy a két PC-gyártó megfelelőnek találja a piacot a terjeszkedés folytatására és a netbook megoldások után az e-olvasók nyerhetik el a slágertermék jelzőt. Külső piaci elemzők egyetértenek abban, hogy ebben a szegmensben a belépéshez szükséges követelmények még a netbookok esetében is alacsonynak mondható szint alatt helyezkednek el, az igazi kérdés azonban nem az, hogy ki tud először beszállni saját fejlesztéssel.

A lényeg azonban a tartalmakon, vagyis a készülékekkel együtt kínált digitális gyűjteményen, valamint a letöltéseket és a terjesztést biztosító online rendszeren van - az Amazon is nyilván meglévő internetes platformja miatt alakíthatta ki jelenlegi kedvező pozícióját, amihez persze kellettek a megfelelő időben piacra dobott Kindle készülékek is.

A szakértők azt is kiemelik, hogy az e-olvasók egyelőre Észak-Amerikában és Európában számíthatnak kiemelt népszerűségre, míg Ázsiában az eltérő szokások miatt ilyen felívelésre nem lehet számítani - így kérdéses, hogy milyen üzleti potenciál van a szegmensben a tajvani gyártók számára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • moikboy #11
    Több értelme lenne egy kijelölős megoldásnak, ahol a kijelölt szóösszetételre keresne a wikipedián. Egyébként pedig az általad említett dologban nincs semmilyen programozói kihívás... Annyi az egész, hogy az aktuálisan olvasott oldalon minden szónak (kivéve mondjuk kötőszavak stb.) az első előfordulásakor rak egy hivatkozást a wikipedia odavágó oldalához.
  • Epikurosz #10
    Benne van a pakliban!
    :-)
  • narumon #9
    persze hozzátéve, hogy wikin is van egy csomó vitatott szócikk.
  • Epikurosz #8
    Természetesen az ilyen e-könyvet interneteléréssel együtt olvasod.

    Egyébként ez szép kis programozói munka, hogy a szöveget átbogarássza egy kis progi, és rárakja a wikis linkeket, nem gondolod? Kihívás!
  • Epikurosz #7
    Egyébként egy e-szakkönyvnél az a csodálatos, hogy - már, ha te csinálod és van ehhez türelmed, te kis lusta - linkeket tudsz elhelyezni a Wikire. És minden világos lesz. Mondjuk,ezt jó lenne automatizálni, mármint hogy jön egy bot, átmegy a szövegen, és a pontos találatokra (csak első előfordulás minden oldalon) rápakolja az URL-ket.

    A szélhámosok nem szeretnék ezt, mert a könnyen kibújna a szög a zsákból.
  • Epikurosz #6
    Reagálva KB korrábi felvetésére is: én 2 éve költöztem, de a legnehezebb dobozok a könyves dobozok voltak, pedig ügyeltem rá, hogy csak félig legyenek megpakolva, a többi részt ruhával töltöttem ki.
    Ilyenkor meg lehet utálni Guttenberget.
  • Szefmester #5
    egy RPG véletlenszerű és bármire felkészülve tipusú összeröffenésre magmmal vinni 3 rendszer összes könyvét hááát... csak a MAGUS egy sporttáska..
  • B0nFire #4
    No és persze sok helyet foglal, amellett nehéz katalogizálni; bizonyos mennyiség felett már nem lehet benne eligazodni stb, stb.
  • Attila1234 #3
    Nagyon várom már, hogy fellendüljön az e-book olvasók piaca. Egyelőre nagyon rossz az ár/teljesítmény viszonya a piacon lévő készülékeknek, de nekem mindenféleképp kellene egy. Nem a szépirodalom miatt (azt megveszem vagy könyvtár), hanem a rengeteg PDF miatt. Rengeteg műszaki könyvem, user manualom van, amit olvasnom kell, de monitoron nagyon kényelmetlen, kinyomtatni viszont drága.
  • kvp #2
    "míg Ázsiában az eltérő szokások miatt ilyen felívelésre nem lehet számítani"

    Japanban mar nagyon reg ota vannak ekonyv olvasok, sokan igy olvassak a vonaton munkaba menet/jovet a kedvenc kepregenyeiket. Ezert is van az, hogy a sony mar a sokadik generacios keszuleknel tart, de csak par eve adtak ki belole angol nyelvu valtozatot.

    ps: Egyebkent meg: olcso szines epapir + egychipes (soc) x86 = verhetetlen aru netbook/ebook reader.