Berta Sándor

Fogyasztóvédők sikere a Google ellen

A Hamburgi Tartományi Bíróság ítéletének értelmében a Google nem alkalmazhatja többet tíz korábbi szabályozását és nem is hivatkozhat rájuk.

Az észak-németországi kikötőváros aligha lesz a webes konszern munkatársainak kedvelt települése. Előbb prof. dr. Johannes Caspar adatvédelmi biztossal gyűlt meg a bajuk, most pedig a helyi tartományi bíróság hozott a Google számára kedvezőtlen ítéletet.

A testület ezzel a Német Fogyasztóvédelmi Központok Szövetsége (VZBV) beadványának adott helyt és kimondta: a vállalat által korábban alkalmazott szabályok sértik a jelenleg hatályos adatvédelmi előírásokat, valamint használatuk hátrányos helyzetbe hozhatja a fogyasztókat. "A döntés jelzés más webes cégeknek is, hogy az adat- és a fogyasztóvédelmet komolyan kell venniük" - jelentette ki Gerd Billen, a VZBV elnöke. A tíz vitatott szabály közül az egyiknek köszönhetően a konszernnek joga volt a szerzői jog által védett művek nyilvánosságra hozatalához. Ez azt jelentette, hogy a legrosszabb esetben a Google akár a szolgáltatásait használó regisztrált látogatók (Gmail-tagok stb.) magán jellegű dokumentumaihoz is hozzáférhetett volna.

A Hamburgi Tartományi Bíróság álláspontja szerint ugyanakkor ez a rendelkezés elfogadhatatlan, mivel a felhasználók nem tudhatták, hogy a Google-t milyen jogok illetik meg. Egy másik szabály lehetővé tette, hogy a webes cég e-maileket vagy más tartalmakat az elektronikus postafiókok tulajdonosainak értesítése vagy tudta és beleegyezése nélkül átnézzen, átvizsgálhasson vagy akár törölhessen. Ez nem csak magán jellegű iratokat, hanem akár még nyilvánosságra nem hozott tudományos munkákat is érinthetett volna. A legtöbb pont az adatvédelemhez kapcsolódott. Ezek értelmében a vállalat harmadik félnek kiadhatta a felhasználók adatait, akár reklámcélokra is.

A VZBV úgy vélte, hogy az ítélet erősíti a fogyasztók jogait, ugyanakkor bebizonyosodott, hogy egy amerikai konszernre is vonatkoznak az európai előírások és törvények. Stefan Keuchel, a Google szóvivője elmondta, hogy az eljárás tárgyát már rég nem használt szabályok képezték. Tény, hogy néhány ezek közül rosszul volt megfogalmazva, de ezeket a cég már egy éve módosította. Éppen ezért a beadványt semmi sem indokolta. A szakember hozzátette: soha sem volt joguk a szerzői jog által védett tartalmak vagy magán jellegű dokumentumok nyilvánosságra hozatalára. A rendelkezések kizárólag azt a célt szolgálták, hogy a felhasználók másokkal is megoszthassák a tartalmaikat.

Keuchel szintén cáfolta, hogy e-maileket törölhettek volna. csupán arról volt szó, hogy a törvények értelmében kötelesek adott esetben törölni a tiltott tartalmakat. De nem olvassák át a látogatóik levelezését. A webes konszernnek egy hónapon belül el kell döntenie, hogy fellebbez-e a határozat ellen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Epikurosz #10
    Úgy biza.
  • Epikurosz #9
    Apropó: már félórája nem működik a gmailem. Szerverhibát jelez a gép.
    Nektek is?
  • Turdus #8
    Nem értem a problémád, szinte minden levlezőprogram tudja. Még a gmail-hez is van FF plugin: https://addons.mozilla.org/hu/firefox/addon/592
  • Sanyix #7
    isp nemtud belenézni egy aes titkosításnál, max ha pár napig valami jó erős géppel próbálja megtörni...
  • KillerBee #6
    Nem az a lényeg, hogy akár most is hozzáférhet, hanem az, hogy a korábbi szabályzat szerint jogszerűen felhasználhatta volna a postafiókok tartalmát, nem kizárólagos licenszet kapott volna a regisztrált felhasználótól. Így is belenézhet, de jogszerűen nem használhatja fel, mert annak ilyen-olyan nyoma marad.

    A belinkelt német bírósági ítélet sok helyen tartalmazza a "bei kundenfeindlichster Auslegung der Klausel" kifejezést, ami a szerződés egyes klauzuláinak az ügyfél számára leghátrányosabb értelmezésére utal. Pl.:

    "Bei der hier gebotenen kundenfeindlichsten Auslegung ist die Klausel als umfassende Ermächtigung der Beklagten auszulegen, sämtliche Informationen und Daten, die ein Nutzer im Rahmen der Nutzung eines Dienstes der Beklagten eingibt, ohne konkreten Anlaß und ohne Benachrichtigung des Nutzers zu überprüfen und ggf. zu ändern oder zu löschen."

    vagyis:

    "A itt kifejtett, az ügyfél számára leghátrányosabb értelmezés szerint a klauzula az alperesnek adott átfogó meghatalmazásként értelmezhető, hogy az konkrét indok és az ügyfél értesítése nélkül az ügyfél által a szolgáltatás használata során az alperesnek kiadott adatokat és információkat átvizsgálja és adott esetben módosítsa vagy törölje."

    Nem az a lényeg, hogy a Google ezt vsz. úgysem tette volna meg, hanem az, hogy a korábbi szabályzat értelmében akár meg is tehette volna, mégpedig jogszerűen.
  • Epikurosz #5
    Ilyenkor jönne jó egy olyan lev.rendszer, amely beépített PGP-t használ. Nemtom, hogy, de biztos lehetséges.
    A skype-nál van egyébként olyan kiegészítő, hogy Cryptochat.
    Kinyílik egy külön ablak, abban értelmes a duma, de a normál csetablakban kriksz-krakszok jelennek meg.
  • B0nFire #4
    "..legrosszabb esetben a Google akár a szolgáltatásait használó regisztrált látogatók (Gmail-tagok stb.) magán jellegű dokumentumaihoz is hozzáférhetett volna." - Ha-ha-ha! Mintha most nem férhetnének hozzá! Mondjuk a postafiókhoz. Nemcsak a Google, de a saját ISP-m is bele tud(na) nézni, ha nagyon akar(na). Ha ezt nem teszi, csak azért nem, mert nem érdekli.
  • KillerBee #3
    Végigolvastam a német bíróságnak a cikkben belinkelt ítéletét. A 19. oldal 4. pontjától kezdve a 21. oldal végéig világosan elmagyarázza, miért nem elegendő a Google azon nyilatkozata, hogy a jövőben nem szándékszik alkalmazni az azóta már módosított feltételeket ill. miért nem elegendő maga a módosítás ténye.

    Noha legtöbbször elítélem a Google elleni packázásokat (pl. Street View), jelen esetben teljesen megértem a bíróság álláspontját. Végül is nem véletlen, hogya felhasználási feltételek világszerte nagy felháborodást keltettek.
  • Troppauer #2
    Ráadásul ingyen!
  • Munemori #1
    Csak arra leszek kíváncsi, hogyan oldják meg hogy csak ebben a tartományban mellőzzék ezeket a szabályokat.
    Azonkívül senki nincs arra kényszerítve, hogy a google-t használja.