SG.hu

Nagyságrendekkel bővül az akadémiai hálózat

Európai színvonalú országos informatikai infrastruktúra kialakítása a felsőoktatásban és a kutatásban: elindult a HBONE+ projekt.

A program az évtized egyik legnagyobb volumenű informatikai fejlesztése Magyarországon, amelynek eredményeként a hazai egyetemek, kutatóintézetek által használt országos informatikai infrastruktúra színvonala eléri az európai szintet. A magyar kutatók, egyetemi oktatók és hallgatók egyenrangúan, azonos színvonalú eszközökkel kapcsolódhatnak be az európai kutatási-oktatási programokba. Az intézmények az új adathálózati infrastruktúra kiépítésének köszönhetően a korábbiaknál nagyságrendekkel nagyobb kapacitás felett rendelkeznek majd, és a fejlesztések eredményeként az eddigieknél jóval rugalmasabban férhetnek hozzá a legmodernebb európai (GEANT2/3) és globális (pl. Internet2) kutatói hálózatokhoz, illetve az extrém, nagy sávszélességet igénylő kutatási erőforrásokhoz (pl. CERN LHC).

A program további célja a jelenleg alkalmazott 100%-os kihasználtsággal üzemelő szuperszámítási és adattárolási infrastruktúra teljes regionális megújítása, a GRID együttműködéshez kapcsolódva. További célkitűzés, hogy a kor technikai színvonalának és jogi előírásainak megfelelően biztosított legyen az Európai Kutatási Térséghez (ERA) történő csatlakozás feltételrendszere. Az ennek keretében kialakításra kerülő elosztott jogosultságkezelési infrastruktúra lehetőséget biztosít a hallgatói és az oktatástámogató rendszerek európai átjárhatóságához.

A projektet Dr. Baja Ferenc, infokommunikációért felelős kormánybiztos, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára, Dr. Manherz Károly, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára és Nagy Miklós, a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet igazgatója indította el. "Egy virtuális tudományos akadémia jöhet létre a hároméves HBONE+ informatikai programmal, ami az évtized egyik legnagyobb volumenű informatikai fejlesztése Magyarországon" - mondta Baja Ferenc infokommunikációért felelős kormánybiztos. "Ez a 4,2 milliárd forintos, az Új Magyarország Fejlesztési terv keretében megvalósuló és a Nemzeti Informatikai Infrastruktúra Fejlesztési Intézet (NIIFI) által megvalósítandó program segíthet annak a ténynek az alátámasztásában, hogy Magyarország a világ innovációs és informatikai élvonalában helyezkedik el. Ennek a fejlesztésnek a segítségével a magyarországi fiataloknak esélyük lesz, hogy "együttgondolkodjanak londoni, New York-i vagy japán kortársaikkal" - hangoztatta.

Az államtitkár kijelentette: a program segítségével a magyar kutatók, egyetemi oktatók és hallgatók "egyenrangúan, azonos színvonalú eszközökkel kapcsolódhatnak be az európai kutatási-oktatási programokba", mert az intézmények az új adathálózati infrastruktúra fejlesztésének köszönhetően a korábbiaknál nagyságrendekkel nagyobb számítógépes kapacitás felett rendelkeznek majd. Közlése szerint a HBONE+ informatikai program hozzájárulhat ahhoz is, hogy Magyarország ne maradjon egycentrumú ország, hiszen a hazai egyetemek és szellemi műhelyek egyenrangú félként kapcsolódhatnak a NIIFI által létrehozandó számítógépes gerinchálózathoz, amelyre a HBONE+ elnevezés utal.

Manherz Károly, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára arról beszélt, hogy a hálózat révén Magyarország az egységes felsőoktatási rendszert kidolgozó bolognai folyamatba méginkább bekapcsolódik, mert az egyes egyetemek, főiskolák hallgatói a számítógépes rendszerek segítségével jobban tudnak kommunikálni egymással. Elmondása szerint a fejlesztés eredményeit már lehet hasznosítani a 2010-ben Budapesten és Bécsben rendezendő ünnepi konferencia előkészületeiben is, amely a bolognai folyamat 10 éves jubileumát ünnepli majd. A magyarországi 380 ezer hallgató a program segítségével rácsatlakozhat arra a gyors adatátviteli rendszerhez, amelyet a HBONE+ biztosít - tette hozzá.

Mohácsi János, a NIIFI igazgató-helyettese, a HBONE+ program projektvezetője a sajtótájékoztatón elmondta: az európai kutatási hálózattal kompatibilis számítógépes rendszerfejlesztést hajtanak végre, melynek során például a routerfejlesztéssel az eddigieknél sokkal nagyobb sebességű adatátvitel válik lehetővé. A programmal többek között egy 30 helyszínnel összekötött videokonferencia-rendszert is kiépítenek. A kutatási és oktatási együttműködési rendszerhez terveik szerint 700 elérési pont csatlakozik majd, mintegy 500 intézmény keretein belül. A programban résztvevők az extrém nagy sávszélességet igénylő kutatási rendszerhez is csatlakozni tudnak - közölte.

Kiemelt fontosságú projektelem a felsőoktatási intézmények, kutatóintézetek valamint a partnereik között kialakítandó országos ún. telepresence (nagyfelbontású, jó minőségű) innovációs videokonferencia platformok fejlesztése is. A kiépülő új HBONE+ infrastruktúrát - az Európában 15 éve sikeresen működő modellnek megfelelően - a NIIF Intézet működteti vidéki regionális központjaival együttműködve. A fejlesztési program megvalósítása 2011. végéig tart.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Reb Tevye #1
    Király. A hallgatók fájlcseréje deluxe minőségű lesz.